Χριστούγεννα. Για πολλούς η ωραιότερη εποχή του χρόνου. Νιώθουμε τη μαγεία -γι’ άλλους υπαρκτή και γι’ άλλους ανύπαρκτη-, ενώ μας κατακλύζει η επιθυμία να ζήσουμε το παραμύθι που θα μας απαλλάξει απ’ τη ρουτίνα. Παιχνίδια και στολίδια κάνουν παρέλαση μπροστά στα μάτια μας, η κουζίνα μυρίζει χριστουγεννιάτικα γλυκά με μέλι ή ζάχαρα άχνη. Την ίδια ώρα η τηλεόραση προσπαθεί να μας βάλει στο κλίμα των ημερών και λες και δεν έχουν βγει τόσες και τόσες χριστουγεννιάτικες ταινίες απ’ το ’90 και μετά, επιμένει να παίζει το Home Alone σε επανάληψη, έτσι για να το εμπεδώσουμε.

Μια ταινία φαινόμενο που σχεδόν όλοι έχουμε δει, με παραγωγό και σεναριογράφο τον John Hughes, ο οποίος πριν φύγει για διακοπές έκανε μια λίστα με τα πράγματα που δεν έπρεπε να ξεχάσει. Εκείνη την ώρα τού γεννήθηκε η ιδέα και παράλληλα η απορία τι θα συνέβαινε αν άφηνε καταλάθος μόνο στο σπίτι τον δεκάχρονο γιο του. Τη συνέχεια τη γνωρίζετε ή έστω αντιλαμβάνεστε πώς προέκυψε το συγκεκριμένο στόρι. Μια ταινία που αγαπάμε κι ανυπομονούμε να ‘ρθουν Χριστούγεννα για να τη θυμηθούμε, ενώ μόλις την πετύχουμε στην τηλεόραση μάς πιάνει μια ακατανίκητη επιθυμία ν’ αλλάξουμε κανάλι.

Τι μας κάνει όμως να συμπαθούμε τόσο το Home Alone;

 

1. Σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων 

Απ’ τη στιγμή που θα προβληθεί στην τηλεόραση το Home Alone ξέρουμε και επίσημα πως έφτασαν γιορτές. Μια πρώτη συγκίνηση κι ένα αίσθημα χαράς μας πιάνει για την ομορφότερη γιορτή της αγάπης, την ίδια ώρα που ανυπομονούμε να την παρακολουθήσουμε και να θυμηθούμε αγαπημένα στιγμιότυπα που θα μας χαρίσουν μια βραδιά γεμάτη γέλια.

 

2. Κέβιν, τι χαριτωμένο παιδάκι

Ο πρωταγωνιστής, Macaulay Culkin, που μας συστήθηκε από την ταινία, είναι ένα γλυκό και αθώο πλάσμα που σκαρφίζεται διαβολικά κόλπα για να προστατέψει τον εαυτό του. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη λάτρεψε το παιδί με τα γαλάζια μάτια, τα ολόχρυσα μαλλιά και τα λευκά μάγουλα για το αξιοθαύμαστο μυαλό του. Ακόμα, και η χροιά της φωνής του ήταν τόσο μελωδική που σίγουρα για λίγο πίστεψες πως άκουγες έναν άγγελο να σου μιλάει. Πώς να μη θέλουμε να ξαναδούμε αυτή την τόσο συμπαθητική προσωπικότητα!

 

3. Πουθενά δε θα βρεις πιο πετυχημένες σκανταλιές

Η εφευρετικότητα αυτού του μικρού παιδιού, η ικανότητά του να στήνει παγίδες υπό την απειλή των ληστών προκειμένου να αμυνθεί, είναι αξιοθαύμαστη για την ηλικία του. Οι παγίδες του κάνουν ακόμα και ενήλικες να απορούν πώς κατάφερε να σκεφτεί κάτι τέτοιο και να το υλοποιήσει. Κέρδισε τα εύσημα για την προνοητικότητά του κι ουσιαστικά όλοι ταχθήκαμε υπέρ του, ακόμα και τις φορές που έφερε τα πάνω κάτω στο σπίτι.

 

4. Όμορφες εικόνες και τοπίο γεμάτο ζεστασιά 

Ποιος διαφωνεί ότι το Home Alone είναι μια ταινία που σε κερδίζει με το χιονισμένο τοπίο, το όμορφο μεγάλο σπίτι και τη ζεστασιά που φέρνει το αναμμένο τζάκι; Γυρισμένο σε μια όμορφη γειτονιά, με ωραίο στολισμό και καλή διάθεση που όλοι ζηλέψαμε. Καθόλου δε θα μας χάλαγε η ιδέα να περάσουμε σ’ ένα τέτοιο σπίτι τις γιορτές.

 

5. Μια εποχή χωρίς social 

Αν τα δεκάχρονα τότε είχαν κινητά, μάλλον η συγκεκριμένη ταινία δε θα ‘χε καν υπόθεση. Κι όσο κι αν αυτό μας δείχνει πόσο σημαντική είναι η δυνατότητα επικοινωνίας στη ζωή μας, την αγαπάμε λίγο παραπάνω αυτή την ταινία που σε μια εποχή χωρίς μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κινητά τηλέφωνα, δείχνει την προσπάθεια μιας οικογένειας να ξανασμίξει, ακόμα κι αν η πολυπόθητη αυτή στιγμή  καθυστέρησε.

 

Απ’ την άλλη, βέβαια, υπάρχουν και κάποιοι που τους αρκεί εκείνη η μία φορά που είδαν Home Alone και αρνούνται να το ξαναδούν σ’ επανάληψη. Τι υποστηρίζουν οι συγκεκριμένοι;

 

1. Τα Χριστούγεννα φέρνουν μελαγχολία 

Όσο περίεργο κι αν φαίνεται σε κάποιους από εμάς, υπάρχουν όντως κι εκείνοι που δε συμπαθούν τα Χριστούγεννα. Που δεν τα έχουν συνδέσει με την αγάπη, την προσφορά και τις όμορφες οικογενειακές στιγμές, αλλά η εορταστική περίοδος τούς προκαλεί εκνευρισμό. Για δικούς τους λόγους -που δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε- μένουν μακριά από οτιδήποτε τους υπενθυμίζει την περίοδο που διανύουμε, περιμένοντας ν’ αλλάξει η χρονιά και να επιστρέψουν στη ρουτίνα.

 

2. Καλό παιδί ή κακομαθημένο; 

Ναι, χαριτωμένος ο Κέβιν, όμως ας μην ξεχάσουμε πως έφερε τα πάνω κάτω στο σπίτι. Πόσο αθώο είναι στην πραγματικότητα αυτό το παιδί; Μήπως κάπου έβαλε το χεράκι του και συνέβαλε να ‘ρθουν τα πράγματα όπως ήρθαν; Κι αν τελικά ήταν τόσο έξυπνος γιατί δεν το ‘βαλε στα πόδια μπροστά στον κίνδυνο, γιατί δε ζήτησε βοήθεια από τρίτους, κι αποφάσισε να γίνει ο γενναίος της υπόθεσης που τα έβαλε μόνος με τους ληστές με κίνδυνο την ίδια του τη ζωή;

 

3. Τόσες οικογένειες στο ίδιο σπίτι κι όλες αγαπημένες;

Είναι δυνατόν να ζουν πάνω από δύο οικογένειες μαζί και να τα πηγαίνουν εξαιρετικά; Εδώ αγαπημένα αδέρφια μαλλιοτραβιούνται στην καθημερινότητα κι εμείς ακόμη ψάχνουμε να βρούμε τη χρυσή συνταγή των McCallister που τόσοι άνθρωποι σ’ ένα σπίτι έβγαζαν άκρη και κατάφερναν να συνεννοηθούν.

 

4. Καλά, ποιος στήνει τέτοιες παγίδες; 

Ακόμα κι αν αποδεχτούμε πως ένα δεκάχρονο είχε τη δυνατότητα να σκεφτεί όλα αυτά που σκέφτηκε, είναι ποτέ δυνατόν να κατάφερε να τα υλοποιήσει χωρίς βοήθεια τρίτων μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως το Home Alone το έφτασε στα άκρα, άγγιξε τα όρια της υπερβολής, παρουσιάζοντας στοιχεία χωρίς ίχνος ρεαλισμού.

 

5. Τη βαρεθήκαμε αυτή την ταινία!

Εντάξει, την είδαμε μία, την είδαμε και μια δεύτερη, τη μάθαμε πια απ’ έξω. Στην τελική είναι ένα ακόμα χριστουγεννιάτικο στόρι, όσο κι αν έχει γίνει μεγαλύτερος ντόρος σε σχέση με άλλες ταινίες. Πόσες φορές ν’ ακούσεις τα Χριστούγεννα της Βανδή χωρίς να κλείσεις κάποια στιγμή το ραδιόφωνο ή έστω ν’ αλλάξεις σταθμό; Θέλουμε κάτι άλλο για να μπούμε στο κλίμα των γιορτών, κάτι που θα ‘χει το στοιχείο της ανατροπής ή που έστω δε θα το ‘χουμε ξαναδεί.

 

Είναι γλυκόπικρο να συμπαθείς και ν’ αντιπαθείς ταυτόχρονα μια ταινία. Να περιμένεις πώς και πώς να την πετύχεις στην τηλεόραση μόνο και μόνο για εκείνο το αίσθημα που θα σου δημιουργήσει, ακόμα κι αν δεν την παρακολουθήσεις για ακόμη μια φορά. Το Home Alone τις περισσότερες φορές είναι ακριβώς τ’ αντίθετο από αυτό που θέλουμε να ‘μαστε: μόνοι στο σπίτι. Γιατί τα Χριστούγεννα τη θέλουν την παρέα τους, τις ευχές, τις αγκαλιές και τα γέλια τους! Καλές γιορτές!

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Τσότσου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.