Ολόκληρες γενιές παιδιών αλλά και μεγάλοι έχουν διαβάσει ιστορίες και έχουν παρακολουθήσει ταινίες της The Walt Disney Company, δηλαδή της κινηματογραφικής εταιρίας παιδικών ταινιών της Disney, σφραγίζοντας τα χρόνια αυτά με φαντασία, δράση, πρότυπα και καλλιεργώντας την αισιοδοξία. Ο επικός Μίκυ Μάους, ο Ντόναλντ Ντακ, o Γκούφι, η Χιονάτη, η Σταχτοπούτα και άλλοι τόσοι αμέτρητοι χαρακτήρες έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της παιδικής ηλικίας εκατομμυρίων ανθρώπων.

Για την ιστορία ο Γουόλτ Ντίσνεϊ γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1901 στο Σικάγο των ΗΠΑ. Από μικρός έδειξε την αγάπη του για τη ζωγραφική και η μητέρα του και ο αδελφός του τον προώθησαν να ασχοληθεί και να αναπτύξει το ταλέντο του. Σε ηλικία είκοσι ετών ξεκίνησε να εργάζεται σε ένα καλλιτεχνικό στούντιο στο Κάνσας Σίτυ στο Μιζούρι για $40 την εβδομάδα. Αργότερα ο Γουόλτ μαζί με ένα φίλο του αποφάσισαν να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν το δικό τους στούντιο παραγωγής κινούμενων σχεδίων. Μαζί προσπάθησαν να πουλήσουν τα σχέδιά τους σε ιδιοκτήτες θεάτρου αλλά τους απέρριπταν γιατί πίστευαν ότι δε θα είχαν μέλλον.

Αφού προηγουμένως είχε πτωχεύσει η επιχείρησή παραγωγής κινούμενων σχεδίων που διέθετε αποφάσισε κρατώντας μαζί του λίγα δολάρια να μετακομίσει στην Καλιφόρνια για ένα καινούριο ξεκίνημα, ψάχνοντας την τύχη του εκεί. Στο Λος Άντζελες άνοιξε το στούντιό του σε ένα εγκαταλελειμμένο γκαράζ και κατάφερε να ξανά ενώσει την ομάδα που είχε στο Κάνσας προσθέτοντας νέα μέλη, δημιουργώντας έτσι τον Οκτώβριο του 1923 μαζί με τον αδελφό του Ρόι το στούντιο Disney Brothers Picture. Δεν άργησε όμως να τους χτυπήσει την πόρτα οι οικονομική δυσχέρεια και για ακόμα μια φορά η ομάδα του διασπάστηκε.

Ακόμα κι αν η σοουμπιζ ήταν σκληρή και έμοιαζε πιο πολύ με λέσχη λίγων μελών, ο Ντίσνεϊ επανέρχεται στο χώρο του θεάματος με τη φιγούρα του, με τον ήρωα που θα τον κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο. Με έναν ποντικό με ανθρώπινη μορφή, τον διαχρονικό και θρυλικό Μίκυ Μάους (Mickey Mouse) που μέχρι και στις μέρες μας ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους.

Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ παρά τις δυσκολίες, τα εμπόδια και τα προβλήματα τα οποία βέβαια τον έκαναν πιο δυνατό, δεν έπαψε ποτέ να κυνηγά τα όνειρά του ακόμα κι αν ο πατέρας του τον είχε αποθαρρύνει από μικρή ηλικία στο να γίνει καλλιτέχνης πιστεύοντας ότι θα έπρεπε να βρει μια «κανονική» δουλειά. Οικονομικές δυσχέρειες, αγώνας για επιβίωση, απορρίψεις, δεν τον έπνιξαν και δεν άφησε αυτές τις καταστάσεις να τον καθορίσουν, ακόμη κι όταν στο ξεκίνημα της καριέρας του το αφεντικό του τον απέλυσε από τη δουλειά του λέγοντας ότι του έλειπε η φαντασία και οι καλές ιδέες.

Το πάθος του για τη σχεδίαση κινούμενων σχεδίων και για τη σκηνοθεσία αργότερα, όπως και το όνειρό του να δημιουργήσει το δικό του στούντιο κινούμενων σχεδίων ήταν η κινητήριος δύναμή του για να συνεχίσει να ψάχνει ιδέες για να δημιουργήσει καινούριους πρωτότυπους χαρακτήρες. Το σημαντικό γι’ αυτόν ήταν η ποιότητα των κινούμενων σχεδίων, η ποιότητα και ακεραιότητα των χαρακτήρων.

Ο κορυφαίος παραμυθάς Γουόλτ Ντίσνεϊ που άλλαξε τον τρόπο ψυχαγωγίας για πάντα, με τα περισσότερα βραβεία Ακαδημίας που απέσπασε ποτέ κανείς, σύνολο 26 Όσκαρ και 59 υποψηφιότητες. Με την επαγγελματική του καριέρα στο χώρο παραγωγής κινούμενων σχεδίων παρακίνησε και παρακινεί μέχρι και σήμερα ανθρώπους να ξεπεράσουν τον φόβο τους για αποτυχία, εμπνέοντας μέσα από τις σκληρές κι αμέτρητες απορρίψεις που βρήκε στο δρόμο του και προσπέρασε.  Γιατί, όπως λέγεται, πίσω από κάθε μεγάλη επιτυχία κρύβονται πολλές αποτυχίες και πολλές φορές από τις εκατό ιδέες που μπορεί να έχει κάποιος, μπορεί μία να τελεσφορήσει. Είτε ως επιτυχημένος επιχειρηματίας είτε ως κορυφαίος παραμυθάς και καρτουνίστας πάντως, ο Γουόλτ Ντίσνεϊ και οι ταινίες του θα είναι πάντα στην καρδιά μας.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Λουκία Κουμπαρή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου