Τι Βαρεμάρα! Πόσο βαρετά είναι όλα! Όλο τα ίδια και τα ίδια κάνεις μαζί με το πρόσωπο! Δουλειά, σπίτι, σπίτι, δουλειά και πάλι από την αρχή. Λίγο το Σαββατοκύριακο περιμένεις. Μα κι αυτό από όαση, ευκαιρία για περισσότερες αγκαλιές και ποιοτικό χρόνο με το σύντροφό σου έχει γίνει ένα ακόμα βαρετό επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Καμία έκπληξη, καμιά αλλαγή, καμία διαφορά κι έτσι όλες οι συνθήκες λειτουργούν προσθετικά στο ένα και μοναδικά σταθερό συναίσθημα της πλήξης που αισθάνεσαι και μάλιστα, το διογκώνουν.

Μα, ίσως, αν δεν είχες αυτή τη σχέση να μην ένιωθες έτσι, σκέφτεσαι. Παρασύρεσαι λοιπόν και κάπως έτσι το πολύ προσωπικό «βαριέμαι» τρέπεται σε ένα βολικότατο «σε βαριέμαι» και καταλήγει να γίνει η πιο συνηθισμένη αίτια χωρισμού. Λύνεται η εξίσωση του προβλήματος! Λες κι η σχέση είναι μια απλή μαθηματική εξίσωση χωρίς πολλές μεταβλητές και θεωρήματα. Οπότε με αυτόν το τρόπο εσύ ο ίδιος ξεχνάς και παράλληλα απαρνιέσαι τις σταθερές που τόσο πολύ προσπάθησες να φτιάξεις. Τις αποκλειστικά δικές σας σταθερές. Πράγματα απλά, όπως το μεσημεριανό που τρώτε παρέα, οι σειρές που αδιαλείπτως παρακολουθείτε, ο βραδινός σας ύπνος. Κάποτε όμως, τα βράδια που είχατε ο ένας τον άλλον αγκαλιά ήταν υπέρ αρκετά, ήταν υπέροχα. Λάτρευες τις συνήθειές σας κι ας είναι εκείνες οι ίδιες που τώρα σε κάνουν να πλήττεις.

Όλοι οι λόγοι που ερωτευτήκατε!

Λίγο εύκολα ξεχνάς και πολύ πιο εύκολα επιρρίπτεις ευθύνες για όσα εσύ νιώθεις. Ανώριμο αυτό λιγάκι. Γι’ αυτό και το συναίσθημα αυτό νικά όλες τις ανώριμες σχέσεις, ανεξαιρέτως! Ξέρεις, είναι πολύ φυσιολογικό, μέσα σε μια σχέση όλα τα συναισθήματα να εναλλάσσονται. Είναι απόλυτα λογικό λοιπόν, κάποια στιγμή, να έρθει η λεγόμενη περίοδος της βαρεμάρας. Η τριβή, η καθημερινή κούραση, η απομυθοποίηση που έχει φέρει ο χρόνος αποτελούν παράγοντες που τη δυναμώνουν. Μα αν την αντιμετωπίσεις ώριμα δε θα παγιωθεί.

Εκείνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να την καλωσορίσεις. Διότι με το που εμφανιστεί σας δίνεται η δυνατότητα να πάτε τη σχέση σας σε άλλο επίπεδο, ανώτερο. Η περίοδος αυτή μπορεί να γίνει πολύ δημιουργική για τη σχέση καθώς είναι μία φάση επαναπροσδιορισμού των πρωταγωνιστών της. Μπορείς λοιπόν, αντί να χωρίσεις και να βρεις έναν άλλο σύντροφο που μετά από λίγο σίγουρα θα έρθει η σειρά του και θα τον βαρεθείς, να δώσεις τέλος σ’αυτό το επαναλαμβανόμενο σχεσιακό μοντέλο. Πώς; Με το να ασχοληθείς με τον εαυτό σου, να βρεις τρόπους να ξεδώσεις.

Καλό είναι να σκεφτείς τι πραγματικά είναι εκείνο που σε κάνει να βαριέσαι, η δουλειά, οι υποχρεώσεις, η ρουτίνα; Το βασικό που πρέπει να θυμάσαι είναι να αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου. Γίνε πάλι δημιουργικός, γίνε ανεξάρτητος, βρες τον εαυτό σου τον χαρούμενο, εκείνον που σ’αρέσει εσένα, που δε σε κουράζει να τον κουβαλάς. Η λύση είσαι εσύ. Η χαρά, η όρεξη, η θέληση, η αισιοδοξία βρίσκονται  όλα μέσα σου. Βρες τρόπο να τα ανασύρεις. Ο σύντροφος σου θα ήταν ιδανικό να έκανε το ίδιο. Να σταματήσει να ασχολείται με το σίριαλ που κοιτάς και δεν του αρέσει, να μην κρίνει πόσο μιλάς στο τηλέφωνο. Να μην αναλώνει φαιά ουσία για σένα άσκοπα.

Αντίθετα, να ασχοληθεί με όσα τον ενδιαφέρουν και πρόσεξε, δε σε περιλαμβάνουν. Έτσι θ’ αναπνεύσετε κι αυτό στη σχέση μόνο καλό θα κάνει. Ν’ αναζωογονηθείτε, χώρια ο ένας από τον άλλον μα ο ένας για τον άλλον. Κι αν τα καταφέρετε και το πείραμα πετύχει θ’ απολαύσετε το επόμενο στάδιο στη σχέση. Το στάδιο της απεξάρτησης, της μη προσκόλλησης, του σεβασμού της διαφορετικότητας, της κατανόησης πως ο χρόνος που περνάει ένα ζευγάρι μαζί είναι ποιοτικός αν πληροί μια και σημαντική προϋπόθεση: να’ ναι χαρούμενοι και οι δύο όταν συναντιούνται.

Το συναίσθημα της ικανοποίησης η βαρεμάρα το σκοτώνει, για την ακρίβεια βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδά της. Η βαρεμάρα είναι μια αίσθηση του ανικανοποίητου. Πώς λοιπόν είναι εφικτό να προχωρήσει μια σχέση αν τα άτομα που την απαρτίζουν δεν μπορούν μόνοι τους να καλύψουν τις προσωπικές τους ανάγκες και να διαχειριστούν τα αρνητικά συναισθήματά τους; Εξ’ ορισμού ανέφικτο. Η επιλογή λοιπόν να ασχοληθείς με εσένα δεν είναι αδιαφορία αλλά μια ώριμη, σοβαρή και δύσκολη προσπάθεια για τη σχέση. Διότι μόνο οι άνθρωποι που νιώθουν καλά με τον εαυτό τους μπορούν να κάνουν και το σύντροφό τους να νιώθει καλά. Φροντίζοντας εσένα, φροντίζεις εκείνον κι εσάς. Και το μαζί πετυχαίνει μια ακόμα νίκη. Αν το δικό σας αξίζει, τολμά την απομάκρυνση κι όχι τη φυγή. Μετά απ’ αυτό, θα είστε ακόμα πιο δυνατοί κι ενωμένοι, αρκεί να προσπαθήσετε. Τι λες, αξίζει;

 

 

 

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Ραυτοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου