Σε μια γωνιά της Ιεράπετρας, ένας άνθρωπος έχει αφιερώσει τη ζωή του στο να φροντίζει και να προστατεύει τα αδέσποτα ζώα. Ο Τάκης Προεστάκης, πρόεδρος της στέγης προστασίας αδέσποτων ζώων, έχει κατακτήσει όχι μόνο την καρδιά της γενέτειράς του, της Κρήτης, αλλά και όλου του κόσμου.

Το έργο του έγινε γνωστό μέσα από ένα αφιέρωμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, αναδεικνύοντας τον Τάκη ως τον πιο δημοφιλή Έλληνα φιλόζωο με ενεργό δράση υπέρ των αδέσποτων. Μάλιστα, για τη Βρετανή δημοσιογράφο που τον ανακάλυψε, ο ίδιος αναφέρει πως δυστυχώς, δε θυμάται το όνομά της και δεν μπορεί να την εντοπίσει: “Μου άλλαξε τη ζωή κι έπειτα εξαφανίστηκε”, δήλωσε. Με μια εντυπωσιακή δαπάνη 180.000 ευρώ, ο Τάκης δημιούργησε ένα καταφύγιο σε μια πλαγιά πάνω από τη χωματερή, μακριά από τα δημοτικά κυνοκομεία που χαρακτηρίζει ως “κολαστήρια” για τα ζώα.

 



 

Αφήνοντας πίσω του τον κόσμο της νύχτας, ο Τάκης Προεστάκης έχει σώσει πάνω από 4.000 σκυλιά από χωματερές, βοηθώντας τα να βρουν οικογένεια κι ένα μόνιμο σπίτι. Με 330 σκυλιά, 80 γάτες, καθώς και κατσίκια και πουλιά στο καταφύγιό του, διαχειρίζεται με αγάπη και φροντίδα τη συμβίωση όλων αυτών των ζώων. Με αφιέρωμα στα social media, οι ενέργειες του Τάκη κέρδισαν την υποστήριξη και τη συμπαράσταση ανθρώπων από όλο τον κόσμο κι έδωσαν ορατότητα στον σκοπό και τη φιλοσοφία του.

Στο ρεπορτάζ της ΕΡΤ και την «Περίμετρο», ο Τάκης Προεστάκης εξομολογείται την επιστροφή του στην Ελλάδα μετά από χρόνια εργασίας στη νύχτα και τονίζει τη φοβερά δύσκολη αλλά ιερή του προσπάθεια να σώσει τα ζώα. Με τη στήριξη εθελοντών από διάφορες χώρες, ο Τάκης καλεί για ένα τέλος στην κακοποίηση των ζώων και στα δημοτικά κυνοκομεία.

 

Πηγή φωτογραφίας: ΕΡΤ news

 

«Φιλοξενούμε γύρω στα 330 σκυλιά, 80 γάτες, έχουμε και κατσίκια, πουλιά. Τα καταφέρνουμε με πολύ κόπο για να συνυπάρξουν όλα ελεύθερα. Με αγώνα, αυτό που κάνω είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει αλλά τα αγαπάω πολύ. Για 20 χρόνια δούλευα στη νύχτα, κουράστηκα όμως τόσα χρόνια να συναναστρέφομαι τόσους ανθρώπους και να μην έχω κάνει 2-3 καλούς φίλους- έτυχε να πουλήσω το μαγαζί που είχα. Πήγα στη χωματερή κι αυτό που αντίκρισα με τόσα ζώα να ψάχνουν για φαγητό και με τις οικονομίες που είχα τότε αποφάσισα να τους φτιάξω ένα μικρό καταφύγιο.

Έχω σώσει πάνω από 4.000 σκυλιά, έχω βρει στα περισσότερα σπίτια, όταν ξεκίνησα δεν ήξερα ότι τα ζώα αυτά έχουν τόσο μεγάλες ανάγκες και πούλησα ό,τι είχα και δεν είχα, ήμουν σε τρομακτική κατάσταση και σώθηκα από ένα θαύμα. Μια μεγάλη εφημερίδα μου έκανε αφιέρωμα κι έτσι σώθηκα. Στήριξη έχω μόνο από ιδιώτες από όλο τον κόσμο, επειδή βλέπουν καθημερινά μέσα από βίντεο που παρουσιάζω την καθημερινή μου ζωή στα social media. Αυτό είναι το «κλειδί» της επιτυχίας: βλέπουν πόσο πολύ αγαπάω αυτό που κάνω και με έχουν στηρίξει κι έτσι μπορώ και συντηρώ αυτό που κάνω.»

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ROSA (@rosa_progressive)