Σχεδιάζεις ταξιδάκι σαν αρχάριος κι έχεις πελαγώσει; Πρέπει να κάνεις λίγο πιο μπάτζετ διακοπές φέτος κι αγχώνεσαι; Εμείς εδώ έχουμε φροντίσει για σένα και σου έχουμε βρει 25 tips για τον σχεδιασμό του ταξιδιού σου. Από συμβουλές για την αγορά αεροπορικών εισητηρίων μέχρι και για το πακετάρισμα της βαλίτσας σου, είμαστε σίγουροι πως θα βρεις τη λύση με τη βοήθεια του παρπάνω οδηγού.

 

1. Δοκιμάζουμε να ρολάρουμε τα ρούχα αντί να τα διπλώνουμε με τον συνηθισμένο τρόπο.

 

2. Κατεβάζουμε κάποια εφαρμογή που αλλάζει το Vpn της χώρας μας, σε Vpn κάποιας χώρας με νόμισμα μικρότερης αξίας.

 

3. Κοιτάμε πάντα αεροπορικά και ξενοδοχεία από ανώνυμη περιήγηση.

 

4. Δεν τρώμε σε τουριστικές περιοχές γύρω από μνημεία, αξιοθέατα, μουσεία.

 

5. Αγοράζουμε suit tracker για να είμαστε σίγουροι πως δε βρεθεί η βαλίτσα μας στην άλλη άκρη της γης.

 

6. Τσεκάρουμε τις επιλογές διαμονής και σε σελίδες με ξενοδοχεία, αλλά δεν παραλείπουμε να τσεκάρουμε και τις τιμές σε airbnb, καμιά φορά έχουν πολύ μεγάλη διαφορά.

 

7. Πληρώνουμε με πιστωτική καθώς οι περισσότερες αεροπορικές γυρίζουν πόντους όταν κάνουμε τις αγορές μας μ’ αυτή (και οι εκπτώσεις πολλές φορές είναι μεγάλες για την επόμενη πτήση).

 

8. Δεν ξεχνάμε να τσεκάρουμε τιμές από έξοδα που συνήθως θεωρούμε δευτερεύοντα, π.χ. σε κάποιες πολύ τουριστικές περιοχές τα πάρκινγκ μπορεί να έχουν μέχρι και 10 ευρώ την ώρα και να μην υπάρχουν στην πόλη ελεύθερες θέσεις πάρκινγκ (παρά μόνο για ντόπιους).

 

9. Πολλές αεροπορικές βγάζουν εκπτώσεις για φοιτητές και μαθητές ανά διαστήματα, οπότε καλού κακού πριν κλείσουμε ένα εισιτήριο ας τσεκάρουμε την πτήση απευθείας από την εταιρεία για να δούμε αν είναι σε ισχύ κάποια έκπτωση.

 

10. Δεν κλείνουμε αεροπορικά πάνε-έλα, αλλά ξεχωριστά πάνε και ξεχωριστά έλα. Οι αεροπορικές ξέρουν ότι κοιτάμε τα εισιτήρια με επιστροφή για διευκόλυνση μας και κάνουν πολλές φορές γερές στρογγυλοποιήσεις στην τιμή.

 

 

11.  Κάνουμε σχετική έρευνα για μουσεία, εξορμήσεις σε κοντινούς προορισμούς και must see μέρη πριν ακόμη βρεθούμε εκεί. Πολλά μουσεία και χώροι ενδιαφέροντος προσφέρουν καλύτερες τιμές αν κλείσει κάνεις νωρίτερα έξω στις περισσότερες περιπτώσεις αποφεύγεις ουρές ή και το ενδεχόμενο να μην μπορέσεις να επισκεφτείς όλα όσα ήθελες.

 

12. Ετοίμασε μια λίστα με όσα μέρη και αξιοθέατα θες να δεις κι οργάνωσε τα βάση περιοχών, για να σου βγει πιο άνετα ο χρόνος και να τα δεις όλα, αντί να κάνεις κύκλους.

 

13. Αγόρασε day pass για τα μουσεία μιας και σου βγαίνει πολύ πιο οικονομικά απ’ ό,τι να πλήρωνες εισιτήριο εισόδου για το καθένα ξεχωριστά.

 

14. Τσέκαρε οπωσδήποτε τον καιρό για να μην κουβαλάς αχρείαστα ρούχα και αντικείμενα μαζί σου.

 

15. Κλείσε με δωρεάν ακύρωση αν βρεις ένα δωμάτιο που σου αρέσει σε καλή τιμή, μην τυχόν το χάσεις και το ακυρώνεις αν βρεις κάτι καλύτερο.

 

16. Δοκίμασε να ψάξεις τιμές από καταλόγους σε καφέ και εστιατόρια, για να έχεις στο νου σου το μπάτζετ που θα χρειαστεί να ξοδέψεις. Πολλά εστιατόρια έχουν ανεβασμένους τους καταλόγους τους στην επίσημη σελίδα του καταστήματος.

 

17. Σίγουρα το να κλείσει κανείς ξενοδοχείο μέσω κάποιας πλατφόρμας είναι διευκόλυνση αλλά πολλές φορές η άμεση επικοινωνία με το κατάλυμα εξασφαλίζει καλύτερες τιμές και διαθεσιμότητες.

 

18. Ένας είναι ο τρόπος να δημιουργήσεις πολλά διαφορετικά outfits με ελάχιστα μόνο κομμάτια -να επιλέξεις μόνο κομμάτια σε χρώματα που ταιριάζουν μεταξύ τους. Γι’ αυτό επίλεξε μια χρωματική παλέτα και αξιοποίησέ την τόσο για τα ρούχα όσο και για τα αξεσουάρ σου, με σκοπό να σου μείνει χώρος στη βαλίτσα και να μη σκας για το βάρος.

 

19. Να έχεις πάντα μοιρασμένα τα χρήματα σου σε διαφορετικά σημεία αν είναι σε μετρητά. Δεν είναι και πολύ έξυπνο ας πούμε να έχεις 1500 ευρώ ας πούμε μαζί σου όπου πας, ειδικά μέσα σε τσάντα.

 

20. Κάνε λογαριασμό στη Revolut ώστε να μην πληρώνεις έξτρα για κάθε αγορά σου, αν είσαι στο εξωτερικό και να μη χρειάζεται να κάνεις αλλαγή νομίσματος σε κάθε χώρα που δεν έχει ευρώ.

 

21. Μην «αλλάζεις» τα χρήματά σου σε αεροδρόμια. Τα περισσότερα αεροδρόμια θα σου πουν ότι σου κρατάνε μηδέν προμήθεια αλλά στην πραγματικότητα σε ληστεύουν.

 

22. Επικοινώνησε με την τράπεζά σου για να ξέρει ότι ταξιδεύεις. Έχουν ακυρωθεί πάρα πολλές κάρτες κι έχουν χαλάσει πολλά ταξίδια γιατί η τράπεζα θεώρησε ύποπτα τα 1000 ευρώ που εξαφανίστηκαν σε δύο μέρες στην άλλη άκρη της γης.

 

23. Σε περίπτωση που ταξιδεύεις συχνά -κι ειδικά αν το κάνεις μοναχούλι σου- καλό είναι ν’ έχεις μαζί σου κάτι που να σου παρέχει ασφάλεια. Υπάρχουν διάφορα γκατζετάκια, από συσκευές εντοπισμού σε βραχιολάκια, μέχρι συναγερμούς που θα ξεσηκώσουν το τετράγωνο αν τους πατήσεις.

 

24. Να κουβαλάς πάντα μαζί σου κουτί πρώτων βοηθειών και να έχεις φροντίσει για την ιατροφαρμακευτική σου περίθαλψη σε περίπτωση που συμβεί κάτι. Ειδικά όσον αφορά στα ταξίδια εντός Ευρώπης, η διαδικασία είναι απλή, αφού σχεδόν παντού σε καλύπτει η Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης.

 

25.  Σίγουρα ένας προγραμματισμός βοηθάει πάντα στο να προλάβεις όλα όσα θέλεις να κάνεις, ειδικά αν πρόκειται για μια επίσκεψη σε μουσείο. Τι θα έλεγες όμως να ζήσεις μια μέρα όπως οι ντόπιοι; Με τα πόδια ή νοικιάζοντας ένα ποδήλατο θα ανακαλύψεις τα πιο όμορφα μέρη. Ξέχνα την ώρα και αφέσου στη μαγεία της περιπλάνησης!

Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου