Πρωί Δευτέρας, σεισμικές δονήσεις παρουσιάστηκαν ξανά στην Τουρκία, με έναν ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,1 Ρίχτερ να καταγράφεται λίγους μήνες μετά τον φονικό σεισμό στην Άγκυρα. Η σεισμική δόνηση εντοπίζεται επτά χιλιόμετρα Βόρεια – Βορειοδυτικά της Μουδανιάς και έχει εστιακό βάθος 6,5 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και σε πληροφορίες που δημοσίευσε το CNN GREECE.

Ο σεισμός σήμερα έγινε αισθητός ως και την Κωνσταντινούπολη, ενώ ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), προειδοποίησε για τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την Αγία Σοφία, μέρες πριν, εκφράζοντας την ανησυχία του για το τι μέλλει γενέσθαι και για το μνημείο, που χρήζει συντηρήσεων που για δεκαετίες δεν εφαρμόζονται με βάση τους αντισεισμικούς κανονισμούς. Παράλληλα, τόνισε πως αναμένουμε μέσα στα επόμενα 3 χρόνια σεισμική δόνηση έως 7 Ρίχτερ προερχόμενη από το ρήγμα της Ανατολίας, με βάση την περιοδικότητα που αυτό παρουσιάζει.

 



 

Σύμφωνα με τα όσα εκφράστηκαν λίγες ημέρες πριν από τον κο Λέκκα, η Αγία Σοφία, με ηλικία περίπου 1.500 ετών, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ως και καταστροφής, ενώ επισήμανε πως οι έντονες καιρικές συνθήκες, όπως οι βροχοπτώσεις, οι αλλαγές θερμοκρασίας και ο άνεμος, έχουν επιδεινώσει τη φθορά του κτηρίου, ενώ η μετατροπή της σε τζαμί προκάλεσε αυξημένη επισκεψιμότητα, προκαλώντας προβλήματα ασφαλείας:

«Στη φθορά του κτιρίου συνετέλεσαν οι καιρικές συνθήκες, που αφορούν τις έντονες βροχοπτώσεις, την αλλαγή θερμοκρασίας, τον άνεμο, που διαβρώνουν ουσιαστικά το κέλυφος της Αγίας Σοφίας», συμπλήρωσε ο καθηγητής, αναφερόμενος σε βίντεο το οποίο έδειχνε κομμάτια να πέφτουν από την οροφή. «Αυτό που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι πως αν εκδηλωθεί κάποιος μεγάλος σεισμός, τότε ενδεχομένως να έχουμε μεγάλα προβλήματα», ανέφερε.

Πιο συγκεκριμένα, προέβλεψε το εξής: «Όπως όλοι ξέρουμε, στην Κωνσταντινούπολη περιμένουμε έναν μεγάλο σεισμό. Αυτό προκύπτει από πολύχρονες έρευνες πολλών επιστημονικών ομάδων στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης. Αυτό το ρήγμα έπρεπε να δραστηριοποιηθεί και να δώσει έναν σεισμό της τάξεως των 7 Ρίχτερ μέχρι το 2022, όμως δε δραστηριοποιήθηκε. Όσο περνά ο καιρός, οι τάσεις συσσωρεύονται με αποτέλεσμα να περιμένουμε ακόμη μεγαλύτερο σεισμό.»

Όταν αναφερόμαστε σε ένα ρήγμα, αναφερόμαστε σε μια σεισμική δομή, ένα σημείο ή μια ζώνη, όπου τα τμήματα του εδάφους έχουν υποστεί κάποια μορφή μετακίνησης. Τα ρήγματα είναι συχνά σημεία που σχηματίζονται από τις εντάσεις που προκαλούνται από την κίνηση των τεκτονικών πλακών. Στην περίπτωση του ρήγματος της Ανατολίας, πέρα από την ίδια την Τουρκία επηρεάζεται και η Ελλάδα με ομάδα υψηλού κινδύνου αυτή του Βόρειου Αιγαίου, αφού ο ένας κλάδος διέρχεται μεταξύ Σαμοθράκης, Λήμνου και Ιμβρου, ενώ ο άλλος αποτελεί συνέχεια του πρώτου, φτάνοντας μέχρι και την περιοχή της Σκύρου.

Με βάση τα λεγόμενά του, ο κίνδυνος για την Αγία Σοφία είναι εντονότερος από ποτέ κι όσο το ρήγμα δεν εκτονώνεται, η κατάσταση θα γίνεται όλο και πιο επείγουσα, πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα εργασίες στερέωσης κι ενίσχυσης του ιστορικού κτιρίου, να ελεγχθεί η φέρουσα ικανότητα, να γίνει αντισεισμικός έλεγχος, να ενισχυθεί ο φέρων οργανισμός κι αν χρειαστεί, να μπουν πιο αυστηροί κανονισμοί σχετικά με την επισκεψιμότητα την οποία λαμβάνει.