Η ανακάλυψη ενός νέου κοροναϊού της νυχτερίδας στην Κίνα έχει προκαλέσει ανησυχίες για μια άλλη πανδημία. Ο ιός, που ονομάζεται HKU5-CoV-2, είναι παρόμοιος με τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τον COVID-19, καθώς στοχεύει στον ίδιο ανθρώπινο υποδοχέα, το μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης (ACE2), σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας South China Morning Post.

Ο HKU5-CoV-2 θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο ή ακόμη και μεταξύ των ειδών, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Η ερευνητική ομάδα είχε επικεφαλής τον Zheng-Li Shi στο Εργαστήριο Guangzhou στο Guangdong της Κίνας. Η Shi, η οποία είναι γνωστή ως η “γυναίκα-νυχτερίδα”, εργαζόταν στο Ινστιτούτο Ιολογίας Wuhan στην Κίνα, το οποίο δέχθηκε πυρά ως πιθανή πηγή του COVID-19.

“Αυτή η μελέτη αποκαλύπτει μια ξεχωριστή γενεαλογία των HKU5-CoVs στις νυχτερίδες που χρησιμοποιούν αποτελεσματικά το ανθρώπινο ACE2 και υπογραμμίζει τον δυνητικό ζωονοσολογικό κίνδυνο”, έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell στις 18 Φεβρουαρίου.

Ερευνητές από την Ακαδημία Επιστημών Guangzhou, το Πανεπιστήμιο Wuhan και το Ινστιτούτο Ιολογίας Wuhan συνέβαλαν επίσης. Στη μελέτη, ο HKU5-CoV-2 βρέθηκε να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα καθώς και τεχνητά αναπτυγμένους ιστούς του πνεύμονα και του εντέρου, σύμφωνα με αναφορές.

Ο Dr. Marc Siegel, κλινικός καθηγητής ιατρικής στο NYU Langone Health και ανώτερος ιατρικός αναλυτής του Fox News, σημείωσε ότι οι νυχτερίδες είναι γνωστό ότι φιλοξενούν πολλά διαφορετικά είδη κορονοϊών. “Σε αυτή την περίπτωση, ο Shi-Zhengli ανακάλυψε ότι ένα είδος νυχτερίδας pipistrellus μεταφέρει έναν κορονοϊό HKU5-COV2 που είναι ξάδελφος του ιού MERS, ο οποίος προκάλεσε μια περιορισμένη επιδημία στον άνθρωπο το 2012”, δήλωσε ο Siegel στο Fox News Digital.

“Ακόμη και καθώς συνεχίζουμε να διερευνούμε πιθανά ανθρώπινα παθογόνα, είναι πολύ σημαντικό να μην ενδώσουμε στον φόβο.” “Το συγκεκριμένο στέλεχος έχει την ικανότητα να συνδέεται με τον ίδιο υποδοχέα στους πνεύμονες, τη μύτη και τις αναπνευστικές οδούς που επέτρεψε στον SARS-CoV-2 (COVID-19) να μολύνει τους ανθρώπους – οπότε υπάρχει πιθανότητα αυτού που είναι γνωστό ως zoonotic spillover, όπου αυτός ο ιός θα μπορούσε επίσης να μολύνει τον άνθρωπο και να περάσει από άνθρωπο σε άνθρωπο”, επιβεβαίωσε.

Ο γιατρός δήλωσε, ωστόσο, ότι ο κίνδυνος να συμβεί κάτι τέτοιο παραμένει “πολύ χαμηλός”, καθώς η δέσμευση είναι ασθενέστερη και ο ιός είναι “πολύ λιγότερο ισχυρός” από τον SARS-CoV-2. Ακόμη και καθώς συνεχίζουμε να διερευνούμε πιθανούς παθογόνους παράγοντες για τον άνθρωπο και ακόμη και καθώς προετοιμαζόμαστε για πιθανές πανδημίες, είναι πολύ σημαντικό να μην ενδώσουμε στο φόβο”, δήλωσε ο Siegel.”Η πανδημία COVID είναι η χειρότερη σε έναν αιώνα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρόκειται να συμβεί άλλη μία από τη γρίπη των πτηνών ή αυτή ή οτιδήποτε άλλο”.
Σε ένα ιδανικό σενάριο, είπε ο Siegel, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια διεθνής κοινοπραξία επιστημόνων που θα βοηθούσε στην παροχή παγκόσμιας προστασίας.”Αυτό σίγουρα δε συνέβη με την πανδημία COVID και ο μανδύας της μυστικότητας παραμένει”, είπε. “Αλλά μελέτες όπως αυτή, που δημοσιεύονται σε ένα διακεκριμένο περιοδικό, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. “Αυτό που γνωρίζουμε πολύ λιγότερο είναι τι ακριβώς έρευνα για τους κορονοϊούς των νυχτερίδων διεξάγεται σε αυτό το εργαστήριο”.