Στο Βέλγιο, η χώρα που η μπίρα είναι σχεδόν εθνικό άθλημα, οι μπιραρίες δεν αστειεύονται. Ωστόσο, η παμπ Dulle Griet στη Γάνδη το πήγε στο επόμενο επίπεδο και βρήκε τον πιο ευρηματικό τρόπο να προστατεύει τα περίτεχνα ποτήρια της από επίδοξους σουβενιροκυνηγούς: ζητάει από τους πελάτες να δώσουν ένα από τα παπούτσια τους ως εγγύηση.
Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται όταν κάποιος παραγγείλει τη διάσημη μπύρα Kwak των 1,2 λίτρων, που σερβίρεται σε ένα ιδιαίτερο, ακριβό ποτήρι. Το ποτήρι μοιάζει με ρολόι άμμου και έχει σχεδιαστεί να στηρίζεται σε ξύλινη βάση για σταθερότητα, κι έτσι, με την τιμή αντικατάστασής του να φτάνει τα 90 ευρώ σε περίπτωση σπασίματος, η Dulle Griet δεν αφήνει περιθώρια για απώλειες. Επομένως, αν θέλεις να πιεις αυτή την μπύρα, καλείσαι να βγάλεις ένα από τα παπούτσια σου και να το αφήσεις στο μπαρ.
View this post on Instagram
Πώς λειτουργεί το σύστημα;
Φτάνεις, παραγγέλνεις την μπύρα-γίγας των 1,2 λίτρων, και πριν προλάβεις να χαρείς το ποτό σου, σου ζητάνε να αποχωριστείς το αγαπημένο σου αθλητικό ή το λατρεμένο σου loafer. Ένα παπούτσι σου φεύγει και ανεβαίνει ψηλά, κυριολεκτικά, καθώς οι μπάρμαν το δένουν σε ένα μάτσο άλλα μοναχικά υποδήματα ή το κρεμούν στο ταβάνι! Κάπως έτσι, το Dulle Griet κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι οι πελάτες θα φύγουν μόνο με τα παπούτσια τους και χωρίς τα ποτήρια του μαγαζιού.
Με τις κάλτσες πίνεται η μπίρα καλύτερα
Η δημιουργός ταξιδιωτικού περιεχομένου Somi Lynda, που έζησε την εμπειρία, περιγράφει το σκηνικό ως ξεκαρδιστικό. Ανέβασε στο Instagram το βίντεό της, δείχνοντας τους πελάτες να απολαμβάνουν την μπίρα τους με κάλτσες γεμάτες χρώμα, ενώ τα παπούτσια τους διακοσμούν το ταβάνι. Ένας χρήστης στα σχόλια έγραψε: «Θα έπαιρνα ένα ζευγάρι φτηνές σαγιονάρες και θα πήγαινα σπίτι χοροπηδώντας με το ποτήρι μου!», ενώ άλλος πρόσθεσε: «Κρύα πόδια και μύκητες από τους άλλους; Όχι, ευχαριστώ!».
Παράδοση κι εφευρετικότητα
Η πολιτική αυτή βασίζεται στη φήμη του ποτηριού Kwak, που φτιάχτηκε τον 18ο αιώνα για να διευκολύνει τους οδηγούς άμαξας να πίνουν χωρίς να κατεβαίνουν από το κάρο τους. Σήμερα, οι μπιραρίες προστατεύουν τα ποτήρια σαν να είναι έργα τέχνης, και το Dulle Griet δεν αποτελεί εξαίρεση. Με 4,4 αστέρια στο Google και με πάνω από 6.000 κριτικές, έχει καταφέρει να συνδυάσει την παράδοση με μια μοναδική και ξεκαρδιστική εμπειρία για τους πελάτες του. Το εσωτερικό του είναι εξίσου ιδιαίτερο, γεμάτο ξύλινα έπιπλα, διαφημίσεις μπίρας και κεφάλια ζώων στους τοίχους. Αν βρεθείς στη Γάνδη, λοιπόν, αναρωτήσου: Θα έδινες το παπούτσι σου για μια ιστορικής σημασίας μπίρα; Ή θα προτιμήσεις μια πιο παραδοσιακή εμπειρία χωρίς κίνδυνο να φύγεις κυριολεκτικά, ξυπόλητος στ’ αγγούρια;