Εσείς είστε κομψές κι εκλεπτυσμένες ή είστε τίποτα πλέμπες; Γιατί να ξέρετε, δεν μπορείτε να γυμνάζεστε αν είστε ό,τι κι ό,τι, θέλει και μια φινέτσα το πράγμα. Τουλάχιστον αυτό αποφάσισε υπέρκομψος και πανέξυπνος άντρας στην Κορέα, που είπε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους στο γυμναστήριό του.

Σε ένα πρόσφατο περιστατικό που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στη Νότια Κορέα, λοιπόν, ένα γυμναστήριο στην πόλη Incheon, κοντά στην πρωτεύουσα Σεούλ, ανάρτησε μια πινακίδα που απαγορεύει την είσοδο σε μερίδα γυναικών, λόγω του ότι δεν είναι τόσο κομψές και «κυρίες» χρειάζεται για να τολμήσουν να πατήσουν το πόδι τους μέσα. Η πινακίδα έγραφε: «απαγορευμένο για τις ajummas» και «επιτρέπονται μόνο οι καλλιεργημένες και κομψές γυναίκες», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις για τις διακρίσεις εις βάρος μερίδας γυναικών στη χώρα.

Ο όρος «ajumma» αναφέρεται γενικά σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, συνήθως από τα τέλη της δεκαετίας του ’30 και μετά, αλλά χρησιμοποιείται επίσης υποτιμητικά για να περιγράψει συμπεριφορές που θεωρούνται όχι και τόσο φίνες, ατσούμπαλες, λιγάκι αμπτάλικες ρε παιδί μου.

 

 

Τι Είπε ο Ιδιοκτήτης

Τα τοπικά δημοσιεύματα δεν κατονόμασαν το γυμναστήριο ή τον ιδιοκτήτη του, για να ξέρουμε ποιον πρέπει να ευχαριστήσουμε γι΄αυτήν την τόσο πρωτοποριακή ιδέα. Ο ίδιος βέβαια, απτόητος, βγήκε μπροστά κι την κίνησή του, ισχυριζόμενος ότι η εταιρεία του «υπέστη ζημίες» εξαιτίας αυτών των γυναικών και της απρεπούς συμπεριφοράς τους, σύμφωνα με το BBC.

«[Κάποιες πελάτισσες] περνούσαν μία ή δύο ώρες στα αποδυτήρια για να πλύνουν τα ρούχα τους, έκλεβαν αντικείμενα όπως πετσέτες, σαπούνια ή στεγνωτήρες μαλλιών», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη στο νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. «Κάθονταν στη σειρά και σχολίαζαν και έκριναν το σώμα των άλλων», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ορισμένες γυναίκες εγκατέλειψαν το γυμναστήριο εξαιτίας αυτών των σχολίων, που τις έκαναν να νιώθουν άβολα. Ωστόσο, ακόμα κι αν ίσχυε αυτό, είναι απορίας άξιο πώς κατάφερε να κατηγοριοποιήσει τόσο συγκεκριμένα ποιες ακριβώς γυναίκες έπρατταν κατ’ αυτό τον τρόπο, οδηγώντας έτσι μαζικά κι όχι κατά περίπτωση στον αποκλεισμό τους.

Επικριτικά σχόλια

Αν και η κίνηση αυτή έγινε από ένα μόνο γυμναστήριο (μα τι κρίμα) φαίνεται ότι χτύπησε νεύρο, διότι τα τελευταία χρόνια, επιχειρήσεις της Νότιας Κορέας έχουν δεχτεί επικρίσεις επειδή απαγόρευσαν σε παιδιά ή ηλικιωμένους την είσοδο σε ορισμένους δημόσιους χώρους. Αυτό θα πει συμπερίληψη!

Κάποια από τα επικριτικά σχόλια θεώρησαν την κίνηση ως απόδειξη της αυξανόμενης δυσανεξίας για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Το γυμναστήριο έχει επίσης δεχτεί επικρίσεις επειδή συγχέει την κακή συμπεριφορά με τις γυναίκες μιας συγκεκριμένης ηλικίας ή ενός συγκεκριμένου παρουσιαστικού.

«Πώς ο όρος “κακός πελάτης” έγινε το ίδιο με τον όρο “ajumma”;», ανέφερε ένα σχόλιο στον τοπικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης instiz. «Αν έχετε εργαστεί στον τομέα των υπηρεσιών, θα γνωρίζατε ότι δεν είναι συγκεκριμένες οι γυναίκες που εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες», συμπλήρωσε. Ένα άλλο σχόλιο περιέγραψε την κίνηση ως ένδειξη ξεπερασμένων συμπεριφορών, κάνοντας λόγο για «συναισθήματα των αρχών της δεκαετίας του 2000».

Συμπέρασμα; Μην είστε τέτοιοι. Δεν είναι δυνατόν το 2024 να απαγορεύουμε την είσοδο σε ανθρώπους, επειδή μέσα στο κεφάλι μας μια ολόκληρη κοινωνική ομάδα έχει συγκεκριμένες παραβατικές ή αγενείς συμπεριφορές. Δεν έχει καμία διαφορά από το να απαγορεύσεις την είσοδο σε μια γυναίκα plus size επειδή θεωρείς ότι δε θα είναι τόσο δυναμική στις ασκήσεις της, ή μια γυναίκα πολύ αδύνατη, γιατί θεωρείς ότι θα προκαλέσει κόμπλεξ επίδοσης στις άλλες. Φτάνει κάπως με τον κοινωνικό αποκλεισμό και την έλλειψη στοιχειώδους ευγένειας. Κι αν η επιχείρησή σου μπάζει, τότε βρες έναν τρόπο να στοχεύσεις σε ζητήματα ασφάλειας, χωρίς να στήνεις ομάδες ανθρώπων στον τοίχο. Γιατί μάντεψε ποιος θα φταίει αν κάποια στιγμή οι πελάτισσές σου σού γυρίσουν την πλάτη, για ένα γυμναστήριο που θα τους φέρεται ως εκλεπτυσμένες και κυρίες, γιατί είναι.