Υπάρχουν φορές στη ζωή που ερχόμαστε αντιμέτωποι με αποφάσεις και νιώθουμε πως δεν ξέρουμε ποιο μονοπάτι να πάρουμε, αν πρέπει να στρίψουμε αριστερά ή δεξιά στο σταυροδρόμι. Τα διλήμματα πάντα θα ‘ναι πολλά, αυτό όμως που έχει σημασία, είτε πρόκειται για επιλογή σπουδών, είτε για αποφάσεις που αφορούν την καριέρα ή το επόμενο βήμα στην προσωπική ζωή, είναι να είσαι εσύ αυτός που έχει τον τελευταίο λόγο. Εσύ καλείσαι να βάλεις την υπογραφή σου στο αντίστοιχο έγγραφο ανεξάρτητα από τη γνώμη των υπολοίπων και οφείλεις να πράξεις ανάλογα με τη δική σου προσωπικότητα και αξίες. Πόσο δική σου απόφαση είναι όμως στ’ αλήθεια κάθε απόφαση που παίρνεις;

Από τη στιγμή που ζεις σε μια κοινωνία, αποκτάς μία ταυτότητα που ορίζεται από τους ανθρώπους που συνυπάρχεις σύμφωνα με τις πράξεις και τα λεγόμενά σου. Από παιδί -αν θυμάσαι-, όλοι είχαν παρατσούκλι. Αυτό έβγαινε από την ιδιότητα του καθενός εκείνη την περίοδο. Κάποιος ήταν αθληταράς, κάποιος πολύ έξυπνος, κάποιος πολύ όμορφος. Μπορεί να είχες κι εσύ ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, το οποίο συνδεόταν άμεσα με την ιδιότητά σου ή με το πώς σε έβλεπαν οι άλλοι. Αν ήσουν καλός στα αθλήματα, έπρεπε κάθε φορά να τιμήσεις αυτό τον τίτλο. Αν ήσουν ο καλύτερος μαθητής ήταν αδιανόητο να μην διαβάσεις μια μέρα ή να πάρεις κάτω από τη βάση. Αν είσαι ήσουν δημοφιλής, έπρεπε οπωσδήποτε να γίνεις ο πρόεδρος της τάξης, ανεξάρτητα από τις δεξιότητές σου.

Μεγαλώνοντας, αυτό που σε προσδιορίζει είναι κυρίως ο χαρακτήρας σου. Αν είσαι ήπιων τόνων, οι άνθρωποι που έχεις πλάι σου, μπορεί να μη σε προτρέψουν να κυνηγήσεις τη θέση του υπεύθυνου, άσχετα αν εσύ θεωρείς πως οι γνώσεις σου μπορούν να σε καλύψουν αν ο εργοδότης αποφασίσει να σου δώσει προαγωγή. Όταν θα στέλνεις το βιογραφικό σου, πιθανόν να ψάχνεις τις αγγελίες για τη θέση του βοηθού και όχι του διευθυντή, γιατί μέσα σου έχει ριζώσει η πεποίθηση πως δεν είσαι από υλικό φτιαγμένο να γίνεις μάνατζερ ή leader, καθώς είσαι πάντα αυτός που ακολουθεί την παρέα και όχι αυτός που παίρνει πρωτοβουλίες. Πόσο όμως στ’ αλήθεια ξέρουν οι φίλοι σου τις ικανότητές σου στη δουλειά;

 

 

Πόσες φορές έχεις νιώσει περίεργα για μια επιλογή που έκανες, παρ’ όλο που η λογική σου έδειχνε πως ήταν σωστή; Κάτι μέσα σου ψιθύριζε πως επέλεξες λάθος. Κάτι μέσα σου σου προκαλούσε μια θλίψη ανεξήγητη. Μπορεί να ήθελες να σπουδάσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που έβλεπαν οι άλλοι, όπως ξεναγός γιατί ναι μεν σου αρέσει η ιστορία, αλλά θέλεις και να ταξιδεύεις πολύ. Μα όλοι έλεγαν πόσο καλός μαθητής είσαι και πως πρέπει να πας σε μία σχολή, όπως νομική, ιατρική, οικονομικά και πάει λέγοντας. Μα εσύ ήθελες να ζήσεις περιπέτειες. γιατί ακριβώς αυτό είναι που στερήθηκες όλα αυτά τα χρόνια που διάβαζες αντί να παίζεις με τα υπόλοιπα παιδιά στη γειτονιά σου.

Οι πεποιθήσεις μας είναι και η προσωπικότητά μας. Και για κάποιο λόγο επηρεαζόμαστε από το τι πιστεύουν οι άλλοι για μας και το αφομοιώνουμε. Αν όλη σου τη ζωή ακούς ότι είσαι ντροπαλός, όταν θα θέλεις να πας να μιλήσεις σε εκείνη την κοπέλα ή το αγόρι που σου αρέσει για να βγείτε ραντεβού, τότε αυτόματα ο εγκέφαλός σου θα σκεφτεί «μα εγώ είμαι ντροπαλός, πώς θα πάω να κάνω την πρώτη κίνηση;». Και κάπως έτσι η ευκαιρία ξεγλίστρησε μέσα από τα χέρια σου… Δεν μπορείς να ζεις σύμφωνα με τις λέξεις που έχουν κολλήσει άλλοι στην πλάτη σου, ούτε να βασίζεις μια απόφαση σε αυτό που θα περίμεναν οι γονείς σου να κάνεις, γιατί «εσύ είσαι το καλό παιδί» (που καλό παιδί γι’ αυτούς σημαίνει να κάνεις αυτό που θέλουν εκείνοι). Όμως, ό,τι κι αν είσαι, δεν προϋποθέτει ότι αυτό θα είσαι για πάντα. Αν θέλεις να γίνεις κάτι άλλο, ξεκίνα να δρας όπως ο καινούριος σου εαυτός. Σκέψου πόσο τρελός σου φαίνεται κάποιος, που έχει τρομερή αυτοπεποίθηση και φέρεται κάπως διαφορετικά.

Πριν πάρεις, λοιπόν, την απόφαση, που σίγουρα εμπεριέχει και κάποιο ρίσκο, απλώς οραματίσου τον εαυτό σου σε αυτή χωρίς να λαμβάνεις τη γνώμη των άλλων υπόψιν ή το πόσο έκπληκτοι θα μείνουν μόλις τους το ανακοινώσεις. Ίσως όταν ακούσεις την φράση «μα εσύ δε θα το έκανες ποτέ αυτό» να είναι το πρώτο βήμα σου για να σπάσεις τη φούσκα, στην οποία σε έχουν τοποθετήσει άλλοι. Ο άνθρωπος εξελίσσεται κι εσύ δεν μπορείς να μείνεις ο ίδιος που ήσουν πριν χρόνια.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Γιάννα Δημητριάδου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.