Χθες, ο πλανήτης κοιτούσε σοκαρισμένος να συμβαίνει μια άνευ προηγουμένου σύρραξη στη Μέση Ανατολή, με την εμπλοκή 8 χωρών και τα μέσα να μιλούν για μια κατάσταση που αν δεν αποκλιμακωθεί άμεσα, τότε μιλάμε για πιθανό 3ο παγκόσμιο πόλεμ0. Αφορμή στάθηκε ο βομβaρδισμός της Ιρανικής Πρεσβείας εντός της Γάζας από τον Ισραηλινό στρατό (κίνηση που ούτε επιβεβαιώνει ο ίδιος αλλά ούτε και διαψεύδει) που έφερε με τη σειρά του την απάντηση του Ιράν. Επικαλούμενο το άρθρο 51 του ΟΗΕ περί εθνικής κυριαρχίας για τη νομιμότητα της επιχείρησης «αληθινή υπόσχεση», το Ιράν στράφηκε χθες προς το Ισραήλ εκτοξεύοντας drones και υπερηχητικούς πυραύλους προς στρατιωτικές βάσεις.

Μέσα σε λίγες ώρες η νύχτα έγινε μέρα, με τον ουρανό του Τελ Αβίβ να αστράφτει από τις λάμψεις των πυραύλων. Εντυπωσιακά είναι τα βίντεο από την επιχείρηση αναχαίτισης των ιρανικών drone πάνω από την Ιερουσαλήμ με τον ουρανό να γεμίζει από τις λάμψεις των εκρήξεων στον αέρα χωρίς να διευκρινίζεται αν οι αναχαιτίσεις γίνονται από τον Ουράνιο Θόλο ή από την αεράμυνα του Ισραήλ, όπως αναφέρει και το Πρώτο Θέμα σε ρεπορτάζ του.

 

 

Mιλάμε κυριολεκτικά για εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθώς και πυραύλους κρουζ, στην πρώτη άμεση επίθεση της Ισλαμικής Δημοκρατίας κατά του εβραϊκού κράτους, σε απάντηση στο χτύπημα της 1ης Απριλίου σε ιρανικό διπλωματικό κτίριο στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό, από το οποίο σκοτwθηκαν ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των Ισλαμικών Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν κι άλλοι οκτώ αξιωματικοί.

Το ζήτημα που ανέβηκε στην επιφάνεια, ήταν για αρκετή ώρα το αν πρόκειται για μια απάντηση του Ιράν προς την κίνηση Ισραήλ, η οποία θα είχε άμεση λήξη και προειδοποιητικό χαρακτήρα, ή αν η σύρραξη αυτή, φέρνοντας εμπλοκή, ΗΠΑ, Ρωσσίας και Δύσης, θα σήμανε πια κι επίσημα την αρχή του 3ου παγκοσμίου πολέμου. Η απάντηση ήρθε μέσα από ανακοίνωση του Ιράν λέγοντας πως η επίθεση έλαβε τέλος, και πως αν δεν κάνει κάποια άλλη κίνηση το Ισραήλ, το θέμα θεωρείται λήξαν.

 

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το Ιράν βοηθιέται από τις δυνάμεις του στην Υεμένη, τη Συρία και το Ιράκ, ενώ εξήρε το έργο του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού που βοήθησε να καταρριφθούν «σχεδόν όλα» τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι που εκτόξευσε το Ιράν. Επίσης, διέκοψε τη διαμονή του Σαββατοκύριακου στο παραλιακό του σπίτι στο Ντέλαγουερ για να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο και να συναντηθεί με την ομάδα εθνικής ασφαλείας του. Ο ίδιος δήλωσε ότι θα συγκαλέσει, σήμερα, Κυριακή συνάντηση των ηγετών της G7, σύμφωνα με την Guardian.

 

 

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Ισραήλ, «Προκλήθηκαν πολύ μικρές ζημιές», όπως ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant. Εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι το 99% των περισσότερων από 300 πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναχαιτίστηκαν. Σειρήνες ήχησαν σε όλη τη χώρα κι εκρήξεις ήταν ορατές στον ουρανό καθώς το πρώτο κύμα έφτασε στο Ισραήλ γύρω στις 2 π.μ. τοπική ώρα (μεσάνυχτα BST). Οι εικόνες είναι πραγματικά σοκαριστικές, ενώ οι ήχοι των drones, μαζί με τις σειρήνες δημιουργούν ένα μεταπαοκαλυπτικό, οργουελικό σκηνικό.