Στον χώρο της μουσικής, η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται πως βρίσκει νέους τρόπους για να εντυπωσιάσει το κοινό ξανά και ξανά, φέρνοντας στ’ αυτιά μας φωνές που νομίζαμε δε θα απολαύσουμε σε καινούρια δισκογραφική δουλειά, αφού χάσαμε τους ερμηνευτές χρόνια πριν. Κι όμως, τους βλέπουμε να ξαναζωντανεύουν σε ολοκαίνουρια τραγούδια, με φωτεινό παράδειγμα το νέο τραγούδι των Beatles που ανέβηκε την κορυφή των charts, με τη φωνή του Τζον Λένον και την ενορχήστρωση όλου του συγκροτήματος.

Πρόσφατα και σε εγχώριο επίπεδο, ο ταλαντούχος Έλληνας καλλιτέχνης, Κωνσταντίνος Αργυρός, κυκλοφόρησε από την Panik Platinum το τραγούδι «Μια Θεσσαλονίκη», ένα εξαιρετικό λαϊκό κομμάτι που έμελλε, λίγες μέρες μετά, να δώσει στους ακροατές μια ξεχωριστή και διαφορετική εμπειρία ακρόασης μέσω τεχνητής νοημοσύνης, με τη φωνή του θρυλικού Δημήτρη Μητροπάνου.

Το τραγούδι, που καταπιάνεται με την αυθεντική γοητεία της νύμφης του Θερμαϊκού, με την αισθαντικότητα του Αργυρού, είχε από μόνο του όλα τα φόντα για να γίνει τεράστια επιτυχία. Όμως, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, Θεσσαλονίκη και ζεϊμπέκικο στα αυτιά μας, πάντα και πρώτα θα ηχεί από μία και μόνο φωνή, την κορυφαία φωνή της τελευταίας 50ετίας.

Ένας Έλληνας TikToker, που μάλλον είχε την ίδια άποψη, αποφάσισε να κάνει αυτή τη φαντασία πραγματικότητα χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη. Το αποτέλεσμα είναι συναρπαστικό, πέρα για πέρα αληθοφανές και σαρώνει στα social media, έχοντας κάνει το δικό του viral στο tiktok. Το βίντεο συγκέντρωσε χιλιάδες προβολές, με τα σχόλια να εκφράζουν διθυραμβική κριτική κι έκπληξη για τον ακριβή τρόπο που η τεχνητή νοημοσύνη ανέδειξε τη φωνή του Μητροπάνου στο τραγούδι του Αργυρού.

 

@ellinikaaitragoudia Δημήτρης Μητροπάνος – Μια Θεσσαλονίκη (AI Cover) #dimitrismitropanos #aimitropanos #miathesaloniki #aidimitrismitropanos ♬ πρωτότυπος ήχος – ♫Ελληνικά AI Τραγούδια♫

 

Οι θεατές σχολίασαν πως ο Δημήτρης Μητροπάνος “ξαναγεννιέται” μέσα από την τεχνολογία, ενώ πολλοί τόνισαν πόσο αρμονικά ταιριάζει η φωνή του με το συγκεκριμένο τραγούδι. Η δημιουργικότητα αυτής της πρωτοβουλίας αποδεικνύει την ατελείωτη ποικιλία που μπορεί να προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στον χώρο της μουσικής και της ψυχαγωγίας. Ενώνει δυο καλλιτέχνες, το παρόν και το παρελθόν της ελληνικής λαϊκής μουσικής, ενώ δίνει μια νοσταλγική νότα σε αυτό που ονομάζουμε μουσική.

Κι επειδή ο Αργυρός δεν έχει καμία ανάγκη να νιώσει πως απειλείται ή να θεωρηθεί από κάποιους ότι υποβιβάζεται η δουλειά του, μιας και μιλάμε για έναν εξαιρετικό και πολύ δημοφιλή καλλιτέχνη, -να σημειώσουμε ότι πρόσφατα έγινε κι ο πρώτος Έλληνα καλλιτέχνης που τραγούδησε στο θρυλικό στάδιο «Barclays Center» της Νέας Υόρκης- θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε κάποια στιγμή στο μέλλον το νέο του τραγούδι να γίνεται κι επίσημα ντουέτο με τον μοναδικό Δημήτρη Μητροπάνο, με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Άλλωστε, ποιος να πει όχι σε δυο μαγικές φωνές που γίνονται ένα;