

Το Αλεποχώρι, το ήσυχο παραθαλάσσιο χωριό της Αττικής, ζει εδώ και δύο ημέρες τη δική του Silicon Valley στιγμή, χάρη στη θηριώδη θαλαμηγό του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που αγκυροβόλησε αρόδο στον κόλπο του χωριού. Η «Launchpad», μήκους 118 μέτρων και αξίας 400 εκατ. δολαρίων, συνοδεύεται από το 68μετρο «Wingman» – ένα υποστηρικτικό σκάφος με ελικοδρόμιο και tender για μετακινήσεις υψηλής διακριτικότητας.
Όπως ήταν φυσικό, η άφιξη του ιδρυτή του Facebook και της παρέας του ξεσήκωσε τη μικρή κοινότητα. Το Λιμενικό και το Α.Τ. Μεγάρων κινητοποιήθηκαν άμεσα, ενισχύοντας τη φήμη ότι ο ίδιος ο Ζούκερμπεργκ βρίσκεται onboard, μαζί με τη σύζυγό του Πρισίλα Τσαν και εκλεκτούς καλεσμένους.
Η φήμη πως θα πραγματοποιηθεί «VIP τραπέζωμα» στην ταβέρνα «Ο Άγγελος» στην Ψάθα για 40 άτομα προκάλεσε παροξυσμό στους ντόπιους. Λέγεται πως η κράτηση έγινε μέσω του τοπικού Α.Τ. και ζητήθηκε το εστιατόριο να μην εξυπηρετεί άλλους πελάτες – άλλο ένα σημάδι ότι τα πράγματα ήταν σοβαρά.
Ωστόσο, ενώ ένα τέντερ έφερε καλεσμένους στο λιμανάκι την Τρίτη το απόγευμα, ένας άντρας που θύμιζε πάρα πολύ τον Ζούκερμπεργκ παρέμεινε στο σκάφος, φορώντας καπέλο και αποφεύγοντας την αποβίβαση. Οι υπόλοιποι περιπλανήθηκαν στην ακτή, ψάχνοντας να πιούνε ένα ποτάκι οι άνθρωποι. Κατέληξαν να αγοράζουν μπίρες από περίπτερο και να τις πίνουν σε καρέκλες καφέ που δεν άνοιξε ποτέ, καθώς ο ιδιοκτήτης είχε φύγει για Αθήνα.
Την Τετάρτη το πρωί, το θέρετρο αναστάτωσε και η εμφάνιση μιας γυναίκας με ανατολικά χαρακτηριστικά να τρέχει δίπλα στην ακτή, με τρεις άνδρες ασφαλείας και ένα τέντερ να την ακολουθεί από τη θάλασσα. Οι ντόπιοι στοιχημάτιζαν πως ήταν η Πρισίλα Τσαν, η οποία μετά το τζόκινγκ επιβιβάστηκε ξανά στη Launchpad.
Η κίνηση στην περιοχή εντάθηκε, με ταξί και βανάκια να παραλαμβάνουν στελέχη του Facebook για σύντομες εκδρομές – ακόμη και ως την Ακρόπολη. Όλα έδειχναν πως το περίφημο τραπέζι πλησίαζε. Όμως, στις 11:00 το πρωί, το τηλεφώνημα ήρθε: «Το γεύμα ακυρώνεται».
Ένα billionaire break
Όλα δείχνουν πως η επίσκεψη ήταν ένα από τα corporate retreats που συνηθίζουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί: μια επιβράβευση στα νέα στελέχη, από χώρες όπως η Σκωτία και η Ρουμανία, που δουλεύουν σκληρά για τον γίγαντα των social media. Και, ναι, συνήθως ο ίδιος ο Ζούκερμπεργκ δίνει το παρών.
Πλέον, η Launchpad αναμένεται να περάσει τον Ισθμό της Κορίνθου και να συνεχίσει την κρουαζιέρα της στις Κυκλάδες. Στο Αλεποχώρι, όμως, θα μείνει για καιρό η ιστορία με το τραπέζι που δεν έγινε, την καφέ καρέκλα που φιλοξένησε τα στελέχη του Facebook και το ανεκπλήρωτο όνειρο μιας selfie με τον ίδιο τον Μαρκ.
Τελικά, ακόμα κι όταν είσαι δισεκατομμυριούχος, μπορεί να μη βρίσκεις ένα ποτό να πιεις στο Αλεποχώρι.