Κι αν νομίζεις ότι ο Έλον Μασκ δεν ξέρει πού να ξοδέψει τα δισεκατομμύριά του… ε, μάλλον θα αναθεωρήσεις. Ο δισεκατομμυριούχος, πάντα πρόθυμος για παράτολμα επιχειρηματικά τρικ ή απλώς για ένα ακόμη εξωφρενικό σόου, φέρεται ότι προσέφερε στον διάσημο ράπερ Bad Bunny 67 εκατομμύρια δολάρια… για να αλλάξει το όνομά του! Ναι, σωστά διάβασες, δεν κάνεις λάθος.
Η ιδέα είναι τόσο … «Ε; Πραγματικά τώρα;» που μοιάζει σαν πρωταπριλιάτικο αστείο, αν όχι επιχείρηση στρατηγικής δημοσίων σχέσεων. Σύμφωνα με σχετικές αναφορές, ο Μασκ σχολίασε ότι δεν έχει πρόβλημα με τον Bad Bunny προσωπικά, του αρέσει ο τύπος, αλλά βρίσκει ότι το όνομά του “Bad Bunny” στέλνει «λάθος μήνυμα», ειδικά στα παιδιά. Για τον Μασκ, τα λαγουδάκια είναι “καλά” από τη φύση τους κι όταν ο ράπερ αυτοαποκαλείται “Bad Bunny”, είναι σαν να διαδίδει ότι τα λαγουδάκια… δεν είναι και τόσο καλό παράδειγμα.
Τώρα, μπορείς να το δεις σαν ένα πολυτελές bribe, ως μια δημοσιοκρατική πλάκα ή ως ακόμα μία από τις «προκλήσεις» του Μασκ. Τι γίνεται όταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη αποφασίζει να επηρεάσει τη “μαρκαρισμένη ταυτότητα” ενός ποπ σταρ με… χρήμα. Είναι και λίγο “πλούσιος που βαριέται και παίζει Monopoly με πραγματικά δισεκατομμύρια”, και λίγο “εμπορικό κόλπο μεγατόνων”. Αν ο Bad Bunny δεχτεί, θα προκαλέσει φασαρία, και ποιος δεν αγαπά τη φασαρία σαν δωρεάν διαφήμιση;
Αλλά, αυτό το σλάιντ από τον Μασκ είναι ενδεικτικό μιας τάσης πιο μεγαλοπρεπούς τυχοδιωκτισμού. Ο άνθρωπος που επενδύει σε διαστημικά ταξίδια, τεχνητή νοημοσύνη και εταιρείες με όνομα από γράμματα του αλφάβητου, φαίνεται ότι βρίσκει διασκέδαση και στο “όνομα του καλλιτέχνη”. Είναι σαν να λέει “Εντάξει, έχω αρκετά λεφτά, ας αλλάξουμε τον κόσμο. Ξεκινώντας από το όνομα ενός τραγουδιστή”.
Από την πλευρά του Bad Bunny; ακούγεται σαν δώρο… αλλά και παγίδα. 67 εκατομμύρια δεν είναι μικρό ποσό, και το όνομα “Bad Bunny” είναι κομμάτι της ταυτότητάς του, του brand του, της εικόνας του. Να το αλλάξει για τα λεφτά; Θα ήταν σαν να του ζητάνε να κάνει rebrand όχι μόνο στο όνομά του, αλλά σε κομμάτι του εαυτού του. Κι αν αρνηθεί; Ε, θα έχει ιστορία με τίτλο “Ο ράπερ που είπε ΌΧΙ σε 67 εκατομμύρια, επειδή ήταν… Bad Bunny”.
Και, φυσικά, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη διαφήμιση, αυτό το περιστατικό θα κάνει γκελ στα media, στα social media, και ποιος ξέρει τι hype θα δημιουργηθεί. Ο Μασκ παίρνει κάποιες μονάδες “ τρελό-δισεκατομμυριούχος”, ενώ ο Bad Bunny δείχνει ότι δεν τον πτοούν τα πολύ μεγάλα νούμερα ή ίσως παίζει το παιχνίδι πιο βαθιά απ’ ό,τι φαίνεται.
Σε τελική ανάλυση, αυτό δεν είναι απλώς άλλο ένα τσιρκοειδές καπρίτσιο ενός πλούσιου ανθρώπου. Είναι ένα κομμάτι της σύγχρονης ποπ κουλτούρας, όπου τα χρήματα μπορούν να επηρεάσουν μέχρι και την ταυτότητα. Κι αν τελικά ο Bad Bunny αλλάξει όνομα, θα είναι όχι μόνο “Good Bunny” στο χαρτί, αλλά και πρωταγωνιστής σε ένα από τα πλέον σουρεαλιστικά κεφάλαια celebrity-σόου στον 21ο αιώνα.
Αλλά, ας μη γελιόμαστε, ό,τι κι αν γίνει, η πιο μεγάλη νίκη του Μασκ θα είναι ότι κατάφερε να κάνει όλους εμάς να μιλάμε γι’ αυτό και χωρίς να ρίξει διαφήμιση. Στρατηγική, θέατρο και δισεκατομμύρια όλα μαζί σε ένα “ελόνιο” πασάλειμμα.
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη
