Στην καρδιά της Οίας, πάνω από τους απόκρημνους βράχους, ο Ροντρίγκο και η Λέσλι από τη Χιλή απολαμβάνουν ένα ποτήρι κρασί, σε ένα αφιέρωμα που ανέδειξε ο Φρίξος Δρακοντίδης για το Πρώτο Θέμα. Καθισμένοι σε ένα μικρό τραπεζάκι, με το ηλιοβασίλεμα να βάφει τον ορίζοντα, φαίνονται απόλυτα γαλήνιοι, αδιαφορώντας για τον σεισμό που πλήττει το νησί ανά δέκα λεπτά.

Έχουν φτάσει στη Σαντορίνη πριν από λίγες ημέρες, αλλά τίποτα δε φαίνεται να τους αναστατώνει – ούτε καν η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα που έχει προβληματίσει αρκετούς επισκέπτες. «Το ταξίδι μας στη Σαντορίνη το κανονίσαμε μήνες πριν και δε σκοπεύαμε να το ακυρώσουμε. Μάθαμε για τους σεισμούς όταν προσγειωθήκαμε, αλλά δε μας τρομάζει κάτι τέτοιο», λέει χαμογελώντας ο Ροντρίγκο, πίνοντας το κρασάκι του.

 

Οι τουρίστες από τη Χιλή που περνούν τις κορδέλες της Αστυνομίας για να πάνε στο Airbnb δωμάτιό τους στον γκρεμό της Οίας

 

Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η χαλαρή τους στάση απέναντι στις προειδοποιήσεις των αρχών. Παρότι σε διάφορα σημεία της καλντέρας έχουν τοποθετηθεί κορδέλες ασφαλείας λόγω κινδύνου κατολισθήσεων, το ζευγάρι δε δίστασε να τις αγνοήσει, περνώντας από πάνω τους, για να φτάσει στο δωμάτιό του και να απολαύσει το ποτό του με την καλύτερη θέα. «Στη Χιλή οι σεισμοί είναι καθημερινότητα, έχουμε 5 Ρίχτερ σχεδόν κάθε εβδομάδα», δηλώνουν με μια δόση αδιαφορίας.

Η Χιλή βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο «Δακτύλιο της Φωτιάς» και είναι μια από τις πιο σεισμογενείς χώρες στον κόσμο. Οι κάτοικοί της είναι εξοικειωμένοι με τις δονήσεις και βασίζονται στις ανθεκτικές κατασκευές των κτιρίων τους. «Θα μας ανησυχούσε μόνο αν ο σεισμός ήταν πάνω από 6 Ρίχτερ. Στη Χιλή δε φοβόμαστε γιατί ξέρουμε ότι τα κτίριά μας αντέχουν. Για εδώ, δεν είμαι τόσο σίγουρος…», ανέφεραν.

Η εικόνα του ζευγαριού που χαλαρώνει μπροστά σε ένα τόσο απόκοσμο τοπίο μοιάζει σχεδόν κινηματογραφική. Ο απόκρημνος βράχος, η αίσθηση του κενού και η πιθανότητα μιας νέας σεισμικής δόνησης δίνουν μια αναπάντεχη ένταση στη φαινομενικά ανέμελη στιγμή τους.

 

seismoi, santorini

 

Την ίδια ώρα, πολλοί Ασιάτες, Αμερικανοί αλλά και Ευρωπαίοι τουρίστες εγκαταλείπουν τη Σαντορίνη φοβούμενοι τις συνεχιζόμενες δονήσεις. Όχι, όμως, όλοι. Η Ίντα Σε έχει έφτασε στο νησί με τον σύζυγό της από την ιδιαίτερα σεισμογενή Ταϊβάν. «Είμαι από την Ταϊβάν» δήλωσε στο CNN για να συμπληρώσει πως «εκεί οι σεισμοί είναι καταστροφικοί, ολόκληρα κτήρια πέφτουν» και οι προειδοποιήσεις δεν είναι παρά ένας θόρυβος στο παρασκήνιο όταν η θέα είναι τόσο καθηλωτική.

 

Εν τω μεταξύ, η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες συνεχίζεται. Η πιο ισχυρή δόνηση, 5,2 Ρίχτερ, σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, εμφανίζεται καθησυχαστικός, εξηγώντας ότι η δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά και η ενέργεια εκτονώνεται σταδιακά.

«Από χθες το μεσημέρι μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 100 σεισμοί διαφορετικής έντασης. Ο τελευταίος, λίγο πριν τις 8 το πρωί, ήταν 5,2 Ρίχτερ. Το γεγονός ότι έχουμε συνεχείς μικρούς σεισμούς είναι θετικό, γιατί σταδιακά απελευθερώνεται η συσσωρευμένη ενέργεια.»

Παρόλα αυτά, προειδοποιεί πως οι κατολισθήσεις παραμένουν ένας σοβαρός κίνδυνος:

«Έχουμε ήδη εκδώσει οδηγίες ώστε να αποφεύγονται συγκεκριμένες περιοχές. Εδώ και μήνες διεξάγουμε μελέτες, καθώς μετά την κατολίσθηση στον Κόρφου, διαπιστώσαμε ότι η περιοχή έχει υψηλό ρίσκο. Ο συνδυασμός του μεγάλου αριθμού επισκεπτών και της γεωμορφολογίας της περιοχής αυξάνει τη διακινδύνευση.»

Το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης της Καλντέρας είναι κομβικό, με τον Λέκκα να επισημαίνει πως τα κτίρια που βρίσκονται κοντά στον γκρεμό θα έπρεπε να έχουν ενισχυμένες κατασκευές:

«Οι κτιριακές δομές σε τέτοιες περιοχές πρέπει να έχουν αυξημένη σεισμική αντοχή κατά 170%.»

Προς το παρόν, οι σεισμοί συνεχίζονται και οι τουρίστες προειδοποιούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Όχι όμως οι Χιλιανοί – αυτοί απλά σηκώνουν το ποτήρι τους και συνεχίζουν να απολαμβάνουν τη θέα, ατάραχοι όπως πάντα.

 

Με πληροφορίες από CNN, in.gr και Πρώτο Θέμα