

Στην καθημερινότητά μας, ερχόμαστε συχνά αντιμέτωποι με το άγχος και τα προβλήματα των ανθρώπων γύρω μας – φίλων, οικογένειας, συναδέλφων. Η ενσυναίσθηση είναι σημαντική, αλλά όταν αρχίζουμε να “κουβαλάμε” τα συναισθήματα των άλλων σαν να είναι δικά μας, τότε η ψυχική μας υγεία επιβαρύνεται. Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τη συναισθηματική μας ισορροπία χωρίς να γινόμαστε «σφουγγάρι» για το άγχος των άλλων;
1. Βάλε όρια στην ενσυναίσθηση
Το να είσαι καλός ακροατής και να στηρίζεις τους άλλους είναι πολύτιμο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φορτώνεσαι κάθε πρόβλημα που ακούς. Μάθε να δείχνεις κατανόηση χωρίς να ταυτίζεσαι απόλυτα.
2. Αναγνώρισε τι σου ανήκει και τι όχι
Όταν αισθάνεσαι βαρύς συναισθηματικά, κάνε ένα μικρό check-in με τον εαυτό σου: Είναι δικό μου αυτό το συναίσθημα ή το έχω απορροφήσει από κάποιον άλλον; Αν δεν είναι δικό σου, απελευθέρωσέ το συνειδητά.
3. Διαχώρισε τη βοήθεια από τη διάσωση
Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να υποστηρίζεις κάποιον και στο να αναλαμβάνεις να «λύσεις» το πρόβλημά του. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται συνεχώς τις δυσκολίες των άλλων, προσπάθησε να αποστασιοποιηθείς και να αφήσεις τον καθένα να αναλάβει την ευθύνη του.
4. Προστάτευσε τον συναισθηματικό σου χώρο
Αν βρίσκεσαι συχνά σε καταστάσεις όπου οι άλλοι ξεσπούν σε εσένα, μάθε να λες «όχι» ή να απομακρύνεσαι όταν νιώθεις ότι η ενέργειά σου εξαντλείται. Δεν είναι εγωιστικό – είναι αυτοφροντίδα.
5. Βρες τρόπους να αποφορτίζεσαι
Χρειάζεσαι έναν μηχανισμό αποφόρτισης, είτε είναι ο διαλογισμός, είτε η άσκηση, είτε η δημιουργική ενασχόληση με κάτι που αγαπάς. Φρόντισε να αφιερώνεις χρόνο μόνο για εσένα, χωρίς εξωτερικές επιρροές.
Τελικά, δεν μπορούμε να ελέγξουμε το άγχος των άλλων, αλλά μπορούμε να ελέγξουμε πώς το αφήνουμε να μας επηρεάσει. Η φροντίδα του εαυτού μας είναι το πρώτο βήμα για να είμαστε ουσιαστικά παρόντες και για τους άλλους, χωρίς να καταρρέουμε συναισθηματικά.