Αισθάνεσαι ότι, παρόλο που υπάρχει αγάπη, έχει χαθεί η επικοινωνία με τον σύντροφό σου; Οι ρυθμοί της ζωής, σε συνδυασμό με την έκταση που έχουν καταλάβει πλέον στη ζωή μας το κινητό και τα social media, σας έχουν απομακρύνει; Λογικό. Στη σημερινή πραγματικότητα, που όλα τρέχουν και υπάρχουν τόσες πηγές αποπροσανατολισμού, πολύ συχνά η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων φθείρεται– πολλές φορές χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε τη στιγμή που συμβαίνει.

Είναι αυτή η στιγμή που είστε μαζί με τον σύντροφό σου στον καναπέ, αλλά δεν είστε ουσιαστικά μαζί. Ο καθένας κοιτάει την οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή του και χάνεται. Και πολύ συχνά μένεις με μια αίσθηση κενού· νιώθεις ότι, παρόλο που είναι δίπλα σου, σου λείπει. Μα πώς να μη σου λείπει όταν δεν έρχεστε πραγματικά κοντά, όταν η επικοινωνία σας έχει κολλήσει στα απλά και επιφανειακά θέματα της ημέρας; Μια σχέση, για να κρατήσει τη σπίθα και τη ζωντάνια της, έχει ανάγκη από προσπάθεια, κοινό ποιοτικό χρόνο και θέληση για μοίρασμα. Εδώ σου έχω, λοιπόν, μερικές ιδέες που ίσως σε βοηθήσουν να έρθεις πιο κοντά με το ταίρι σου και να μάθει καλύτερα ο ένας τον άλλον:

 

1. Ερωτήσεις – Απαντήσεις

Πάρτε ένα τετράδιο και γράψτε ερωτήσεις, από τις πιο απλές – όπως το αγαπημένο σας φαγητό – μέχρι τις πιο ευφάνταστες που μπορείτε να σκεφτείτε. Μπορεί να αφορούν προσωπικές πεποιθήσεις, όνειρα, στόχους, υποθετικά σενάρια στα οποία θα σκεφτείτε πώς θα αντιδρούσε το ταίρι σας με βάση τον χαρακτήρα του.

Βάλτε ό,τι μα ό,τι σας αρέσει και πάρτε χρόνο να απαντήσει ο καθένας μόνος του για τον άλλον. Στο τέλος, πείτε για κάθε ερώτηση τι απαντήσατε και συζητήστε για τις λάθος απαντήσεις, έτσι ώστε να μάθετε καλύτερα ο ένας τον άλλον και να μπείτε πιο βαθιά στην ψυχοσύνθεσή του.

 

2. Οι οθόνες κλειστές

Αφιερώστε λίγο χρόνο μετά τη δουλειά ή όποτε το έχετε ανάγκη ο ένας στον άλλον αποκλειστικά. Καθίστε στον καναπέ σας ή όπου σας αρέσει να χαλαρώνετε μαζί, αφήστε στην άκρη το κινητό, κλείστε την τηλεόραση και απομακρύνετε οτιδήποτε μπορεί να σας τραβήξει την προσοχή.

Μείνετε για λίγο στη σιωπή κι απλά χαθείτε ο ένας στο βλέμμα του άλλου. Παρατηρήστε κάθε λεπτομέρεια του προσώπου, αγγίξτε το έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί η αφή και μην πείτε τίποτα. Η βλεμματική επαφή προάγει την οικειότητα και δημιουργεί μια μοναδική σύνδεση. Θα δείτε ότι μετά από λίγα λεπτά θα νιώθετε συναισθήματα να σας κατακλύζουν και μια συγκίνηση να ανεβαίνει μέχρι τα μάτια σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να εκφράσετε ο ένας στον άλλον τις σκέψεις που κάνατε όσο κοιταζόσασταν, καθώς και να σχολιάσετε τα χαρακτηριστικά που σας αρέσουν στον άλλον.

 

3. Post-it game

Μπορείτε να αγοράσετε ένα μικρό βαζάκι, πολύχρωμα post-it και ετικέτες. Πάρτε μαζί σας και πολύχρωμους μαρκαδόρους. Γράψτε για κάθε χρώμα κάτι ξεχωριστό. Για παράδειγμα, στα μπλε post-it μπορείτε να γράψετε μέρη στα οποία θέλετε να ταξιδέψετε με το ταίρι σας, στα πράσινα πράγματα που λατρεύετε σε εκείνο κ.ο.κ. Βάλτε φαντασία και αποτυπώστε στο χαρτί ό,τι σας εκφράζει.

Διπλώστε τα χαρτάκια, ανακατέψτε τα στο βαζάκι και στην ετικέτα απ’ έξω γράψτε ποιο χρώμα αντιστοιχεί σε τι. Ανταλλάξτε τα βαζάκια που φτιάξατε και διαβάστε αυτά που έχετε γράψει. Μπορείτε και να το κάνετε σταδιακά– κάθε μέρα να ανοίγετε από ένα-δύο χαρτάκια και να τα μοιράζεστε. Θα δώσει μια ωραία νότα στην καθημερινότητά σας και θα σας τονώσει τη διάθεση.

 

4. “Μια μέρα που θα κάνουμε ό,τι αγαπάς”

Επιλέξτε μια μέρα στην οποία θα αφιερώσετε χρόνο στο να συμμετάσχετε ή να κάνετε παρέα ο ένας στον άλλον σε κάποιο χόμπι. Ακόμη κι αν δε σας αρέσει, θα σας κάνει να μπείτε για λίγο στον κόσμο του άλλου και να καταλάβετε τι είναι αυτό που τον εκφράζει και του αρέσει.

Αν, για παράδειγμα, εσείς αγαπάτε μια σειρά στην τηλεόραση που δεν είναι του γούστου της σχέσης σας, ζητήστε για μια φορά να σας κάνει παρέα, να δει μαζί σας ένα επεισόδιο. Και αντίστοιχα, αν το ταίρι σας για παράδειγμα ασχολείται με κάποιο άθλημα, μπορείτε για μια μέρα να το δοκιμάσετε από κοινού κι ας μην είστε αθλητικός τύπος.

 

5. Αναμνήσεις της σχέσης

Κλείστε ένα ραντεβού στο σπίτι ή έξω, στο οποίο θα πάρετε τον χρόνο σας να μιλήσετε για τη γνωριμία σας. Θυμηθείτε πώς ήταν όταν πρώτο είδατε ο ένας τον άλλον, τι νιώσατε. Επικοινωνήστε λεπτομέρειες που δεν ξέρει η άλλη πλευρά, όπως το πρώτο πράγμα που σκεφτήκατε όταν τον είδατε ή την αντίδρασή που είχατε στο πρώτο φιλί. Ακόμα και τα λόγια που είπατε σε φίλους για αυτή τη γνωριμία.

Οτιδήποτε σας έρθει σαν ανάμνηση και θέλετε να μοιραστείτε, μη διστάσετε να το εξωτερικεύσετε. Θα γελάσετε πολύ, θα συγκινηθείτε και ίσως μάθετε πράγματα που δε φανταζόσασταν ποτέ. Κυρίως όμως, θα αισθανθείτε όπως την πρώτη φορά— η ανάμνηση θα σωματοποιηθεί και θα βρεθείτε πάλι σε εκείνο το πρώτο ραντεβού.

 

6. Στην μπανιέρα δυο-δυο

Φτιάξτε τη δική σας ρουτίνα, όπως π.χ. κάθε βράδυ ή όποτε έχετε κοινό χρόνο, και κάντε ένα ντους μαζί. Δε χρειάζεται να έχει απαραίτητα ερωτική ή σ#ξουαλική χροιά. Είναι απλώς ένας ακόμη τρόπος για να έρθετε κοντά, ακόμη κι όταν η μέρα ήταν κουραστική και δύσκολη.

Μετά πάρτε λίγο χρόνο να συζητήσετε τι συνέβη μέσα στην ημέρα, στη δουλειά ή γενικότερα, να ζητήσετε συμβουλή ή γνώμη για κάτι που σας αφορά και να μοιραστείτε τις σκέψεις σας. Κάπως έτσι η μέρα θα κλείσει όμορφα και ήρεμα, όπως κι αν κύλησε νωρίτερα.

 

7. Επικοινωνία συναισθημάτων

Μην περιμένετε μόνο συγκεκριμένες στιγμές για να επικοινωνήσετε — βάλτε το στην καθημερινότητά σας. Ρωτήστε τον σύντροφό σας πράγματα πέρα από τα προφανή, όπως πώς ήταν η μέρα του.

Ενδιαφερθείτε να μάθετε πώς αισθάνεται, αν τον βασανίζει κάτι τη δεδομένη περίοδο, αν συναισθηματικά νιώθει όμορφα ή κάτι τον απασχολεί κ.ά. Έτσι θα βοηθήσετε να εκφραστεί, να σας θέσει πίσω τα ίδια ερωτήματα και να έχετε μια πιο ανοιχτή επικοινωνία, χωρίς να χρειάζεται να μαντεύετε αν ο άλλος έχει κάτι ή όχι.

Αυτοί, λοιπόν, είναι μερικοί τρόποι για να εξασκήσουμε τις επικοινωνιακές μας δεξιότητες και να δημιουργήσουμε σχέσεις πιο ουσιαστικές. Σχέσεις που βασίζονται στην αλήθεια και στόχο έχουν να μάθουμε τον άλλον, να αφουγκραστούμε τις ανάγκες του κι εκείνος τις δικές μας, να ρίξουμε τα τείχη της άμυνας και να συνδεθούμε.

Το κλειδί είναι η θέληση και η προσπάθεια.
Τίποτα δεν είναι δεδομένο!

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Παπαθανασίου