Η απιστία είναι ένα θέμα που σπάνια διχάζει. Η κοινή γνώμη αποδέχεται πως είναι κάτι κατακριτέο, μη ανατρέψιμο και μια πράξη που σπάνια συγχωρείται. Είναι και κάποιοι όμως που το κάνουν και δε μετανιώνουν για την πράξη τους. Αντί να τους κρίνουμε, ας προσπαθήσουμε να τους καταλάβουμε και να δούμε γιατί κάποιος μπορεί να προβεί σε μια πράξη που δεν τον τιμά, μα στο μυαλό του να την έχει δικαιολογήσει. Τι σκέφτεται, τι βρίσκεται πίσω από την απιστία που τον κάνει να κοιμάται άνετα τα βράδια; Για πάμε να δούμε. 

1. Η σχέση είχε ήδη τελειώσει

Οι σχέσεις σπάνια τελειώνουν την ώρα του χωρισμού. Ο χωρισμός είναι μια διαδικασία που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της σχέσης. Θέλει χρόνο να απομακρυνθούν δυο άτομα που ήταν κοντά και όταν συμβαίνει αυτό ο καθένας αντιδρά με τον δικό του τρόπο. Ένας από αυτούς είναι και η απιστία. Η απόσταση ανάμεσα στο ζευγάρι, οδηγεί την καρδιά σε άλλα μονοπάτια, ψάχνοντας επιβεβαίωση, ζεστασιά, αναγνώριση και αποδοχή από τρίτα άτομα. Να σημειώσω εδώ, πως σε καμία περίπτωση δε συμφωνώ ή επικροτώ τους λόγους που παραθέτω ως παραδείγματα. Το άρθρο δεν είναι παρά μία προσπάθεια να μπω στο μυαλό κάποιου που δε μετανιώνει την απιστία. Στο συγκεκριμένο σενάριο για παράδειγμα, ακόμα και αν έχεις απομακρυνθεί από τον άλλον και η σχέση έχει ουσιαστικά τελειώσει, οφείλεις να την τελειώσεις και διαδικαστικά πριν προχωρήσεις σε κάτι καινούριο. Είναι το λιγότερο που έχεις να κάνεις για να τιμήσεις αυτό που είχες με τον άνθρωπο που ήσουν μαζί.

2. Δε μου έδινε αυτά ήθελα

Μη γελάτε, αφού ο συγκεκριμένος λόγος, όσο σοκαριστικός κι αν ακούγεται, είναι πέρα για πέρα πραγματικός. Με το πέρας του χρόνου, κάποιοι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι το ταίρι τους, δεν είναι σε θέση να τους προσφέρει κάποια πράγματα. Αυτά μπορεί είναι συναισθηματικής ή και ερωτικής φύσεως. Τώρα, θα μου πείτε, αν ο άλλος δε σε καλύπτει, καλύτερα να χωρίσεις αντί να απατήσεις, και εγώ θα σας βρω όλα τα δίκια του κόσμου. Έλα όμως που το ανθρώπινο μυαλό και η καρδιά δε δουλεύουν πάντα έτσι. Αν το ταίρι σου έχει 8/10 πράγματα τα οποία ψάχνεις; Αν είστε μαζί καιρό και η δύναμη της συνήθειας είναι πια εθιστική και σε ηρεμεί; Σαν άνθρωποι είμαστε πλεονέκτες και πάντα θέλουμε κάτι παραπάνω. Γι’ αυτό λοιπόν και κάποιοι θα θελήσουν να κρατήσουν εκείνα τα 8/10 καλά, να κρατήσουν τη δύναμη της συνήθειας, αλλά ταυτόχρονα να ψάξουν και αυτό το κάτι που λείπει αλλού. Άδικο; Φυσικά. Ανθρώπινο; Φυσικότατα. 

3. Με έχουν απατήσει στο παρελθόν

Αν τηρούσαμε το ‘οφθαλμόν αντί οφθαλμού, όλος ο κόσμος θα ήταν τυφλός. Μπορεί σαν ιδέα να φαίνεται απλή, η πραγματικότητα όμως είναι πως ποτέ δεν ξέρεις πώς θα αντιδράσει κάποιος που έχει πληγωθεί βαθιά. Η λογική λέει πως αν σε έχουν απατήσει, ξέρεις τον πόνο και την προδοσία που προκαλεί μια τέτοια πράξη και δε θα ήθελες να είσαι ο λόγος που θα νιώσει έτσι κάποιος άλλος. Όπως και με τα ενδοοικογενειακά προβλήματα όμως, κάποιοι μιμούνται αντί να παραδειγματίζονται. Ο τόνος μου εδώ μπορεί να ακούγεται συμπονετικός, απλώς επειδή είναι. Σε καμία περίπτωση δε δικαιολογώ την πράξη, αλλά ταυτόχρονα αντιλαμβάνομαι και σέβομαι την ταραγμένη, πληγωμένη και θολωμένη καρδιά κάποιου που έχει περάσει κάτι τέτοιο. 

4. Απλά έτυχε, μα δε σημαίνει τίποτα

Το καταλαβαίνω. Όχι αλήθεια, το καταλαβαίνω. Αν είσαι κάπου στα 16, καταλαβαίνω. Γιατί αν είσαι ενήλικας που είσαι σε σχέση και ισχυρίζεσαι πως το αλκοόλ, η παρέα ή η στιγμή ήταν αρκετές να σε οδηγήσουν σε μια τέτοια πράξη, τότε απλά δεν αντιλαμβάνεσαι τι σημαίνει σχέση. Αυτός ο λόγος είναι καθαρή ανωριμότητα, ευθυνοφοβία, και έλλειψη σοβαρότητας. Ο πειρασμός πάντα θα υπάρχει και για τους δύο. Το να αφήσεις όμως κάτι να συμβεί, είναι επιλογή. Τίποτα δε συμβαίνει από μόνο του και το αν σημαίνει ή δε σημαίνει κάτι είναι ασήμαντο και άσχετο με το θέμα μας. 

5. Γαϊδουροσύνη 

Κι όμως είμαι θετικός άνθρωπος και παιδί που πιστεύει στο καλό του ανθρώπου. Ακόμα και στις πιο μαύρες στιγμές, προσπαθώ να βρω την πιο μικρή αχτίδα φωτός για να βάλω ένα χαμόγελο στα χείλη των ανθρώπων που αγαπώ. Πιστεύω πως είμαστε ικανοί για το καλύτερο σαν ανθρώπινο είδος, έστω και αν έχουμε κάνει και πράγματα που δε με κάνουν περήφανο. Είναι και κάποια πράγματα όμως στη ζωή που όσο και να παλέψεις να αλλάξεις τη φύση τους, είναι αυτά που είναι. Και κάποιες φορές ο λόγος που κάποιος δε μετανιώνει την απιστία, είναι η γαϊδουροσύνη του. Ναι. Έτσι απλά και ωμά. Εγωισμός, απάθεια και αδιαφορία. Σε αυτούς, λοιπόν, εύχομαι μόνο να δουν το φως και να καταλάβουν πως με τις καρδιές δεν κάνει να παίζουμε. 

Συντάκτης: Αντώνης Καζούλης
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.