Αν και μερικοί μετεωρίτες έχουν το μέγεθος ενός κόκκου άμμου, όταν φτάνουν τα 130.000 μίλια/ώρα, βλέπουμε μερικά πολύ ωραία πράγματα να συμβαίνουν στον ουρανό. Αυτή είναι η εκπληκτική ταχύτητα με την οποία χτυπούν την ατμόσφαιρα της γης και στη συνέχεια αρχίζουν να καίγονται σε θερμοκρασίες μεταξύ 1.648C (2.998,4F) και 5.537C (9.998,6F). Μιλάμε για το φαινόμενο των Περσείδων που θα απολαύσουμε απόψε το βράδυ, κάνοντας μαγευτική τη νυχτερινή θέα.

Η ετήσια καλοκαιρινή βροχή Περσείδων κορυφώνεται απόψε, λοιπόν, προσφέροντας την καλύτερη ευκαιρία να δείτε ένα από τα πιο εντυπωσιακά σόου φωτός στον νυχτερινό ουρανό. Είναι σε εξέλιξη από τον περασμένο μήνα και διαρκεί έως τις 24 Αυγούστου, αλλά εντείνεται από το βράδυ του Σαββάτου προς το πρωί της Κυριακής με έως και 100 διάττοντες αστέρες ανά ώρα, χαρίζοντας ένα θέαμα που κάνει και τον πιο κυνικό να λυγίσει.

 

Γιατί τους βλέπουμε;

Παράγονται κάθε χρόνο όταν ο πλανήτης μας οργώνει τα σκονισμένα συντρίμμια που αφήνει πίσω του ο κομήτης Swift-Tuttle. Όσο για την ονομασία Περσείδες, οφείλεται στο γεγονός ότι οι μετεωρίτες φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα, του ήρωα της ελληνικής μυθολογίας που σκότωσε τη Μέδουσα.

 

A meteor during a Perseid meteor shower seen from near Hawes in the Yorkshire Dales National Park. File pic

 

Πότε είναι καλύτερο να παρακολουθήσετε το φαινόμενο;

Αν μπορείτε να μείνετε ξύπνιοι, το Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρίνουϊτς συνιστά να το παρακολουθήσετε μεταξύ 00:00- 5.30 π.μ. την Κυριακή. Τότε είναι που ο ουρανός είναι πιο σκοτεινός και οι περσείδες θα βρίσκονται στην υψηλότερη θέση τους στον ουρανό.

Προτείνεται ως καλύτερο να προσπαθήσετε να τις εντοπίσετε όταν το φεγγάρι είναι κάτω από τον ορίζοντα ή όταν βρίσκεται στη φάση της ημισελήνου, διότι διαφορετικά λειτουργεί ως φυσική φωτορύπανση και θα εμποδίσει την ορατότητα των ασθενέστερων αστρικών σωμάτων. Φυσικά, με ή χωρίς φεγγάρι, όσο μικρότερη είναι η φωτορύπανση τόσο το καλύτερο- δε θα έχετε τόση τύχη αν επιλέξετε να κοιτάξετε τον ουρανό από τους πολυσύχναστους δρόμους της Κηφισίας ή της Εγνατίας, σε αντίθεση με ένα ανοιχτό χωράφι ή την παραλία.

 

 

Παρατηρούνται καλύτερα με γυμνό μάτι κι εμείς συμπεριλαμβάνουμε στο καρέ, σεντονάκι για να είστε άνετα, το ελαφρύ ποτάκι της αρεσκείας σας, πολύ καλή παρέα -αν κι εδώ θέλει κι έρωτα- και θα έχετε το ιδανικό σκηνικό για έναν Αύγουστο που μας καλομαθαίνει με τους ουρανούς που προσφέρει.

Το Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρίνουϊτς προτείνει επίσης να δώσετε στα μάτια σας περίπου 15 λεπτά για να προσαρμοστούν στο σκοτάδι, πράγμα που σημαίνει να μη χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας.

Και φυσικά, ευχόμαστε να μη σας τα χαλάσει ο καιρός εκεί που ζείτε. Αν σας απογοητεύσει αυτό το Σαββατοκύριακο, η βροχή των αστεριών έχει ακόμα περισσότερο από μια εβδομάδα για να ολοκληρώσει την πορεία της. Κάποιο από αυτά τα βράδια θα είναι το δικό σας.