Το άρθρο αυτό γράφτηκε για κάθε στόμα που κάποια στιγμή τόλμησε να πει «μα καλά για τι παλεύουν με τόση μανία; Τα ίδια δικαιώματα έχουμε». Είτε δε θέλησε κανείς να μάθει, είτε τον βόλεψε να αγνοεί, παρακάτω ακολουθούν 25 πράγματα που για ένα straight ζευγάρι είναι αυτονόητα, ενώ για ένα gay, είναι (δυστυχώς) ακόμη στη σφαίρα της διεκδίκησης. 

 

1. Δεν μπορούν να δώσουν ένα φιλί χωρίς κάποιος αμόρφωτος να πει «αυτά είναι ανωμαλίες».

2. Δεν αναγνωρίζεται ως γονέας και το δεύτερο άτομο σε περίπτωση υιοθεσίας.

3. Δεν έχουν νομική προστασία περί επιμέλειας σε περίπτωση διαζυγίου αν δεν είναι βιολογικοί γονείς.

4. Δεν μπορούν να κάνουν κοινή φορολογική δήλωση ως παντρεμένο ζευγάρι.

5. Δεν μπορούν να βαφτίσουν ως ζευγάρι, επίσημα, ένα παιδί.

6. Δεν μπορούν να φιληθούν σε ένα καφέ ή ένα εστιατόριο χωρίς τουλάχιστον ένα επικριτικό βλέμμα.

7. Το να υιοθετήσουν παιδί είναι ως και 60 φορές πιο δύσκολο από την ήδη δύσκολη διαδικασία της υιοθεσίας.

8. Το σύμφωνο συμβίωσης δεν αναφέρει ρητά τι κρατική αναγνώριση έχει σε περίπτωση που ένας γάμος έχει γίνει στο εξωτερικό.

9. Δεν μπορούν να βαφτίσουν το παιδί τους σε πολλές ενορίες που δεν το δέχονται.

10. Ο μη βιολογικός γονιός στο ζευγάρι, μπορεί να ασφαλίσει ιατροφαρμακευτικά την/τον σύντροφο, όχι όμως το παιδί τους.

11. Μέχρι και πολύ πρόσφατα δεν μπορούσαν οι gay άντρες να δώσουν αίμα.

12. Δεν μπορούν να έχουν τις ίδιες κρατικές αναγνωρίσεις από άποψη γραφειοκρατίας (τράπεζες, εφορία κ.λπ).

13. Σε περίπτωση υιοθεσίας, αν ο νομικά αναγνωρισμένος γονέας αδυνατεί πλέον να συνεχίσει να εκπληρώνει τον ρόλο του (π.χ. λόγω θανάτου), ο δεύτερος παραμένει αόρατος για τον νόμο και το παιδί μπορεί να καταλήξει σε ίδρυμα ή σε άλλη οικογένεια.

14. Οι γκέι γυναίκες έχουν περισσότερες επιλογές έτσι ώστε να μπορέσουν να γίνουν μητέρες, ωστόσο το παιδί θεωρείται και πάλι πως έχει έναν γονέα, τον βιολογικό.

15. Σε περίπτωση άλλης υπηκοότητας του γονέα, το παιδί δεν μπορεί να αποκτήσει του μη αναγνωρισμένου από το κράτος γονέα, άρα δεν μπορεί να βγάλει visa.

16. Μπορούν να αποκτήσουν παιδί ως μόνο γκέι άτομα αλλά όχι από κοινού με τον/η σύντροφό τους, μέσω της Ιατρικά Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΙΥΑ).

17. Η πιθανότητα να έχουν ισότιμη μεταχείριση στις δημόσιες υπηρεσίες είναι σχεδόν μηδενική.

18. Η πιθανότητα να κάνουν έναν ανοιχτό γάμο καλώντας φίλους, συγγενείς κι ευρεία οικογένεια θα περιελάμβανε, πέρα από το θεσμικό πλαίσιο και μια προσπάθεια υπεράσπισης από την πλευρά τους κι εξήγησης του τι έχουν. Πράγμα που ένα straight ζευγάρι δε θα χρειαστεί ποτέ να εξηγήσει.

19. Δεν μπορούν να συστήσουν τη σχέση τους σαν σχέση τους στους συναδέλφους, αν δε γνωρίζουν τις απόψεις τους, αφού μπορεί να νιώθουν -κι όχι άδικα- ότι θα αλλάξει η συμπεριφορά των δεύτερων στη δουλειά.

20. Η εκπροσώπησή τους σε διαφημίσεις, στα σόσιαλ, στην tv είναι κατά 85% μικρότερη σε σχέση με εκείνη των straight ζευγαριών.

21. Ακόμη κι αν έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης δε θεωρούνται άμεση οικογένεια.

22. Συχνά δέχονται ρατσισμό σε σχέση με το τι ταυτότητα θα έχει το παιδί τους, πράγμα που σε ένα straight ζευγάρι θεωρείται αστείο και να ειπωθεί.

23. Θα χρειαστεί να θωρακίσουν το παιδί τους απέναντι στα αρνητικά σχόλια που ενδεχομένως να δεχθεί για τους ίδιους και την ένωσή τους, πράγμα που ένα straight ζευγάρι δε θα χρειαστεί να κάνει ποτέ.

24. Είναι μακράν πιο δύσκολο να συστήσουν τη σχέση τους στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον, καθώς θα πρέπει να έχει προηγηθεί γνωστοποίηση της ταυτότητάς τους. Κανένας straight π.χ. άντρας, ποτέ δε θα χρειαστεί να πει «θεία μου αρέσουν οι γυναίκες και θα ήθελα να σου γνωρίσω τη Μελίνα».

25. Μπορεί να χρειαστεί να προσποιηθούν πως είναι συγκάτοικοι κι όχι ζευγάρι για να αποφύγουν έναν ομοφοβικό νοικάρη και μία ρατσιστική αντιμετώπιση εναντίον τους, που μπορεί να τους στοιχίσει και το να τους δώσουν το σπίτι. Για ένα straight ζευγάρι είναι ατού το να ψάχνουν σπίτι, σε σχέση με το να είναι δυο φίλοι.