«Εγώ και το πρόσωπο της ζωής μου», αναφέρει η Danielle van de Donk σε μια τρυφερή δημοσίευση στο insta για την Ellie Carpenter, σε μια λήψη όπου οι δυο ποδοσφαιρίστριες και συμπαίκτριες της Λυών ανακοίνωσαν τον αρραβώνα τους.

Όλα ξεκίνησαν λίγους μήνες αφότου η Van de Donk μετακόμισε στη Lyon από την Arsenal το καλοκαίρι του 2021, μέχρι να φτάσουν φέτος την πρωτοχρονιά στην πρόταση γάμου, σε ένα μαγευτικό τοπίο στις Μαλδίβες, όπου έκαναν διακοπές. Τα πανηγυρικά σχόλια πλημμύρισαν τη δημοσίευση από τους φίλους και τις συμπαίκτριες του ζευγαριού καθώς και την ευρύτερη κοινότητα των οπαδών του γυναικείου ποδοσφαίρου, που είδαν τέσσερις από τις LGBTQ σταρ της Αυστραλίας -την Emily van Egmond, την Katrina Gorry, τη Sam Kerr και τώρα την Carpenter- να αρραβωνιάζονται με τις αντίστοιχους συντρόφους τους, τους τελευταίους μήνες.

 

 

Η τετράδα ήταν όλες μέλη της ομάδας Matildas, που έφτασε στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών της FIFA, τον περασμένο Αύγουστο. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι στο Παγκόσμιο Κύπελλο συμμετείχαν τουλάχιστον 96 ΛΟΑΤΚΙ παίκτες, με αποτέλεσμα η λεσβιακή εκπροσώπηση στις 32 ομάδες του τουρνουά να ξεπερνά το 13%. Η Van de Donk, μαζί με την ομάδα της, έφτασε στα προημιτελικά. Συνολικά, στα 32 της, έχει αγωνιστεί 150 φορές, ενώ στις κορυφαίες στιγμές της καριέρας της συγκαταλέγονται η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Γυναικών το 2017 και η πορεία της δύο χρόνια αργότερα στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου ηττήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η 23χρονη Κάρπεντερ και σύντροφός της, πριν ενταχθεί στην ομάδα, είχε ήδη κερδίσει πάνω από 70 διεθνείς συμμετοχές στην καριέρα της και κατέχει το ρεκόρ της νεότερης ποδοσφαιρίστριας που έχει αγωνιστεί ποτέ σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήταν μόλις 15 ετών, όταν συμμετείχε στο Ρίο το 2016.

Η είδηση του επερχόμενου γάμου τους, χρησιμεύει, πέρα από το να αναδείξει μια ρομαντική και τρυφερή στιγμή κι ως υπενθύμιση της ανισότητας στα παγκόσμια LGBTQ δικαιώματα. Βαδίζοντας πλέον στο 2024 και περιμένοντας να δούμε αν η κυβέρνηση θα κρατήσει την υπόσχεσή της για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αξίζει να σημειώσουμε πως υπάρχουν 66 χώρες στον κόσμο όπου η σ3ξουαλική δραστηριότητα μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου εξακολουθεί να ποινικοποιείται.

Το ίδιο ισχύει και για τις Μαλδίβες, όπου ένα ΛΟΑΤΚΙ άτομο θα πρέπει να διαμένει σε ιδιωτικό θέρετρο στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό, όπου  είναι εξαιρετικά απίθανο να διωχθεί από τις αρχές, αλλά για τους ντόπιους, σε έναν πληθυσμό άνω των 500.000 -άνδρες και γυναίκες- η απειλή σοβαρής τιμωρίας παραμένει. Το Human Dignity Trust αναφέρει ότι ο Ποινικός Κώδικας των Μαλδίβων του 2014 προβλέπει μέγιστη ποινή φυλάκισης οκτώ ετών και 100 μαστιγώματα, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι τα τελευταία χρόνια έχουν συλληφθεί ΛΟΑΤΚΙ άτομα, τα οποία κι έχουν αντιμετωπίσει διακρίσεις. Φαίνεται, τέλος, να μην υπάρχει καμία προστασία στην απασχόληση ή σε άλλους τομείς της κοινωνίας για τα μέλη της κοινότητας που ζουν εκεί.

Καθώς η δημοτικότητα του γυναικείου ποδοσφαίρου και των πρωταγωνιστριών του αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς (η Van de Donk έχει πάνω από 600.000 followers στο Instagram, ενώ η Carpenter έχει πάνω από 400.000), η LGBTQ ορατότητα στο άθλημα θα συνεχίσει να αποτελεί θέμα συζήτησης και σίγουρα θα είναι για καλό. Αν σκεφτούμε, επίσης, ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών στη Σαουδική Αραβία, τα πράγματα χρειάζεται να μπουν σε μια πιο φιλική προς την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα τροχιά. Προς το παρόν, πολλοί εκφράζουν την ανησυχία τους γι’ αυτό το εγχείρημα, με τη νυν προπονήτρια της Τσέλσι και εν αναμονή προπονήτρια της USWNT, Έμα Χέιζ, να είναι μεταξύ εκείνων που αμφισβήτησαν πρώτες τη βιωσιμότητα μιας τέτοιας πρότασης.

Δεδομένων των συνθηκών, είναι ακόμη πιο σημαντικό η κοινότητα του γυναικείου ποδοσφαίρου να συνεχίσει να γιορτάζει ιστορίες αγάπης όπως αυτή της Κάρπεντερ και της Βαν ντε Ντονκ. “Let’s goooooooo”, έγραψε η Kerr στο σχόλιό της στο Insta στην ευτυχισμένη ανάρτηση του ζευγαριού, συμπαίκτρια και φίλη τους. Κι αυτό κρατάμε. Σε μια εποχή που οι αντι-LGBTQ συμπεριφορές σκληραίνουν σε τόσα πολλά μέρη του κόσμου, με τους πολιτικούς να πιέζουν και τους ακτιβιστές να χρειάζονται έμπνευση, ένα τόσο απλό στιγμιότυπο διακοπών που δείχνει αγάπη και χαρά, έχει έναν βαθύτερο συμβολισμό στον αγώνα για ισότητα. Και ναι, κάποια στιγμή, που δεν αργεί, θα μπει το μεγάλο γκολ.