Με την τεχνολογία να έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας κι αφού το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας το περνάμε σε ένα smartphone ή tablet, προσαρμόζουμε ανάλογα και τον τρόπο που διαβάζουμε. Πλέον, δεν είναι λίγες οι φορές που αν θέλουμε να διαβάσουμε κάτι μας βολεύει περισσότερο να το διαβάσουμε μέσα από μια οθόνη στην ηλεκτρονική του μορφή.

Σε πολλές σχολές ανά τον κόσμο οι φοιτητές δε χρειάζεται καν να αγοράσουν βιβλία, μιας που τα βρίσκουν όλα σε e-books στην ιστοσελίδα της σχολής τους. Βέβαια, και βιβλία που διαβάζουμε για τη δουλειά μας ή τη δική μας προσωπική ευχαρίστηση και ανάπτυξη μπορούμε να τα βρούμε πλέον σε μορφή e-book. Υπάρχουν, φυσικά, και κάποια βιβλία που τα βρίσκουμε τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή, και είναι επιλογή του καθενός να διαλέξει τι τον βολεύει περισσότερο.

Στην πραγματικότητα τα e-books έχουν πολλά θετικά στοιχεία και για αυτό πολλοί τα προτιμούν. Προφανώς, είναι γνωστό πως για να φτιαχτούν τα βιβλία χρειάζεται να κοπούν δέντρα. Ωστόσο, κανένα δέντρο δεν καταστρέφεται για τη δημιουργία ενός e-book, κάτι που κάνει την αγορά του λιγότερο επιβλαβή προς το περιβάλλον -και την συνείδησή σου, βέβαια, λίγο πιο ήσυχη. Επίσης, λόγω του ότι δε χρησιμοποιείται χαρτί για τη δημιουργία τους, η τιμή είναι πολύ πιο χαμηλή από ένα παραδοσιακό έντυπο βιβλίο, οπότε η αγορά ενός e-book σε συμφέρει και οικονομικά.

Έπειτα, ένα e-book δεν πιάνει καθόλου χώρο, πράγμα που σημαίνει πως η ταξιδιωτική σου τσάντα θα είναι και πιο ελαφριά, ώστε να αποθηκεύσεις οτιδήποτε άλλο θέλεις. Έτσι, τα ηλεκτρονικά βιβλία γίνονται ακόμη πιο βολικά, αφού το μόνο που χρειάζεσαι για να τα διαβάσεις είναι το smartphone σου που μπορείς να έχεις πολύ εύκολα στην τσέπη σου χωρίς να «κλέβει» πολύτιμο χώρο. Επίσης, μιας και έχεις πάντα και παντού μαζί σου το smartphone σου, εννοείτε ότι μπορείς πολύ απλά να το ανοίξεις και να διαβάσεις το αγαπημένο σου βιβλίο όπου και να βρίσκεσαι και με την πρώτη ευκαιρία.

Για όσους προτιμούν να διαβάζουν το βράδυ στο αναπαυτικό κρεβάτι τους, το οποίο μοιράζονται με τον σύντροφό τους που δε θέλουν να ενοχλήσουν κρατώντας τα φώτα ανοιχτά, ένα e-book είναι η ιδανική επιλογή. Επιλέγοντας να διαβάσεις ένα e-book μπορείς να κρατήσεις τα φώτα του δωματίου κλειστά και να χωθείς στα σεντόνια σου διαβάζοντας μέχρι να σε πάρει ο ύπνος, χωρίς να ενοχλείς κανέναν.

Επιπλέον, για όσους δυσκολεύονται να διαβάσουν τα μικρά γράμματα ενός βιβλίου αγοράζοντας ένα e-book μπορούν να μεγεθύνουν τις παραγράφους και έτσι να διαβάζουν το αγαπημένο τους βιβλίο χωρίς να ζαλίζονται, να επιβαρύνουν τα μάτια τους και να χαλάνε την όμορφη διάθεση που τους προκαλεί το βιβλίο που έχουν μπροστά τους. Επίσης, μπορούν να αλλάξουν τον φωτισμό και το χρώμα του φόντου για να τους βολεύει καλύτερα.

Το e-book είναι η κατάλληλη επιλογή για όλους όσους είναι όλη μέρα στο πόδι, για όσους ταξιδεύουν, για όσους δεν έχουν αρκετό αποθηκευτικό χώρο, για όσους θέλουν να είναι άνετοι και για όσους δε θέλουν να επιβαρύνουν περισσότερο το περιβάλλον. Δηλαδή, είναι η κατάλληλη επιλογή για όλους.

Σίγουρα η αίσθηση του να γυρίζεις με μανία τις σελίδες ενός βιβλίου διψώντας να μάθεις τη συνέχεια είναι απολαυστική, αλλά η άνεση που μπορεί να σου προσφέρει ένα ηλεκτρονικό βιβλίο είναι ανεκτίμητη και τα θετικά πολύ περισσότερα.

Συντάκτης: Στέλλα Πέτρου
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα