Σε έναν κόσμο όπου συχνά ξεχνάμε τη δύναμη της φροντίδας, μια τρυφερή ανακάλυψη μάς θυμίζει πως η αγάπη και η αλληλεγγύη δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Νέες μελέτες αποκάλυψαν ότι τα ποντίκια, αυτά τα μικροσκοπικά και παρεξηγημένα πλάσματα, έχουν έναν απρόσμενο ηρωισμό: προσφέρουν πρώτες βοήθειες στους συντρόφους τους όταν τους βρίσκουν αναίσθητους!

Όταν η φύση διδάσκει ανθρωπιά

Φανταστείτε ένα μικρό ποντίκι να βρίσκει τον ταίρι του ξαπλωμένο, ακίνητο. Δεν τρέχει μακριά ούτε τον αγνοεί. Αντίθετα, στέκεται δίπλα του, τον αγγίζει, τον γλείφει, του δίνει απαλές δαγκωματιές, ακόμα και του τραβάει τη γλώσσα για να τον βοηθήσει να αναπνεύσει. Κι όμως, δεν είναι σκηνή από κάποιο παιδικό παραμύθι. Είναι αληθινό και καταγράφηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

 

 

Στην έρευνα, τοποθετήθηκαν ποντίκια σε κλουβιά μαζί με ένα άλλο ποντίκι που είχε υποβληθεί σε γενική αναισθησία. Αντί να το αγνοήσουν, ξόδευαν σχεδόν τον μισό χρόνο της παρατήρησης (47%) φροντίζοντάς το. Όταν μάλιστα γνώριζαν ήδη το αναίσθητο ποντίκι, η φροντίδα τους γινόταν ακόμη πιο έντονη.

Ακόμα πιο συγκλονιστικό είναι το εξής: σε πολλές περιπτώσεις, τα ποντίκια έμπαιναν σε “ρόλο γιατρού”, ανοίγοντας το στόμα του αναίσθητου συντρόφου τους και τραβώντας έξω τη γλώσσα του, σαν να προσπαθούσαν να καθαρίσουν την αναπνευστική του οδό.

Η φροντίδα δεν είναι πολυτέλεια, είναι ένστικτο

Αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι ότι τα ποντίκια που συμμετείχαν στο πείραμα ήταν μόλις 2-3 μηνών και δεν είχαν ξαναδεί ποτέ κάποιον σύντροφό τους αναίσθητο. Κι όμως, ενστικτωδώς ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κλειδί βρίσκεται στην ωκυτοκίνη, τη γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης», η οποία είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία δεσμών στα θηλαστικά. Αυτή η ίδια ορμόνη που μας κάνει να νοιαζόμαστε για τους δικούς μας ανθρώπους φαίνεται πως ενεργοποιεί και τη φροντίδα στα ποντίκια.

Δεν είναι μόνο τα ποντίκια: Η αλληλεγγύη είναι νόμος της φύσης

Αν και μας ξαφνιάζει να βλέπουμε ένα τόσο μικρό ζώο να δείχνει τέτοιο ενδιαφέρον, στην πραγματικότητα η φροντίδα των αδύναμων συντρόφων είναι βαθιά ριζωμένη στο ζωικό βασίλειο.

Χιμπατζήδες έχουν παρατηρηθεί να περιποιούνται πληγές σε τραυματισμένους φίλους τους. Δελφίνια βοηθούν τα άρρωστα μέλη της ομάδας τους, σπρώχνοντάς τα στην επιφάνεια για να αναπνεύσουν. Ελέφαντες δεν αφήνουν ποτέ πίσω τους άρρωστα ή τραυματισμένα μέλη της οικογένειάς τους. Η αλληλεγγύη και η συμπόνια, λοιπόν, δεν είναι απλώς ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Είναι ένα ένστικτο που υπάρχει στη φύση, χαραγμένο στο DNA πολλών κοινωνικών ειδών.

Μέσα σε έναν κόσμο που συχνά μοιάζει σκληρός και αδιάφορος, τα ποντίκια μάς δίνουν ένα υπέροχο μάθημα: η φροντίδα για τους άλλους δεν είναι θέμα μεγέθους ή δύναμης, αλλά καρδιάς. Ίσως, λοιπόν, αντί να κοιτάμε αφ’ υψηλού αυτά τα μικρά πλάσματα, να τους πούμε ένα νοερό «ευχαριστώ»—γιατί μας θυμίζουν κάτι πολύτιμο: το να νοιάζεσαι για τους άλλους είναι η πιο αγνή και όμορφη πράξη, είτε έχεις δύο πόδια είτε τέσσερα.