Μια προσπάθεια επικοινωνίας με το άγνωστο υπερπέραν θα προσπαθήσει να κάνει το Europa Clipper της NASA, που σκοπεύει να εκτοξευθεί για την πολυαναμενόμενη αποστολή του σε ένα παγωμένο και μακρινό φεγγάρι τον Οκτώβριο, φέροντας ένα μοναδικό design το οποίο είναι χαραγμένο με ονόματα, ποίηση και έργα τέχνης που συμβολίζουν την ανθρωπότητα.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έχει μακρά ιστορία στην αποστολή ονομάτων και σχεδίων με νόημα στον ουρανό πάνω σε αποστολές, όπως οι ανιχνευτές Voyager, το ρόβερ Perseverance και το Parker Solar Probe, αναφέρει το CNN. Τώρα, είναι η σειρά του Europa Clipper να συνεχίσει την παράδοση αυτή, απεικονίζοντας τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι οδηγούνται στην εξερεύνηση του σύμπαντος.

Η αποστολή κατευθύνεται στο φεγγάρι του Δία, την Ευρώπη, έναν από τους πολλούς σεληνιακούς ωκεάνιους κόσμους που θεωρούνται οι καλύτεροι τόποι για την αναζήτηση ζωής πέρα από τη Γη. Κι ακούστε τώρα και το πιο ενδιαφέρον όλων: οι επιστήμονες εκτιμούν ότι κάτω από το παχύ παγωμένο κέλυφος της Ευρώπης υπάρχει ένας παγκόσμιος ωκεανός με υπερδιπλάσια ποσότητα νερού σε σχέση με τους ωκεανούς της Γης, που περιέχουν περίπου 321 εκατομμύρια κυβικά μίλια (1,3 δισεκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα) νερού!  Άρα, μήπως υπάρχει και ζωή;

Σε σχέση με την άτρακτο, θα είναι διακοσμημένη και στις δύο πλευρές και κατασκευασμένη από το σπάνιο μέταλλο ταντάλιο. Ουσιαστικά πρόκειται για μια τριγωνική πλάκα που θα σφραγίσει τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά συστήματα του διαστημικού σκάφους μέσα σε ένα θησαυροφυλάκιο για να τα προστατεύσει από τη σκληρή ακτινοβολία του Δία. Στο εσωτερικό του θησαυροφυλακίου, τώρα θα υπάρχει ένα μικροτσίπ πυριτίου με πάνω από 2,6 εκατομμύρια ονόματα που ανήκουν σε απλούς πολίτες της Γης (πόσο αδιανόητα συναρπαστικό!). Οι τεχνικοί του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της NASA στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια χρησιμοποίησαν δέσμες ηλεκτρονίων για να σχεδιάσουν τα ονόματα σε μέγεθος μικρότερο από το ένα χιλιοστό του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας!

 

The NASA Europa Clipper spacecraft will carry a commemorative metal plate when it aims to launch in October to explore Jupiter's ocean moon.

 

Το μικροτσίπ αυτό θα βρίσκεται στο κέντρο ενός σχεδίου που δείχνει ένα μπουκάλι να επιπλέει μέσα στην τροχιά του Δία και των φεγγαριών του για να συμβολίσει ότι χρησιμεύει ως κοσμικό μήνυμα σε μπουκάλι (βέβαια δεν ξέρουμε αν είναι ξεκάθαρος ο συμβολισμός, αλλά έστω).

Κάτω από το μπουκάλι, το σχέδιο περιλαμβάνει το υπέροχο ποίημα “In Praise of Mystery: Ένα ποίημα για την Ευρώπη” της βραβευμένης ποιήτριας των ΗΠΑ Άντα Λιμόν, χαραγμένο με τον γραφικό της χαρακτήρα, καθώς κι ένα πορτρέτο του αείμνηστου πρωτοπόρου των πλανητικών επιστημών Ρον Γκρίλι, καθηγητή του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη θεμελίωση της ανάπτυξης μιας αποστολής στην Ευρώπη.

 

Ronald Greeley sits casually at a desk, a globe at his side and a model of a rover in front and a full book shelf behind him.

 

Η πλευρά της πλάκας που βλέπει προς το εσωτερικό του θησαυροφυλακίου περιλαμβάνει επίσης τη χάραξη της εξίσωσης Drake, που αναπτύχθηκε από τον αείμνηστο αστρονόμο Frank Drake του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Σάντα Κρουζ το 1961 για να εκτιμήσει την πιθανότητα ανεύρεσης προηγμένης ζωής πέρα από τη Γη. Η εξίσωση παραμένει σημαντικό μέρος της αστροβιολογικής έρευνας, καθώς οι επιστήμονες αναζητούν στοιχεία για ζωή πέρα από τον πλανήτη μας.

Η εξωτερική πλευρά της πλάκας φέρει κυματομορφές, ή οπτικές αναπαραστάσεις των ηχητικών κυμάτων, που απεικονίζουν τη λέξη «νερό» σε 103 γλώσσες από όλο τον κόσμο. Στην καρδιά της σπείρας, υπάρχει ένα σύμβολο που σημαίνει «νερό» στην αμερικανική νοηματική γλώσσα. Να σημειωθεί κι ότι ο ήχος των ομιλούμενων γλωσσών που συνέλεξαν οι γλωσσολόγοι για λογαριασμό της NASA είναι διαθέσιμος στον ιστότοπό της.

Η πλάκα του Europa Clipper σχεδιάστηκε με αυτό το πνεύμα για να τιμήσει τη δυνητική σύνδεση μεταξύ του ωκεανού του φεγγαριού και των ωκεανών της Γης, σύμφωνα με τη NASA. Όταν οι δίδυμοι ανιχνευτές Voyager της NASA απογειώθηκαν για να εξερευνήσουν το ηλιακό σύστημα με διαφορά μόλις λίγων εβδομάδων το 1977, μετέφεραν πανομοιότυπους χρυσούς δίσκους, σχεδιασμένους ως το πρώτο καταγεγραμμένο διαστρικό μήνυμα της ανθρωπότητας προς πιθανή νοήμονα ζωή στο σύμπαν. Οι δίσκοι είχαν τόσο ηχητικά όσο και οπτικά στοιχεία που αποσκοπούσαν στο να αποτυπώσουν την ποικιλομορφία της ζωής και του πολιτισμού της Γης, περιλαμβάνοντας χαιρετισμούς σε 59 ανθρώπινες γλώσσες και 115 εικόνες ζωής.

Μετά από ένα ταξίδι 1,6 δισεκατομμυρίων μιλίων (2,6 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων) προς την Ευρώπη, το Europa Clipper θα περάσει τα επόμενα χρόνια πετώντας δίπλα από το παγωμένο φεγγάρι για να διαπιστώσει αν ο ωκεανός κάτω από αυτό θα μπορούσε να υποστηρίξει ζωή. Πρόκειται να πραγματοποιήσει σχεδόν 50 κύκλους γύρω από την Ευρώπη του Δία, φτάνοντας τελικά σε απόσταση 25,7 χιλιομέτρων (16 μιλίων) πάνω από τον παχύ παγωμένο φλοιό της, για να εξετάσει σχεδόν το σύνολο του φεγγαριού.

Το διαστημικό σκάφος θα χρησιμοποιήσει κάμερες, φασματόμετρα, ραντάρ που διαπερνά τον πάγο και ένα θερμικό όργανο για να κατανοήσει πώς σχηματίστηκε το φεγγάρι και αν είναι δυνατόν να υπάρχει ζωή σε παγωμένους ωκεάνιους κόσμους. Κι αυτό είναι το λιγότερο συναρπαστικό και σίγουρα εξαιρετικά ενδιαφέρον να δούμε πού θα μας οδηγήσει.