Σε αρκετά τεταμένο κλίμα υπήρξαν και πάλι τα πράγματα στη Βουλή με αφορμή το ζήτημα των υπογραφών για την κατάργηση της Βουλευτικής ασυλίας, που ζητούν πλέον με επιμονή πάνω από 1.300.000 Έλληνες, που αναζητούν ευθύνες μαζί με τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών. Πρωταγωνιστές ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης, δύο μόλις μέρες πριν την ομιλία της κας Καρυστιανού στην Κομισιόν.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κόκκαλης κάλεσε την κυβέρνηση να άρει την υπουργική ασυλία, σε αρκετά αυστηρό τόνο, καταθέτοντας σχετικό νομοσχέδιο. Βρήκε απέναντί του έναν Υπουργό Επικράτειας καθ’ όλα αφοριστικό, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ έθεσε το ζήτημα των υπογραφών ως «θέμα άλλης τάξης». Απευθυνόμενος προς τον ίδιο τον κ. Κοκκαλη, και θέλοντας να σηκώσει το γάντι, ρώτησε αν το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε η συζήτηση της αναθεώρησης, ή αν υπήρξε πρόταση για κατάργηση του άρθρου 86 για τις διώξεις υπουργών και του άρθρου για τη βουλευτική ασυλία. «Τέτοιες προτάσεις δεν καταθέσατε αν κι είχατε την πρωτοβουλία. Έχετε αλλάξει θέση από τότε; Θα ξεκινήσει αυτή η συζήτηση και πρέπει να το ξέρουμε.»

«Κύριε Κόκκαλη έρχεστε και συνδέετε τη συλλογή υπογραφών με τη διαδικασία λαϊκής νομοθέτησης τη στιγμή που απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση. Και γιατί το κάνατε; Για τη λαϊκιστική λογική. Εσείς όλως έχετε μια ευθύνη. Οφείλετε να γνωρίζετε ως δικηγόρος και βουλευτής ότι για να μιλάμε για νομοθετική λαϊκή πρωτοβουλία πρέπει να υπάρχει πρόταση νόμου, όχι αίτημα συνταγματικής αναθεώρησης. Εσείς το συνδέσετε. Το αίτημα των πολιτών είναι άλλης τάξης», συνέχισε, ενώ διευκρίνισε ότι σε ό,τι αφορά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, είναι κομμάτι του άρθρου 86 του Συντάγματος, που σημαίνει ότι μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα και το δικαίωμα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης και παράλληλα κατηγορούνται για ποινικές υποθέσεις, όπως ο νόμος ορίζει.

Στη συνέχεια, ανέφερε πως όλες τις πιέσεις περί ελέγχου των Βουλευτών και σε ό,τι αφορά ζητήματα Βουλευτικής Ασυλίας, η κυβέρνηση της Ν.Δ. ήταν αυτή που έκανε τα μεγαλύτερα βήματα: «Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διαβιβάστηκαν 102 αιτήματα άρσης βουλευτικών ασυλιών. Συζητήθηκαν οι 82 και συναινέσατε στην άρση μόλις στο 28,27%. Στην προηγούμενη τετραετία της ΝΔ κατατέθηκαν 77 αιτήσεις, συζητήθηκαν οι 74 και υπήρξε άρση της ασυλίας στο 62%». Σε αντιδιαστολή με τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε επίσης πως η ΝΔ ήταν και πάλι εκείνη που έστειλε σε δίκη που οδήγησε σε καταδίκη: «Η διαφορά μας είναι ότι εσείς στείλατε ανθρώπους να δικαστούν και αθωώθηκαν (στην υπόθεση Novartis), εμείς στείλαμε ανθρώπους (Παπαγγελόπουλο και Παππά) να δικαστούν και καταδικάστηκαν. Αυτή είναι η διαφορά των δύο περιόδων», είπε χαρακτηριστικά.