Συναίσθημα. Μας συνοδεύει καθημερινά σε ό,τι κάνουμε ή σκεφτόμαστε. Ακόμα κι αν μπούμε στη διαδικασία να το συγκρίνουμε με τη λογική μπας κι έρθει δεύτερο, ξεκάθαρα και πάλι υπερέχει. Δεν είναι λίγες οι φορές που ευχόμαστε να ήμασταν αναίσθητοι, να παίρναμε τα πράγματα και λίγο στην πλάκα, να μη νιώθαμε ευάλωτοι, να μην πονούσαμε. Αυτές οι ευχές γίνονται ακόμη πιο έντονες όταν τ’ αρνητικά συναισθήματα κάνουν για κάποιο λόγο την εμφάνισή τους. Είναι μπερδεμένα και δημιουργούν μια δυσφορία που σε βγάζει απ’ τα νερά σου. Άντε, λοιπόν, να βγάλεις άκρη μαζί τους.

Καμιά φορά τα πράγματα αλλιώς τα υπολογίζεις κι αλλιώς σου έρχονται, με αποτέλεσμα να προκαλούν αναστάτωση. Αυτό είναι εν μέρει λογικό, μιας και δεν μπορούν να είναι όλα προκαθορισμένα. Ακόμα κι αν γνωρίζουμε πως δεν είναι τα πάντα στο χέρι μας, όταν κάτι πάει στραβά σκεφτόμαστε τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει διαφορετικά και μας κατακλύζουν άσχημες σκέψεις που δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε.

Το σημαντικότερο είναι να αποδεχόμαστε κάθε φορά τα συναισθήματά μας, όποια κι αν είναι αυτά. Όσο δύσκολο κι αν φαντάζει να συμφιλιωθούμε με τον πόνο ή τη θλίψη μας, να κάνουμε παρέα με την απογοήτευσή μας, τόσο ανακουφιστικό και λυτρωτικό μπορεί ν’ αποδειχτεί. Μοιάζει σαν κάτι να σε ταλαιπωρεί για καιρό κι επιτέλους να βρίσκεις το παυσίπονο που ταιριάζει στην περίπτωσή σου.

Συχνά η συναισθηματική φόρτιση, η αφόρητη πίεση που κουβαλάμε στις  πλάτες, είναι η πηγή των αρνητικών συναισθημάτων ή κάνει τα υπάρχοντα συναισθήματα ακόμα πιο έντονα. Μπορεί το κλίμα στη δουλεία να είναι αρνητικά φορτισμένο και να κοιτάμε συνέχεια το ρολόι μέχρι να τα μαζέψουμε και να φύγουμε. Μπορεί πάλι να προσπαθούμε πολύ για κάτι και να νιώθουμε πως δεν ακούγεται η φωνή μας, πως δεν αναγνωρίζεται ο κόπος μας. Ίσως βρισκόμαστε σε μια σχέση που ενώ δε μας καλύπτει φοβόμαστε να δώσουμε τέλος από φόβο ή ανασφάλεια. Οι λόγοι που οδηγούν σε συναισθηματική δυσφορία και αρνητικές σκέψεις είναι πολλοί και συχνά λειτουργούν συνδυαστικά.

Το στοίχημα είναι ν’ αποδεχτείς τ’ αρνητικά συναισθήματα, να τα κοιτάξεις κατάματα, να προσπαθήσεις να τα διαχειριστείς και να δώσεις λύσεις, ώστε να τα αποβάλεις και να κερδίσεις την ηρεμία σου. Αν κάτι σ’ ενοχλεί, μίλα γι’ αυτό. Αν κάτι σε κάνει να χάνεις τον ύπνο σου τα βράδια, βρες τρόπο να το αντιμετωπίσεις. Αν κάποια συμπεριφορά σε έχει στιγματίσει, καλό θα ήταν να απομακρυνθείς. Όλα αυτά επηρεάζουν την καθημερινότητά σου, τον τρόπο που δρας και τις επιλογές σου, με αποτέλεσμα να κάνεις -συνειδητά ή μη- λάθη, ν’ απομακρύνεσαι απ’ όλους και να κλείνεσαι στον εαυτό σου.

Με οδηγό τη δύναμη της ψυχής, προσπάθησε να δεις τη θετική πλευρά των πραγμάτων, να εντοπίσεις το ουράνιο τόξο, όσο κι αν αχνοφαίνεται. Το μυστικό είναι να μην χάνουμε τον εαυτό μας, ακόμα κι όταν οι συγκυρίες δεν είναι οι καλύτερες. Την αρνητικότητα οφείλεις να την καταπολεμάς μέχρι να απομακρυνθεί απ’ τον ορίζοντά σου. Είναι αδύνατον αν δε βιώσουμε αρνητικά συναισθήματα, να βιώσουμε θετικά. Αγκαλιάζοντας τη θλίψη, μπορούμε να εκτιμήσουμε περισσότερο τη χαρά. Πάντα να πιστεύεις πως κάτι πολύ όμορφο θα συμβεί και να ‘σαι σίγουρος πως θα σ’ ακούσει και θα ‘ρθει!

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Γεωργία Μαρίνου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.