Tα νούμερα μίλησαν και μερικές φορές καθόλου υπέρ μας δεν είναι τα άτιμα. Ο λόγος για τους χωρισμούς και τα στατιστικά στοιχεία που τους συνοδεύουν. Οι άντρες ή οι γυναίκες χωρίζουν πιο συχνά το ταίρι τους; Τι γίνεται όταν υπάρχει απόσταση; Διαφορετική θρησκεία; Σε τι ποσοστό χωρίζουν τα ζευγάρια λόγω των σόσιαλ μίντια; Οι απαντήσεις ακολουθούν στις 25 αυτές γραμμές:

 

1. Περίπου το 40-50% των γάμων παγκοσμίως καταλήγουν σε διαζύγιο, το οποίο συχνά περιλαμβάνει και 1,8 στατιστικά προσπάθειες επανασύνδεσης.

2. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ποσοστό χωρισμού για τα ανύπαντρα ζευγάρια εκτιμάται ότι είναι περίπου 50%.

3. Στην Ελλάδα, κατά μέσο όρο, οι σχέσεις τείνουν να διαρκούν μεταξύ δύο και τριών ετών προτού επέλθει ο χωρισμός.

4. Μελέτες δείχνουν ότι το υψηλότερο ποσοστό χωρισμών συμβαίνει μέσα στον πρώτο χρόνο μιας σχέσης.

5. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Archives of Sexual Behavior διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια που έχουν μεγαλύτερο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων πριν από τη σύναψη μιας σχέσης έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα κατά 28% να είναι εκείνοι που θα επιδιώξουν τον χωρισμό.

6. Οι σχέσεις εξ αποστάσεως έχουν υψηλότερο ποσοστό χωρισμού κατά 56,2% σε σύγκριση με τις γεωγραφικά κοντινές σχέσεις.

7. Ο πιο συνηθισμένος λόγος που αναφέρεται για τους χωρισμούς είναι η έλλειψη επικοινωνίας ή οι κακές επικοινωνιακές δεξιότητες.

8. Η απιστία αποτελεί σημαντικό παράγοντα σε περίπου 20-40% των χωρισμών.

9. Τα οικονομικά προβλήματα και οι διαφωνίες σχετικά με τα χρήματα συμβάλλουν στο τέλος περίπου του 30% των σχέσεων.

10. Η κατάχρηση ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, παίζουν ρόλο σε περίπου 10-15% των χωρισμών.

11. Η συναισθηματική ή σωματική κακοποίηση αποτελεί λόγο τερματισμού των σχέσεων στο 25% περίπου των περιπτώσεων.

12. Οι διαφορές στις αξίες, τους στόχους ή τις θρησκευτικές πεποιθήσεις ευθύνονται για το 10% περίπου των χωρισμών.

13. Περίπου το 15-20% των χωρισμών οφείλεται στο κακό σ#ξ.

14. Περίπου το 10% των χωρισμών συμβαίνει επειδή οι γονείς παρεμβαίνουν πολύ ή δεν εγκρίνουν.

15. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμπλέκονται σε περίπου 10% των χωρισμών, συχνά λόγω ζήλιας ή απιστίας.

16. Πάνω από το 78% των ατόμων αναφέρουν ότι έχουν βιώσει έναν χωρισμό τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια της ζωής τους.

17. Τα ποσοστά χωρισμού τείνουν να είναι υψηλότερα μεταξύ των ζευγαριών που συζούν πριν από το γάμο σε σύγκριση με εκείνα που δε συζούν.

18. Στο 25% περίπου των χωρισμών, ο ένας σύντροφος εκφράζει την επιθυμία του για περισσότερη ανεξαρτησία ή ελευθερία.

19. Η στατιστική δείχνει ότι τα ζευγάρια που βιώνουν σημαντική μείωση της ικανοποίησης από τη σχέση τους είναι πιο πιθανό να χωρίσουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

20. Οι χωρισμοί μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη σωματική υγεία, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, αϋπνία και μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ένα ψυχοσωματικό μετά από έναν δύσκολο χωρισμό έχει πιθανότητες να εκδηλωθεί κατά 35%.

21. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Social and Personal Relationships διαπίστωσε ότι η πιθανότητα χωρισμού αυξάνεται κατά 27% για κάθε έτος διαφοράς ηλικίας του ζευγαριού.

22. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Γιούτα to 2021, τα ζευγάρια που εμπλέκονται σε συχνές διαφωνίες για το κοινό τους ταμείο έχουν πάνω από 30% περισσότερες πιθανότητες να πάρουν διαζύγιο ή να βιώσουν χωρισμό.

23. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Family Psychology διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια που έχουν έναν κοινό εθισμό όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ ή οι ουσίες, παραμένουν μαζί σε ποσοστό 48%.

24. Έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ δείχνει ότι οι χωρισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές διαταραχές στις συνήθειες του ύπνου, με τα άτομα να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία να κοιμηθούν και να παραμείνουν κοιμισμένα στο ποσοστό του 64% μετά από έναν χωρισμό.

25. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Evolutionary Psychological Science δείχνει ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να ξεκινήσουν έναν χωρισμό σε σχέσεις όπου ο άνδρας σύντροφός τους εμφανίζει χαμηλότερα επίπεδα σωματικής ελκυστικότητας.