Έφτασε επιτέλους περίοδος που τρώμε γρανίτα φράουλα ή και λεμόνι, που μετράμε παγωτά και μπάνια, που μυρίζουμε καρύδα κι έχουμε δέρμα αλμυρό κι ηλιοκαμένο. Μπήκε ο Ιούνιος κι έφερε μαζί του μια ανάσα θάλασσα κι ένα βλέμμα λαμπερό, ζεστό γεμάτο με χρώματα του ηλιοβασιλέματος. Ήρθε το καλοκαίρι που σαν ατελείωτος χορός μας παρακινεί να βγούμε στους δρόμους φορώντας κάτι δροσερό και να αφήσουμε για λίγο αργότερα έγνοιες, άγχη κι αγωνίες.

Κι εμείς σαν να μην έχουμε άλλη επιλογή υποκύπτουμε στα ονειρικά σχέδιά του και γινόμαστε πάλι παιδιά. Ξεκινάμε να κάνουμε πλάνα για το Σαββατοκύριακο, για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, ακόμα και για τις Αυγουστιάτικες διακοπές. Και σε όσους μας ρωτούν γιατί τόση βιασύνη, εμείς απαντάμε πως φέτος, ειδικά, θέλουμε κάτι πολύ ιδιαίτερο, πολύ ξεχωριστό που να μην το έχουμε ξανά ζήσει. Κι αν δεν τους αρκεί η απάντηση και ρωτήσουν το γιατί, απαντάμε με γλυκό και σταθερό ύφος πως άλλαξαν οι συνθήκες, αλλάξαμε κι εμείς με τη σειρά μας. Προσαρμοστήκαμε και γίναμε -όσο να πεις- πιο επιλεκτικοί. Η βαβούρα με τον φίλο της το συνωστισμό μας φαίνονται κάπως κουραστικά. Δε θέλουμε να μας συνοδεύουν στις διακοπές μας. Θέλουμε να ξεκουραστούμε, να χαλαρώσουμε και να έχουμε εμείς την επιλογή του πότε θα θελήσουμε να κοινωνικοποιηθούμε.

Η λύση για διακοπές με πρωτοτυπία αλλα και την άνεση μιας ιδιωτικότητας είναι το να επιλέξουμε μια βδομάδα με ιστιοπλοϊκό, καταμαράν ή ακόμη και ταχύπλοο, αν κι σε αυτή την περίπτωση τα καύσιμα είναι αρκετά τσιμπημένα, ομολογουμένως. Μια βόλτα από τις μαρίνες είτε του Πειραιά είτε της Χαλκιδικής, θα βοηθήσουν στο να πάρουμε προσφορές, αν δεν είμαστε πολύ του ίντερνετ. Η ενοικίαση συνήθως είναι εβδομαδιαία· Σάββατο ξεκινάμε και Σάββατο είμαστε πίσω. Μπορούμε να νοικιάσουμε το σκάφος που θέλουμε με τον skipper που θα είναι ο καπετάνιος μας και μια hostess που θα είναι η δική μας οικοδέσποινα εν πλω.

Τώρα το μόνο που απομένει να κάνουμε είναι να συζητήσουμε το πού θέλουμε να πάμε και να σχεδιάσουμε από κοινού με τον καπετάνιο τις προσωπικές μας διακοπές. Αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς με τον προϋπολογισμό μας δεν πρέπει να ξεχάσουμε να ρωτήσουμε ποιο θα είναι το κόστος για τα καύσιμα και για τα λιμανιάτικα, δηλαδή τα έξοδα που θα πληρώσουμε σε κάθε λιμάνι που θα ρίξουμε άγκυρα. Ακούγεται αρκετά ακριβό αλλά δεν είναι. Αν είμαστε παρέα τεσσάρων, πέντε ατόμων η τιμή μπορεί να έρθει στα ίσια της για τη μοναδική συτή εμπειρία.

Τι είναι το τόσο ξεχωριστό που θα ζήσουμε; Θα ανακαλύψουμε παραλίες πραγματικούς θησαυρούς, που δεν μπορούμε να τις προσεγγίσουμε με αμάξι ή πεζοί. Ερημικές, με υπέροχα, καθαρά νερά. Θα εξερευνήσουμε σπηλιές φορώντας τη μάσκα και τα βατραχοπέδιλά μας. Θα κοιμηθούμε στο σκάφος και θα μας νανουρίζει ο κυματισμός της θάλασσας. Θα κάνουμε barbecue, θα παίξουμε, θα κοιμηθούμε μέσα στο πέλαγος χαζεύοντας τ’ αστέρια. Θα βγάλουμε φωτογραφίες, θα γεμίσουμε αναμνήσεις. Θα νιώσουμε ελεύθεροι και κυρίως θα νιώσουμε ότι είμαστε οι καπετάνιοι της ζωής μας και μάς  πάμε όπου θέλουμε. Υπάρχει κάτι καλύτερο από αυτό;

Μέρες ηλιόλουστες στην αλμυρή θάλασσα, μεσημέρια με κοκτέιλ και χυμούς με χαλαρή ή ξέφρενη μουσική. Μέρες χορευτικές, μεθυστικές και μεθυσμένες. Νύχτες ήρεμες, με άρωμα αντιλιακού που ξέμεινε στο δέρμα, χωρίς βαβούρα ή έντονα φώτα, που σου επιτρέπουν να πλησιάσεις τη φύση, τους ανθρώπους που αγαπάς και τον εαυτό σου. Διακοπές, σκέτη απόλαυση.

Φύγαμε για Αιγαίο!

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Ραυτοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου