Πιο πάνω απ’ τα πλούτη και την εξουσία, οι φίλοι είναι πηγή ζωής, χαράς και θετικής ενέργειας. Είναι στήριγμα, διέξοδος και καταφύγιο σε κάθε δύσκολη στιγμή! Όσοι έχουν έστω κι έναν καλό φίλο είναι σίγουρα πολύ τυχεροί. Αν πάλι παραείσαι τυχερός κι έχεις πολλούς καλούς φίλους, τότε συγχαρητήρια! Καθόλου τυχαία ανήκεις σε μια σπάνια κατηγορία προνομιούχων ανθρώπων.

«Οι φίλοι είναι η οικογένεια που διαλέγουμε» λέει ένα ρητό και πράγματι, στην πράξη ο κοινωνικός μας περίγυρος καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας. Έχετε φανταστεί ποτέ τον εαυτό σας χωρίς φίλους; Πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να πορευτείτε μόνοι σας στις δυσκολίες της καθημερινότητας, όντας ανεξάρτητοι από τους πάντες;

Φίλος είναι αυτός που θα ακούσει τον καημό σου και θα σε βοηθήσει να τον ξεπεράσεις, που θα χαρεί με τη χαρά σου κι θα αγωνιστεί για το δίκιο σου, όταν αυτό υπονομεύεται. Δε θα ζητήσει ποτέ αντάλλαγμα, γιατί απλά θα προσφέρει ανιδιοτελώς, υπηρετώντας επακριβώς τη φύση και την αξία της προσφοράς.

Θα σου δώσει αυτό που χρειάζεσαι όταν σου λείπει, αλλά και θα σε ρωτήσει αν χρειάζεσαι κάτι, ακόμη κι αν είσαι επαρκής στα πάντα. Θα τηλεφωνήσει για καληνύχτα, και θα σου υπενθυμίσει την παρουσία του, σε περίπτωση που βρεθείς σε ανάγκη και χρειαστείς βοήθεια.

Με άλλους ταιριάζουμε πιο πολύ και με άλλους λιγότερο. Σημασία έχει ότι τους αγαπάμε γι’ αυτό που είναι και μας αγαπάνε γι’ αυτό που είμαστε. Αυτοί είναι πραγματικοί φίλοι.

Ξέρεις, όμως, ποια είναι τα έξι είδη φίλων που σίγουρα όλοι μας έχουμε; Θα ταυτιστείς έστω με ένα απ’ τα παρακάτω:

 

1. Ένας πιστός κολλητός

Μερικές φορές, ένας πιστός καλύτερος φίλος είναι το μόνο πράγμα που χρειάζεσαι για να μείνεις ψυχικά υγιής . Ο καθένας χρειάζεται έναν μη επικριτικό φίλο που θα τον υποστηρίξει στα πάντα. Άλλωστε οι καλοί φίλοι δε σε αφήνουν να κάνεις βλακείες, μόνος σου! Αυτό είναι το είδος του φίλου που γνωρίζει όλα τα βαθιά και σκοτεινά μυστικά σου, αλλά εξακολουθεί να σε αγαπάει το ίδιο.

Η πίστη είναι μια αξία την οποία σχεδόν ο καθένας αναφέρει όταν ερωτάται για το τι ψάχνει σε ένα φίλο. Ένας πιστός φίλος θα είναι δίπλα σου όταν χάσεις τη δουλειά σου, όταν έχεις προβλήματα με την οικογένειά σου ή όταν έχεις ένα θέμα υγείας. Εάν μετακομίσεις σε άλλη πόλη, θα κάνει ό,τι μπορεί να παραμείνει σε επαφή μαζί σου.

 

2. Ο ατρόμητος-περιπετειώδης-τυχοδιώκτης φίλος

Ζούμε σε ένα μεγάλο κόσμο όπου υπάρχουν τόσα πολλά μέρη για να δεις, ανθρώπους να συναντήσεις και νέες εμπειρίες να δοκιμάσεις, αλλά πολλοί από εμάς έχουμε κολλήσει στη δική μας ρουτίνα και ξεχνάμε να ζήσουμε. Όλοι χρειαζόμαστε έναν περιπετειώδη φίλο που θα μας τραβήξει έξω απ’ τα σπίτια μας και θα μας βάλει σε νέες ιδέες, νέες κουλτούρες, φιλοσοφίες και δραστηριότητες .

Χρειαζόμαστε έναν φίλο που να αγαπάει την ζωή όχι στατικά αλλά μέσα από την περιπέτεια, με σκοπό να αποκτήσει τη γνώση και τη φιλοσοφία. Να αγαπάει τα ταξίδια για να γνωρίσει την κουλτούρα και τη διαφορετικότητα των άλλων λαών. Να θέλει να γνωρίσει τον κάθε τόπο με τα ήθη και έθιμά του, τους νόμους τους, τον τρόπο που ζουν, πώς διασκεδάζουν, τι πιστεύουν.

Αυτό τον κάνει να νιώθει μια διεύρυνση που μόνο εκείνος καταλαβαίνει και προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει και σε εμάς. Συγκρίνει τον εαυτό του με τους άλλους μέσα από αυτά που πιστεύουν. Γνωρίζοντας και στοχαζόμενος πάνω στη διαφορετικότητα των ανθρώπων, φιλοσοφεί και κάνει τη δική του κοσμοθεωρία για τη ζωή προσθέτοντας ποιότητα και στη δική μας ζωή.

 

3. Ο υπερβολικά ειλικρινής

Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις στη ζωή όπου πρέπει να ακούσουμε τη σκληρή αλήθεια. Αν είμαστε σε μια κακή σχέση κι ο καθένας μας λέει ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό να μας απατάει το αγόρι μας για 8η φορά τα τελευταία 2 χρόνια, ο ειλικρινής θα μας βγάλει τα ροζ γυαλιά μας και θα μας αφυπνίσει θυμίζοντας ότι αξίζουμε κάτι καλύτερο.

Τι σημαίνει αυτό; Όλοι κάνουμε λάθη κι όταν φτάνει εκείνη η στιγμή ο αληθινός φίλος είναι αυτός που πρώτος θα το εντοπίσει και με καλοπροαίρετο τρόπο θα μας το πει. Μαζί με τα θετικά που κάνουμε, είναι έτοιμος να μιλήσει και για τα αρνητικά, αλλά να μας στηρίξει και στα δύο. Σε μια επιφανειακή σχέση, κανείς δεν πρόκειται να ασχοληθεί με αυτά που κάνουμε λάθος, αλλά ο πραγματικός φίλος θα μας πει πάντοτε αυτό που έχει στο μυαλό του χωρίς περιστροφές.

 

4. Ο σοφός μέντορας

Ο Τζέσε Τζάκσον είπε κάποτε «ποτέ σου μην κοιτάς κάποιον αφ’ υψηλού, αν δε σκοπεύεις να τον βοηθήσεις να ανέβει». Αν έχετε κάποιον φίλο έξυπνο, εμπνευσμένο κι αξιοθαύμαστο που εφαρμόζει αυτή τη φιλοσοφία είστε τυχεροί. Όλοι χρειαζόμαστε κάποιον που μας εμπνέει να είμαστε καλύτεροι άνθρωποι, χωρίς να μας κάνει να αισθανόμαστε ανεπαρκείς. Η συναναστροφή με ένα τέτοιο άτομο θα αποτελέσει πρόκληση για μας να βελτιώνουμε τον εαυτό μας κάθε μέρα. Εξάλλου, οι φίλοι δε βρίσκονται μόνο κοντά μας όταν μεγαλώνουμε, αλλά μας κάνουν να θέλουμε να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Δεν είναι μόνο οι πιο έμπιστοι άνθρωποί μας αλλά και πρότυπα ζωής που βγάζουν τον καλύτερο εαυτό μας και αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο που μας κάνουν!

 

5. Ένας φίλος ακριβώς αντίθετος από εμάς

Εάν αναπτύξετε μόνο φιλίες με άτομα που ακολουθούν τις ίδιες πεποιθήσεις, έθιμα και αξίες μ’ εσάς, οι πιθανότητες είναι να είστε κάπως αποκομμένοι απ’ τον υπόλοιπο κόσμο και να διαιωνίζετε στερεότυπα για όποιον κατέχει μια διαφορετική κοσμοθεωρία από εσάς.

Αντί, λοιπόν, συνεχώς να περιστρέφεστε γύρω απ’ τον εαυτό σας και τους ομοϊδεάτες σας, προσπαθήστε να ξεφύγετε από τη ζώνη άνεσής σας και να συναναστραφείτε με ανθρώπους που έχουν αντίθετες απόψεις. Θα σας βοηθήσει να ανοίξετε τα μάτια σας σε διαφορετικές θεωρήσεις του κόσμου και να μάθετε να αποδέχεστε ανθρώπους που δε βλέπουν τον κόσμο ακριβώς με τον τρόπο που τον βλέπετε εσείς.

 

6. Ο φίλος από τη δουλειά

Ξέρατε ότι με μια εργασία πλήρους απασχόλησης , θα περάσετε τουλάχιστον το 50% των ωρών που είστε ξύπνιοι στη δουλειά; Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι πιο απομονωμένοι εργαζόμενοι εμφανίζουν συχνά κατάθλιψη. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να έχετε ένα φίλο στη δουλειά, για να περνάτε ευχάριστα μαζί την ώρα στο γραφείο ή να βγαίνετε για φαγητό μετά.

 

Δυστυχώς για εμάς, δεν υπάρχουν μόνο θετικά πρότυπα φίλων, αλλά κι αρνητικά. Μπορεί άραγε να είναι κάποιος καλός φίλος και να συνάπτει υγιείς φιλικές σχέσεις, όταν κάποια κομμάτια της προσωπικότητάς του είναι δυσλειτουργικά; Μπορεί να είναι κάποιος καλός φίλος, όταν έχει μεγάλα ελαττώματα; Είναι πολύ σημαντικό, ο κάθε ένας από εμάς ατομικά να φροντίζει να καλλιεργεί τον εαυτό του με τέτοιο τρόπο ώστε η συμπεριφορά του να κινείται σε ένα πλαίσιο αμοιβαίου σεβασμού και να μην κάνει τους άλλους να νιώθουν αρνητικά. 

Όλοι έχουμε πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και φυσικά κανείς δεν είναι τέλειος. Η ρήση «αγάπα το φίλο σου με τα ελαττώματά του» αποτελεί τη μια πλευρά του νομίσματος της φιλίας. Η άλλη πλευρά συμβουλεύει να προστατεύουμε τους φίλους μας απ’ τα ελαττώματά μας.

Σε κάθε περίπτωση ας κρατήσουμε στη μνήμη μας ζωντανό το εξής: να μην εξαπατούμε τους φίλους μας, ακόμα κι αν εκείνοι μας εξαπάτησαν πρώτοι.

 

Επιμέλεια Κειμένου Νάντιας Κοκκίνου: Πωλίνα Πανέρη