Λένε ότι πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί και να τηρούμε κάθε συμφωνία που παίρνουμε με τον εαυτό μας με αυστηρή σταθερότητα. Σε όποια σελίδα των social media και αν ψάξεις μπορείς να βρεις από βίντεο μέχρι εικόνες και κείμενα για το πώς να θέσεις κάποιο στόχο και να τον πραγματοποιήσεις. Όλοι το κάνουν να φαίνεται τόσο εύκολο, όμως είναι στα αλήθεια τόσο απλό όσο μας το πλασάρουν να είναι; Για διάφορους λόγους αν και ξεκινάμε με θετικότητα και αποφασιστικότητα, στην πορεία κάτι στραβώνει και δυσκολευόμαστε να πετύχουμε έναν προσωπικό μας στόχο.

Γιατί είναι εύκολο να λέμε «από αύριο ξεκινάω δίαιτα» και δύσκολο να πούμε «όχι» στη χρυσή μας τη γιαγιά που μας έφτιαξε με τόση αγάπη και κόπο το αγαπημένο μας φαγητάκι στο Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι; Οι μυρωδιά του αγαπημένου σου ζεστού φαγητού και η όψη του φέρνουν ήδη τη γεύση του στον ουρανίσκο σου. Ε, πώς να συγκρατήσεις το στομάχι σου που σου ζητά να δοκιμάσεις λίγο και μετά λίγο ακόμη και ύστερα μία τελευταία μπουκιά -που, όμως, ξέρεις πολύ καλά πως δε θα είναι η τελευταία μπουκιά.

Είναι και το άλλο, το προσωπικό αγαπημένο μου «σιγά μην ξανά απαντήσω στον μαλάκα πρώην». Και κάθε φορά που σου στέλνει μήνυμα νιώθεις ένα κάψιμο στην καρδιά, το στομάχι σου βαραίνει σαν να κατάπιες πέτρες και η καρδιά σου χτυπάει τόσο δυνατά που σε κάνει να νομίζεις ότι ακούγεται σε όλο το σπίτι ικανή να σε προδώσει. Κλείνεις το μήνυμα για λίγο, δε θα του απαντήσεις, μπορείς! Και μετά ξεπετάγονται εκατό δικαιολογίες γιατί να το κάνεις. Από περιέργεια να δεις τι θέλει, μπορεί να άλλαξε, απλά βαριέσαι και θα απαντήσεις για πλάκα και ένα σωρό άλλες χαζές δικαιολογίες που λες στον ίδιο σου τον εαυτό απλά και μόνο για να μην παραδεχτείς ότι τελικά δεν είσαι και τόσο σταθερός με τις συμφωνίες που κάνεις με τον εαυτό σου.

Ε ναι, είναι δύσκολο τελικά να είσαι σταθερός στις αποφάσεις σου, όμως με το να είσαι πιστός σε αυτές, αποδεικνύεις στον εαυτό σου το πόσο δυνατός είσαι. Η αυτοεκτίμησή σου ανεβαίνει και νιώθεις ότι έχεις τον έλεγχο της ζωής σου και καμία σκέψη ή συναίσθημα, κανένας άνθρωπος ή εξωτερικός παράγοντας δεν μπορούν να σε κάνουν κουμάντο. Έχεις τη δυνατότητα να αλλάξεις τη ζωή σου και να κάνεις τον εαυτό σου πραγματικά ευτυχισμένο μόνο και μόνο γιατί μπορείς να πάρεις μια απόφαση και να την τηρήσεις. Ίσως, κάποιες φορές να κάνεις ένα βήμα πίσω κι είναι λογικό κι ανθρώπινο να χάσεις για λίγο τον στόχο σου, όμως αν μπορείς αμέσως να κρατηθείς στο ύψος σου και η επόμενή σου κίνηση να είναι ένα βήμα μπροστά, αυτό μπορεί να σε φέρει πιο κοντά στον στόχο σου και έπειτα ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία.

Αν είσαι από αυτούς που ανακοινώνουν σε κάποιους κάτι που θέλουν να κάνουν, για παράδειγμα να πηγαίνουν για τρέξιμο το πρωί και δεν τηρούν αυτή τους την απόφαση ίσως νιώθεις χαμένος και ότι οι άλλοι θα σε πουν αδύναμο ή ίσως και ασταθή. Αυτό μπορεί να σε κάνει να μείνεις σταθερός στον στόχο σου γιατί το να μιλάς στους άλλους για αυτό κάπως σε δεσμεύει, όμως αν δεν καταφέρεις να κρατήσεις αυτόν τον «λόγο» τότε σε ρίχνει ψυχολογικά.

Θέλουμε να ανέβει η εκτίμηση για τον εαυτό μας τόσο στα μάτια μας όσο και στα μάτια των άλλων γι’ αυτό βάζουμε στόχους και γι’ αυτό προσπαθούμε να τους πετύχουμε και σίγουρα όταν δεν τα καταφέρνουμε με την πρώτη, μάς παίρνει από κάτω. Είναι λογικό και ανθρώπινο να μην πιάνουμε πάντα τους στόχους μας, όμως το πιο σημαντικό είναι να προσπαθούμε για αυτούς και να δυναμώνουμε μέσα από κάθε συμφωνία που κάνουμε με τον εαυτό μας.

Συντάκτης: Στέλλα Πέτρου
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα