Στον απέραντο ωκεανό του Ατλαντικού βρίσκεται ένα από τα πιο απομονωμένα κι ενδιαφέροντα συμπλέγματα νησιών στον κόσμο με το όνομα Tristan da Cunha. Κατοικείται μόνο ένα εξ αυτών κι απέχει πάνω από 2.700 χιλιόμετρα από τη Νότια Αφρική και 3.700 χιλιόμετρα από τις πλησιέστερες ακτές της Νότιας Αμερικής. Τοποθετημένο ανάμεσα στο Νότιο Ατλαντικό Ρεύμα στα βόρεια και το Ανταρκτικό Κυκλικό Ρεύμα στα νότια, το ηφαιστειογενές νησί και το αρχιπέλαγός του, αποτελούν εστία ενδημικής βιοποικιλότητας τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Εν τω μεταξύ, παρ΄όλο που είναι στην άκρη του Θεού, θεωρείται υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου. Παντού πια αυτοί οι Άγγλοι.

 

Tristan da Cunha: a journey to the centre of the ocean -

Πηγή φωτογραφίας: Lonely Planet

 

The wild life

Με την απομόνωσή του, την εξωτική του φύση και την πλούσια ιστορία του, το Tristan da Cunha είναι ένας κόσμος από μόνος του. Μεταξύ της άγριας πανίδας που συναντάμε εδώ, είναι μπλε καρχαρίες, φάλαινες, δελφίνια, φώκιες κι άλμπατρος, καθώς και 200.000 πιγκουίνους.

 

Όπου ο χάρτης τελειώνει:

Με αεροπλάνο δεν μπορείς να πας στο νησί, καθώς δεν υπάρχει αεροδιάδρομος στο Tristan da Cunha. Επομένως, το ταξίδι στο Tristan da Cunha απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό. Χρειάζονται πέντε έως έξι ημέρες για να διανύσει κανείς τα 2810 χιλιόμετρα που το χωρίζουν από το Κέιπ Τάουν. Το νοτιοαφρικανικό πολικό ερευνητικό πλοίο SA Agulhas και τα αλιευτικά σκάφη Edinburgh και Baltic Trader είναι και τα μόνα που πραγματοποιούν το ταξίδι μεταξύ Κέιπ Τάουν και Tristan da Cunha αρκετές φορές κάθε χρόνο, για να φέρνουν προμήθειες στους ντόπιους και να εξυπηρετούν το ταχυδρομείο. Αυτά τα πλοία, είναι και το μόνο μέσο που έχεις για να πας αλλά και να γυρίσεις.

 

Πηγή φωτογραφίας: Indozone Fadami

 

Το νησί των περιπετειών:

Το νησί δεν είναι προορισμός για “τυπικές” διακοπές. Είναι ένα μέρος όπου μπορείς να ξεφύγεις από την πολυτέλεια των μεγάλων πόλεων και να ανακαλύψεις την απλότητα της ζωής σε ένα από τα πιο απομονωμένα μέρη στον κόσμο. Είναι η ευκαιρία να ζήσεις μια πραγματική απομόνωση (ιδανικό αν κρύβεσαι από την αστυνομία ας πούμε) και να ανακαλύψεις τη μαγεία της φύσης σε έναν από τους τελευταίους παραδείσους της γης.

Μια από τις πιο “ταιριαστές για ταινία” στιγμές στην ιστορία του νησιού ήταν το 1961, όταν μια έκρηξη ηφαιστείου κατέστρεψε την κοινότητα. Όλοι οι κάτοικοι εκδιώχθηκαν στη Βόρεια Αφρική, αλλά η αγάπη για το νησί τους έφερε πίσω μετά από λίγα χρόνια.

Σήμερα, στο νησί, ζουν περίπου 264 άνθρωποι, οι οποίοι κερδίζουν τα προς το ζην από την αλιεία αστακού γκουρμέ ποιότητας που εξάγεται τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, τη γεωργία, τη χειροτεχνία και την πώληση σε συλλέκτες γραμματοσήμων κι αναμνηστικών νομισμάτων.

 

Tristan da Cunha, the most remote inhabited island on Earth!, - Times of India Travel

Πηγή φωτογραφίας: Times of India Travel

 

Τα διαδικαστικά:

Για να πας δεν απαιτείται βίζα, ωστόσο, οι επισκέπτες που σκοπεύουν να μείνουν, πρέπει να λάβουν άδεια από το Διοικητή/Συμβούλιο του νησιού και να τοποθετήσουν σχετική σφραγίδα αποβίβασης στο διαβατήριό τους. Επίσης, να τονίσουμε ότι αν σε ψήσει να γίνεις μόνιμος κάτοικος, να ξέρεις πως η μετανάστευση στο Τριστάν δεν είναι δυνατή, εκτός εάν έχεις ήδη οικογενειακή σχέση με το νησί. Ακόμα και τότε, όμως, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί όσον αφορά τη μακρά παραμονή σου εκεί. Επίσης δεν είναι δυνατή η αγορά ακινήτων ή ιδιοκτησίας στα νησιά. Άρα, μάλλον θα πρέπει να πλευρίσεις κανέναν ντόπιο.

 

Tristan da Cunha, South Atlantic Ocean

Πηγή φωτογραφίας: Nasa

 

Φυσική ομορφιά, καταπράσινο γρασίδι, ηφαίστειο, η απόλυτη άγρια φύση. Μια ευκαιρία να βιώσεις, έστω και για λίγο, τη ζωή των κατοίκων, πέρα μακριά στον Ατλαντικό, εκεί που και να θέλει κανείς να σε βρει, δε θα μπορέσει.

 

Κεντρική φωτογραφία από την telegraph.com