Στην τελική ευθεία για τη λήψη αποφάσεων βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με το πότε θα παρουσιαστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Σύμφωνα με πληροφορίες απ’ το MEGA και τα υπάρχοντα δεδομένα, κανένας συνεργάτης του πρωθυπουργού δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα πότε θα αποφασίσει να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Επιπλέον, για πρώτη φορά εκφράζονται αμφιβολίες και σκέψεις σχετικά με το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας απ’ το περιβάλλον του Μαξίμου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμά ότι η ελληνική κοινωνία είναι πιο έτοιμη να δεχτεί τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, παρά τις ενίοτε επιφυλάξεις. Επιβεβαιώνεται η πεποίθηση ότι πρόκειται για μια πραγματικότητα στην οποία η πολιτεία δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορη. Όμως υπάρχουν εμπόδια για την κυβέρνηση όσον αφορά το νομοσχέδιο. Ποια είναι αυτά;

Το πρώτο εμπόδιο προκύπτει απ’ την προτεραιότητα της κυβέρνησης όσον αφορά τα δικαιώματα των παιδιών που γεννιούνται στο εξωτερικό από ομόφυλα ζευγάρια. Στην Ελλάδα, η δήλωση αυτών των παιδιών γίνεται μόνο από έναν απ’ τους δύο γονείς.

Το δεύτερο εμπόδιο το οποίο αφορά και τα ετερόφυλα ζευγάρια είναι η περίπτωση κατάψυξης ωαρίων, όπου η γυναίκα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ωάρια ακόμη και μετά τον θάνατο του συζύγου της. Αντίθετα, δεν υπάρχει αντίστοιχη δυνατότητα για τον άνδρα καθώς δεν επιτρέπεται η εμφύτευση από άλλη γυναίκα. Επιπλέον, σε περίπτωση θανάτου ενός γονέα παιδιού από ομόφυλο ζευγάρι, οι συγγενείς μπορεί να αξιώσουν την επιμέλεια του παιδιού, αν δεν υπάρχει νομική προστασία.

Αν και δεν είναι σαφές πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων στη Βουλή, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να επιλύσει το ζήτημα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας τετραετίας -μιας κι αποτελεί δέσμευση στο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι συζητήσεις αυτό το διάστημα έχουν πυκνώσει ότι πιθανότατα η συζήτηση θα τεθεί στη Βουλή το αμέσως προσεχές διάστημα μετά τις γιορτές. Εάν το νομοσχέδιο εγκριθεί, τα ομόφυλα ζευγάρια θα έχουν τη δυνατότητα να παντρεύονται με πολιτικό γάμο στην Ελλάδα.

Τι γίνεται όμως με την τεκνοθεσία;

Όσον αφορά την τεκνοθεσία -παρά τις αντιδράσεις της εκκλησίας- παραμένει αβέβαιο εάν το νομοσχέδιο θα καλύψει αυτό το θέμα. Πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται στη μεταφορά της συζήτησης στα δικαιώματα των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών, υπογραμμίζοντας τις διακρίσεις που υφίστανται προς το παρόν.

Παρά τις διαβεβαιώσεις, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εξακολουθούν να εκφράζουν επιφυλάξεις ή ακόμη και κάθετη διαφωνία ως προς το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το ως μείζον κοινωνικό ζήτημα. Μεταξύ αυτών που καταδικάζουν το νομοσχέδιο βρίσκονται ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος υποστηρίζει τη στήριξη της οικογένειας με γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων ενώ εξίσου αρνητική θέση υιοθετούν κι άλλοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπως: ο Θάνος Πλεύρης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης κι ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ενώ ο Υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, εκφράζει σθεναρή αντίθεση. Απ’ την πλευρά του, ο Υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, δεν έχει καταστήσει σαφή τη θέση του, επισημαίνοντας τον ειδικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου και τη συνειδησιακή προσέγγιση που απαιτεί.

Προς το παρόν, η προσπάθεια εύρεσης του κατάλληλου χρονικού σημείου για τη διατύπωση και υποβολή του νόμου προς ψήφιση συναντά διαφορετικές προσεγγίσεις κι αναλύσεις μεταξύ των συνομιλητών του Πρωθυπουργού όσον αφορά το πολιτικό κόστος αυτής της πρωτοβουλίας. Δύο βασικές σχολές σκέψης προβλέπουν ως ασφαλέστερες χρονικές στιγμές είτε τις αρχές του νέου έτους, είτε αμέσως μετά τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο.

Συνοψίζοντας, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι ο γάμος των ομόφυλων αντιπροσωπεύει ζήτημα ισότητας και προστασίας των παιδιών και καταστά σαφές ότι δεν απειλεί ή αλλοιώνει την παραδοσιακή έννοια της οικογένειας. Το επικρατέστερο σενάριο είναι το νομοσχέδιο να τεθεί προς ψήφιση στις αρχές του 2024 καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα, φαίνεται να είναι ένα αγκάθι που η κυβέρνηση θέλει να κλείσει πριν τις Ευρωεκλογές τον Ιούνιο.

Πηγή εικόνας: onefrazzledmum.com