Καμιά φορά απλώς δεν μπορείς να το πεις. Ξέρεις πως είναι το μόνο πράγμα που χρειάζεται να κάνεις, όμως βρίσκεις χίλιες και δύο αφορμές για να τρενάρεις. Άλλωστε, ποιος θέλει να μπει στη διαδικασία να ξεπεράσει τον άνθρωπο της ζωής του; Αντ’ αυτού ας πούμε καλύτερα κάτι άλλο και μακάρι να το πιστέψουμε. 

 

1. Είναι καλός/καλή με τα παιδιά

Το να είναι ο σύντροφός σου καλός γονιός δεν είναι αρκετός λόγος για να κρατήσετε τη συντροφική σας σχέση. Μπορεί να παραμείνει καλός γονιός και χωρίς να είναι μαζί σου.

 

2. Μην κοιτάς που είναι απότομος μερικές φορές, απλώς το ενδιαφέρον του βγαίνει έτσι

Το να είναι απότομος κάποιος άνθρωπος ή να μη σου συμπεριφέρεται με τον τρόπο που να νιώθεις σεβασμό, είναι ένας πολύ καλός λόγος χωρισμού.

 

3. Έχουμε τόσα σχέδια για το μέλλον μας, θα τα παρατήσουμε όλα για έναν καβγά που έγινε πάνω στα νεύρα μας;

Κι όμως ο καβγάς μπορεί να φανερώσει πολλά στοιχεία για τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου, εξάλλου τα όνειρα που είναι δικά μας δε χρειάζεται να είναι υποχρεωτικά και του άλλου.

 

4. Είμαι κι εγώ περίεργος χαρακτήρας, τι να κάνει κι αυτός/αυτή;

Tο ότι “ανέρχεται” ο άλλος κάποια πράγματα είναι εξαρχής λάθος τοποθέτηση γιατί δεν είναι ότι υποχρεούται από εμάς να κάνει κάτι κι αντίστοιχα εμείς δεν πρέπει να νιώθουμε πως χρωστάμε κάτι στο ταίρι μας.

 

5. Κατά βάθος είναι πολύ φροντιστικός και τρυφερός άνθρωπος, απλώς δε θέλει να το δείχνει

Red flag το να μη δείχνεις κι εκτός σπιτιού ή όταν είστε με παρέα. Δεν είναι δικαιολογία το ότι θέλει να κρατάει τα προσωπικά σας μόνο μεταξύ σας για να μην εκφράζει την τρυφερότητά του.

 

6. Έχουμε πολύ καλή ερωτική χημεία

Το να υπάρχει μόνο αυτό σε μια σχέση δεν καθιστά και την ίδια τη σχέση καλή και λειτουργική. Μπορεί να υπάρχει η έλξη και το πάθος, αλλά σαν άνθρωποι μπορεί να μη λειτουργείτε καλά συνδυαστικά στην καθημερινότητά σας.

 

7. Με υποστηρίζει

Το ίδιο μπορούν να κάνουν κι οι φίλοι σου ή η οικογένειά σου. Μη μένεις από φόβο πως δε θα βρεις αλλού καλύτερα.

 

8. Μήπως εγώ περνάω φάση;

Βλέπεις πως κάτι μεταξύ σας έχει αλλάξει και το ρίχνεις σε σένα. Μην παίρνεις περισσότερες ευθύνες από όσες ήδη σου αναλογούν.

 

9. Έχουμε κοινή παρέα κι αν χωρίσω θα χαλάσει

Οι φίλοι είναι δίπλα σου για να σου συμπαραστέκονται και να μοιράζονται μαζί σου όμορφες στιγμές. Αν μετά τον χωρισμό απομακρυνθούν, μάλλον δεν ήταν και τόσο πραγματικοί φίλοι, τελικά.

 

 

10. Δε νιώθω πλέον τίποτα ερωτικό αλλά είναι καλός άνθρωπος

Υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι σύντροφοι εκεί έξω που θα σου ανοιχτούν και θα σε φροντίσουν και για τους οποίους θα νιώθεις κι ερωτικό πάθος. Έρωτας κι αγάπη μαζί δεν είναι το ζητούμενο;

 

11. Και πού θα μείνω;

Αν οι λόγοι που σε κάνουν να μένεις σ’ αυτή τη σχέση είναι καθαρά πρακτικοί όπως το να μη χάσεις τη βολή σου στο σπίτι σου, τότε είναι καιρός να αναθεωρήσεις τις προτεραιότητες και τις αξίες σου. Μπορεί ο πρώτος καιρός μετά τον χωρισμό κι οι αλλαγές στη ζωή σου να είναι δύσκολες, αλλά σίγουρα αξίζουν, αν είναι να σε οδηγήσουν σε μια δεύτερη ευκαιρία κι όχι απλώς σ’ ένα σπίτι, αλλά σε μια ζωή όπως την είχες ονειρευτεί.

 

12. Μα είμαστε μαζί από παιδιά

Και κάπως έτσι δικαιολογείς αυτό που βλέπεις πως δεν τραβάει ως η φυσική φθορά του χρόνου. Το ότι περάσατε καλά στο παρελθόν, ή ότι ήσασταν highschool sweethearts δεν είναι λόγος να χτίσετε μαζί και το μέλλον σας.

 

13. Με ακούει όταν θέλω κάπου να μιλήσω

Ναι, οκ, δεν αρκεί. Και το κολλητάρι κι ο ψυχολόγος σου μπορούν να σε ακούσουν. Το να θες κάποιον εκεί για να μπορείς να του μιλάς, για ν’ ακούς μια δεύτερη γνώμη, δεν είναι λόγος να μείνεις σε μια σχέση τελειωμένη.

 

14. Είναι ο καλύτερός μου φίλος

Τότε μάλλον πρέπει κι αυτή την ιδιότητα να κρατήσει στη ζωή σου. Δεν μπορείς επειδή συμπαθείς κάποιον να τον βαφτίσεις κι έρωτα της ζωής σου. Κάποια πράγματα απλώς δεν κολλάνε.

 

15. Είναι και το οικονομικό στη μέση

Ξανά, σαφώς μπορεί να έχεις φτιάξει μια κοινή ζωή με κάποιον, να μοιράζεστε τα έξοδα, να φοβάσαι πως μόνος σου δε θα μπορέσεις να σταθείς στα πόδια σου οικονομικά και να αισθάνεσαι πως μια σχέση σε καλύπτει σε αυτό το κομμάτι. Ωστόσο, αν μένεις (κυρίως) για τα λεφτά, αυτομάτως είναι λες κι από σύντροφος, πλέον είναι η τράπεζά σου κι αυτό μόνο ηθικό δεν είναι.

 

16. Έχουν γνωριστεί οι οικογένειές μας κι αγαπιούνται πολύ

Ωραία, τότε ας κρατήσουν επαφές. Δεν μπορείς να μείνεις με κάποιον για το σόι του, ούτε αυτός μαζί σου για το δικό σου. Το να μείνεις σε μια σχέση επειδή την εγκρίνουν οι γονείς σου, είναι το ίδιο βλαβερό με το να χωρίσεις μόνο για τον λόγο αυτόν. Σαφώς και μετράει η γνώμη των ανθρώπων μας, αλλά δε μετράει τόσο που θα καθορίσει τη ζωή μας.

 

17. Πώς θα ξαναφλερτάρω τόσα χρόνια εκτός του παιχνιδιού;

Αυτό κι αν είναι τρομακτικό. Σαφώς και το να μπεις ξανά στο κλαμπ των ελεύθερων είναι από μόνο του πάρα πολύ δύσκολο, ειδικά αν μετρούσες χρόνια στην ομάδα των δεσμευμένων. Ωστόσο, πέρα από το ότι μπορεί να σε εκπλήξει ο εαυτός σου γνωρίζοντας μια νέα πραγματικότητα στον κόσμο του dating, δεν είναι δίκαιο για σένα να μένεις σε μια σχέση από βαρεμάρα να εξερευνήσεις μια νέα.

 

18. Χωρίσαμε ξανά και γυρίσαμε ο ένας στον άλλο

Το γεγονός ότι δοκιμάσατε μια επανασύνδεση δε σημαίνει ότι δένεστε αιώνια ο ένας με τον άλλον λες κι υπογράψατε συμβόλαιο. Άλλωστε, οι άνθρωποι συνεχώς αλλάζουμε, επομένως εκείνοι που ήσασταν όταν θελήσατε να επιστρέψετε ο ένας στον άλλον, δεν είναι αυτοί που είστε τώρα.

 

19. Δε χωρίζω για να μην πληγώσω τα παιδιά μου

Τα παιδιά έχουν ένστικτο και νιώθουν αν οι γονείς τους νιώθουν ευτυχισμένοι και κάποτε και τα ίδια θα ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο. Είμαστε καλύτεροι και πιο δοτικοί γονείς όταν είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι ακόμα και αν χρειαστεί να χωρίσουμε.

 

20. Φοβάμαι πως αν ανακοινώσω χωρισμό, θα πουν πως άφησα να χαθεί μια καλή σχέση/ πως δε βάζω τη ζωή μου σε τάξη/ πως παίζω με τους ανθρώπους

Στην πραγματικότητα το κοινωνικό στρες από την επιβεβαίωση των επιλογών μας είναι μακράν δευτερεύον σε σχέση με την πραγματική μας ευτυχία. Ας θυμίσεις αυτό στον εαυτό σου λοιπόν, από το να μένεις στο τι θα πουν οι άλλοι.

 

21. Φοβάμαι πως αν χωρίσω τώρα δε θα μπορέσω να κάνω παιδιά

Είναι μια φοβία που υπάρχει στο γυναικείο φύλο, καθώς από μια ηλικία κι έπειτα κι έχοντας επενδύσει σε μια σχέση μοιάζει βουνό το να φτάσεις μια νέα στο επίπεδο του να θέλεις να γίνεις γονέας. Όσο τρομακτικό κι αν είναι όμως το να δοκιμάσεις ακόμα και μόνος, είναι σίγουρα καλύτερο από το να φέρεις ένα παιδί στον κόσμο απλώς και μόνο γιατί ταιριάζει με τις συγκυρίες.

 

22. Δεν το δέχομαι να έχουμε αποτύχει

Ο εγωισμός σαφώς και θα σε κυνηγήσει, ωστόσο να ξέρεις πως αν τον αφήσεις να σε νικήσει δε θα έχεις χάσει μόνο αυτό το παιχνίδι αλλά και μια ευκαιρία για μια σχέση που δε θα χρειαστεί να αποδείξεις πως λειτουργεί, γιατί απλώς θα συμβαίνει.

 

23. Δεν είναι επιθετικός άνθρωπος, απλά τελευταία πιέζεται πολύ με τη δουλειά και δεν ελέγχει τα νεύρα του

Η επιθετική-βίαιη συμπεριφορά, είναι επαναλαμβανόμενο πατρόν. Αν συνέβη μια φορά, κάπου κοντά βρίσκεται κι η επόμενη.

 

24. Μ’ αγαπάει τόσο που δε θέλει να με μοιράζεται με τους φίλους μου

Μην μπαίνεις στο τριπάκι να δικαιολογείς πάντα κάθε συμπεριφορά του άλλου που δε σε κολακεύει και δε νιώθεις περηφάνια και καμάρι που βρίσκεται δίπλα σου. Αν σου δείχνει δείγματα παθολογικής ζήλιας, ασέβειας, κτητικότητας, δεν είναι επειδή σ’ αγαπά πολύ αλλά επειδή δε σε εκτιμάει και τόσο.

 

25. Φοβάμαι να πω να χωρίσουμε

Κι αυτός είναι ίσως ο πιο σημαντικός λόγος για να το κάνεις. Απλώς όχι μόνος. Ζήτα βοήθεια, καθοδήγηση, συμπαράσταση. Και σπάσε τον κύκλο.