Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών εξέδωσε απόφαση ποινής τριών ετών με αναστολή για τον αστυνομικό και οδηγό του ΙΧ που ενεπλάκη στο θανατηφόρο τροχαίο έξω από τη Βουλή, δημιουργώντας θύματα και ξεσηκώνοντας οργή στους συγγενείς του Ιάσονα Λαλαούνη, του νεαρού που έχασε τη ζωή του στο συμβάν.

Η αδικαιολόγητη απόφαση προκάλεσε έντονη αντίδραση από την οικογένεια του θύματος, με την αδερφή του Ιάσονα, Κατερίνα, να εκφράζει την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι ο οδηγός δεν πληρώνει το τίμημα που του πρέπει και δε χάνει καν το δίπλωμά του.

«Για την ποινή δεν έχω κάτι να πω, ήμασταν καταδικασμένοι από την αρχή γιατί ήμασταν σε Πλημμελειοδικείο. Το γεγονός ότι δεν του αφαίρεσαν το δίπλωμα είναι ένα στοιχείο πως η ελληνική Δικαιοσύνη επικροτεί τους οδηγούς που δ@λοφονούν και τους αφήνει ελεύθερους να το κάνουν ξανά.»

 



 

Σύμφωνα με την οικογένεια του θύματος, οι μαρτυρίες και η απολογία του οδηγού οδήγησαν στο να εκμεταλλευτεί το δικαστήριο την κατάσταση, επιβάλλοντας στον εκλιπόντα το φταίξιμο για το δυστύχημα. Αυτή η αντίληψη στοχεύει στην απόρριψη του δικαιώματος της οικογένειας για δικαιοσύνη κι αποτελεί, όπως δήλωσε η Κατερίνα, ένα άλλοθι για τους οδηγούς, έτσι ώστε να το κάνουν ξανά.

«Ο οδηγός υποστηρίζει πως ακολουθούσαν πάντα αυτή την τακτική και πως ήταν άτυχος. Στις 16 Μαρτίου που ο Ιάσονας δώριζε τα όργανά του, η Βουλή το μόνο που ήξερε να κάνει είναι να τους στείλει μήνυμα να στρίβουν στο σημείο μόνο αν έχουν βουλευτικό πρόσωπο μέσα. Άρα τι συμπεραίνουμε; Πώς η ζωή του αδερφού μου αξίζει λιγότερο από τη βόλεψη των 300 εκεί μέσα.»

Οι συγγενείς του Ιάσονα εκφράζουν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι ο οδηγός επιβαρύνθηκε με 3 μόνο χρόνια με αναστολή για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, με τη Νατάσα Λαλαούνη, μητέρα του Ιάσονα, να εκφράζει την αγανάκτησή της για την αδικαιολόγητη ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται παρόμοιες υποθέσεις:

«Σε άλλες χώρες προκαλείς ένα θανατηφόρο τροχαίο, χάνεις το δίπλωμά σου και πας φυλακή. Εδώ δεν αφαίρεσαν καν το δίπλωμα. Δε θα σταματήσει ο κόσμος να οδηγάει έτσι», ανέφερε η μητέρα του αδικοχαμένου Ιάσονα.

«Μας έδωσε προτεραιότητα ένας ταξιτζής βγάλαμε φλας και μπήκαμε προοδευτικά. Προσέκρουσε πάνω μας κάτι και η σύγκρουση ήταν σφοδρή, βγήκαμε έξω και είδαμε μια μηχανή διαλυμένη. Πήγαμε κατευθείαν στον άνθρωπο, πήραμε το 166, δεν εγκαταλείψαμε, δεν φύγαμε. Ρωτήσαμε αν μπορούσαμε να δώσουμε αίμα και μας είπαν όχι…Κρίμα έφυγε ένας νέος άνθρωπος, μακάρι να είχα τη δύναμη να επικοινωνήσω νωρίτερα με την οικογένεια. Είμαι και εγώ πατέρας και δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τον γιο μου. Δεν μπορώ να φανταστώ τι περνάνε αυτοί οι άνθρωποι», ανέφερε ο οδηγός.

 



 

Η εξοργιστική ελαφρότητα και η τάση για συγκάλυψη που επικρατεί στην εφαρμογή του νόμου δεν αντικατοπτρίζει μόνο την αδυναμία του συστήματος να προστατεύσει τα θύματα, αλλά και την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη του πολίτη στο δικαστικό σύστημα, αφού βλέπει μπροστά στα μάτια του τους ανθρώπους του να χάνονται και να μη δικαιώνονται, αν απέναντί τους υπάρχει εξουσία.

Σε μια προσπάθεια να δικαιώσει τη μνήμη του Ιάσονα, η οικογένεια καλεί σε μια πιο αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου, περιλαμβάνοντας την αφαίρεση του διπλώματος από τους οδηγούς που εμπλέκονται σε θανατηφόρα τροχαία, προκειμένου να αποτραπούν παρόμοια γεγονότα στο μέλλον. Ενώ ο πατέρας του, έκλεισε με μια δήλωση που δεν μπορεί παρά να σε κάνει να θυμώσεις κι εσύ μαζί του με το πόσο μακριά μπορεί να είναι η δικαίωση αν δεν έχεις τα κατάλληλα μέσα για τη βγάλεις λάδι:

«Σήμερα τελείωσε αυτή η διαδικασία, η τόσο ψυχοφθόρα για μας και το μόνο έμεινε ως συναίσθημα είναι ο θυμός και η αηδία. Ο θυμός για την επιείκεια της απόφασης και η αηδία για το θέατρο του παραλόγου που ζήσαμε αυτές τις δύο ημέρες από ανθρώπους που θεωρητικά υπηρετούν τον νόμο στην προσπάθειά τους να καλύψουν το έγκλημα που έκανε ο συγκεκριμένος συνάδελφός τους. Προσπαθούσαν με ψέματα και γελοιότητες να κάνουν το άσπρο μαύρο.»