Το πρωί στο σχολικό συγκρότημα του Χαλανδρίου δεν έμοιαζε διαφορετικό από άλλα πρωινά κατάληψης. Αλυσίδα στην είσοδο, μαθητές συγκεντρωμένοι απ’ έξω, φωνές, ένταση στον αέρα. Κι έπειτα, ένα σοβαρό επεισόδιο που σημειώθηκε όταν, καθηγητής σχολείου επιχείρησε να απομακρύνει αλυσίδα από την κεντρική είσοδο και τραυμάτισε τα δάχτυλα μαθητή χρησιμοποιώντας κόφτη. Η στιγμή, μάλιστα, καταγράφηκε σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε και κυκλοφόρησε σε όλα τα Μέσα.
Το σχολείο ήταν υπό κατάληψη από μαθητές, οι οποίοι είχαν κλείσει την είσοδο με αλυσίδα και λουκέτο, στο πλαίσιο κινητοποίησης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο καθηγητής, παρουσία της διευθύντριας, προσέγγισε την είσοδο με σκοπό να «σπάσει» την κατάληψη και να ανοίξει το σχολείο. Για τον λόγο αυτό κρατούσε κόφτη, με τον οποίο προσπάθησε να κόψει την αλυσίδα. Τη στιγμή της παρέμβασης, όμως, ένας μαθητής βρισκόταν κοντά στην πόρτα. Καθώς ο κόφτης έκλεισε πάνω στην αλυσίδα, τα δάχτυλα του μαθητή παγιδεύτηκαν στο εργαλείο.
Από το βίντεο ακούγεται ο μαθητής να φωνάζει έντονα «Το χέρι μου, το χέρι μου!». Η διευθύντρια ακούγεται να του λέει: «Πάρε το χέρι σου από εκεί», με τον μαθητή να απαντά πανικόβλητος «Δεν μπορώ, πονάω… βγάλε τον κόφτη». Σε άλλο σημείο ακούγεται ο μαθητής να φωνάζει. «Σταματήστε, πονάω, αφήστε το χέρι μου», ενώ γύρω ακούγονται φωνές συμμαθητών που ζητούν να σταματήσει η προσπάθεια. Ο κόφτης παραμένει για λίγα δευτερόλεπτα κλεισμένος στα δάχτυλά του, μέχρι να απελευθερωθεί το χέρι του.
Ο ανήλικος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε τραυματισμός στα δάχτυλα. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε η οικογένειά του, το παιδί φώναζε επανειλημμένα από τον πόνο και ζητούσε να σταματήσει η ενέργεια, χωρίς άμεση ανταπόκριση. Ο ίδιος ανέφερε αργότερα ότι εκείνη τη στιγμή ένιωσε φόβο και αδυναμία να αντιδράσει — ένα συναίσθημα που δύσκολα ξεχνιέται, ειδικά όταν το βιώνεις μέσα στον χώρο που υποτίθεται πως σε προστατεύει.
Μετά το περιστατικό, ενημερώθηκαν οι Αρχές και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του καθηγητή για σωματική βλάβη, ενώ εξετάζεται και ο ρόλος της διεύθυνσης του σχολείου ως προς τη διαχείριση του συμβάντος. Ο μαθητής συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας λόγω της συμμετοχής του στην κατάληψη, ωστόσο στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Από την πλευρά της η διευθύντρια υποστηρίζει πως όλα όσα έχουν βγει στο φως είναι διαστρεβλωμένα και πως θα κινηθεί νομικά απέναντι στον μαθητή αλλά και σε κάθε μέσο που μεταδίδει ψευδείς πληροφορίες.
Κοινώς, ένα χάος. Και στην τελική, πέρα από τις νομικές εξελίξεις, μένει ένα γεγονός που δύσκολα χωρά σε τυπικά πρωτόκολλα: ένας ανήλικος τραυματίστηκε μέσα στο σχολείο του, μπροστά σε ενήλικες, σε μια στιγμή που ξέφυγε από κάθε παιδαγωγικό πλαίσιο. Και αυτό είναι κάτι που, όσο κι αν προσπαθήσει κανείς να το «μαζέψει» σε μια ανακοίνωση, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.
