Η πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για συνέντευξη στην εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» φάνηκε να είναι μια μεγάλη, καυτή αλλά κούφια πατάτα τελικά. Κι αυτό γιατί τα πράγματα, μπορεί να έμοιαζαν ότι θα πάρουν διαφορετική από την αναμενόμενη τροχιά, όμως τελικά αυτό δε συνέβη ποτέ. Στην ανοιχτή πρόσκληση για συνέντευξη των Ράδιο Αρβύλα, η τελική απάντηση από το γραφείο του Πρωθυπουργού δεν έφτασε ποτέ, σαν το «να κανονίσουμε για καφέ» που λες με κάποιο γνωστό και ξέρεις ότι ποτέ δεν πρόκειται να γίνει πράξη.

Ο Αντώνης Κανάκης, παρουσιαστής της εκπομπής, αποκάλυψε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 πως παρά το αρχικό θετικό κλίμα που υπήρξε στην αρχική επικοινωνία με το γραφείο τύπου, δεν ήρθε ποτέ μια οριστική απόφαση, παρ’ όλο που δόθηκε το περιθώριο ενός ολόκληρου μήνα έτσι ώστε να έρθει όποτε εκείνος επιθυμεί, δίνοντας την ελευθερία στον κ. Μητσοτάκη να επιλέξει την ημέρα και την ώρα που του εξυπηρετεί.

«Καλέσαμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την επόμενη ημέρα αφού απευθύναμε την πρόσκληση δημοσίως, την απευθύναμε κανονικά στο γραφείο του στη Διευθύντρια Επικοινωνίας. Αυτό το κάναμε 21 Μαρτίου για να υπάρχει πολύς χρόνος και είπαμε “οποιαδήποτε ημέρα και όποτε θέλετε εσείς ελάτε”. Δεν πήραμε καμία απάντηση μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή, όπου δόθηκε ένα τηλεφωνικό ραντεβού και μιλήσαμε με τη Διευθύντρια Επικοινωνίας του πρωθυπουργού και μας είπαν ότι είναι θετικοί. Μετά κάναμε μία συζήτηση για το ποιο θα είναι το πλαίσιο και ότι δε θα είναι τίποτα προσυμφωνημένο, δε θα υπάρχει τίποτα ελεγχόμενο και ότι θα κάνουμε μία συζήτηση με βάση τα Τέμπη, αλλά όχι μόνο για τα Τέμπη. Θα συζητήσουμε γενικότερα και από την πλευρά μας δε θα είμαστε ούτε φιλικοί αλλά ούτε και εχθρικοί. Θα είμαστε ουδέτεροι και θα μιλήσουμε με επιχειρήματα και δίκαια, λογικά για όλα.»

 

 

Κι ενδεχομένως κι αυτή ακριβώς η στάση της εκπομπής, να ήταν κι αυτή που έκανε τον Πρωθυπουργό να κάνει πίσω. Όχι φυσικά επισήμως, καθώς άρνηση καθαρή δεν υπήρξε ποτέ αφού η υπεύθυνη επικοινωνίας έδωσε μια προοπτική για την επίσκεψη του πρωθυπουργού, έτσι για να ελπίζουμε σε μια συνέντευξη που δε θα υπάρχουν σε χαρτάκι έγκρισης οι ερωτήσεις έτσι ώστε να δοθούν και οι κατάλληλες απαντήσεις. Αντ’ αυτού, μετά από 11 ημέρες, το μόνο που κατέστη σαφές ήταν η έλλειψη απάντησης, αφήνοντας την εντύπωση πως η επιλογή για συνεντεύξεις εξαρτάται από προκαθορισμένα κριτήρια ή ελέγχους. Αλλά γίνονται ρε παιδιά αυτά στην ελληνική δημοσιογραφία; Μπα, αποκλείεται!

Ο ίδιος ο Κανάκης εξέφρασε την απογοήτευσή του για την εξέλιξη αυτή, επισημαίνοντας πως αυτό αποδεικνύει πως η δημιουργία μιας πραγματικής συζήτησης δεν είναι προτεραιότητα, ειδικά όταν αυτή δεν μπορεί να ελεγχθεί ή να υποτεθεί από πριν:

«Μου είπε ότι θα το συζητήσουν με την υπόλοιπη ομάδα και τον πρωθυπουργό. Από τότε έχουν περάσει 11 ημέρες και μεθαύριο τελειώνουμε τις εκπομπές. Δεν υπήρξε καμία απάντηση, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά -για να είμαι ειλικρινής δεν είχα καμία ελπίδα ότι θα έρθει- ότι οι επιλογές εμφανίσεων γίνονται ή για ντολμαδάκια και αηδίες ή όταν μιλάμε στις ενημερωτικές εκπομπές μέσα σε ένα πλαίσιο είτε απόλυτα ελεγχόμενο είτε ψιλοελεγχόμενο. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να έρθει, όπως αποδεικνύεται, για να γίνει μια πραγματική συζήτηση με αντίλογο χωρίς να είναι τίποτα προσυμφωνημένο, μία ανοιχτή κουβέντα. Λυπούμαστε πολύ. Λυπούμαστε πολύ για την εξέλιξη αυτή, αν και το περιμέναμε.»

Ίσως λοιπόν σε αυτή τη χώρα με τους πολιτικούς μας να πρέπει να αποφασίσουμε πως επιτρέπεται να μιλάμε μόνο για ντολμαδάκια, διαφορετικά θα είναι με δικούς τους όρους η οποιαδήποτε κουβέντα. Έτσι θα σκεφτόταν μάλλον κάποιος πιο πονηρός, όχι εμείς. Εμείς, τι ξέρουμε άλλωστε;