Με ένα σύντομο βίντεο στα social media, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε στους εργαζόμενους της εστίασης, παρουσιάζοντας τις βασικές αλλαγές που φέρνει η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στον επισιτισμό.

«Αν δουλεύεις στην εστίαση, αυτό το βίντεο σε αφορά», ανέφερε χαρακτηριστικά, επιχειρώντας να εξηγήσει με απλά λόγια τις ρυθμίσεις που επηρεάζουν άμεσα έναν από τους μεγαλύτερους κλάδους απασχόλησης στη χώρα.

Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν, η νέα σύμβαση προβλέπει αυξήσεις στον κατώτατο μισθό που κυμαίνονται από 6% έως 25%, με τις αποδοχές να διαμορφώνονται πλέον από 930 έως 1.100 ευρώ. Παράλληλα, διατηρούνται και ενισχύονται επιδόματα, όπως προσαύξηση 10% για εποχική εργασία και έως 15% για εργαζόμενους με τουριστική εκπαίδευση.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kyriakos Mitsotakis (@kyriakos_)

 

Η ρύθμιση αφορά περίπου 400.000 εργαζόμενους, δηλαδή σχεδόν το 15% των μισθωτών στη χώρα, που ασφαλώς σαν νούμερο δείχνει και  τη σημασία του κλάδου για την ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου ο τουρισμός παραμένει βασικός πυλώνας ανάπτυξης και τα νησιά ψάχνουν εργαζόμενους με το κυάλι, γιατί πολύ απλά δεν είναι αρκετά αυτά που τους προσφέρουν.

Η συλλογική σύμβαση υπογράφηκε μεταξύ εργοδοτικών φορέων και εκπροσώπων των εργαζομένων, με την κυβέρνηση να τη χαρακτηρίζει ως ένα πρώτο βήμα ενίσχυσης των συνθηκών εργασίας στον χώρο της εστίασης.

Να αναφέρουμε πως δεν υπάρχει εργαζόμενος στην εστίαση που δε θεωρεί ότι η καθημερινότητα στον συγκεκριμένο κλάδο παραμένει σύνθετη και συχνά απαιτητική. Οι εργαζόμενοι στην εστίαση εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μια σειρά από χρόνιες προκλήσεις, που δεν περιορίζονται μόνο στο ύψος των αποδοχών. Ανάμεσα στα βασικά ζητήματα που καταγράφονται είναι τα ακανόνιστα ωράρια, ιδιαίτερα σε περιόδους υψηλής ζήτησης, οι υπερωρίες που δε δηλώνονται πάντα, καθώς και η πίεση απόδοσης σε συνθήκες οχι και τόσο φιλικές προς τον εργαζόμενο, όπως ακραία ζέστη, μεγάλες αποστάσεις, διάχυση πόστων.

Παράλληλα, αρκετοί εργαζόμενοι κάνουν λόγο για περιορισμένη εργασιακή ασφάλεια, ειδικά σε μικρότερες επιχειρήσεις, αλλά και για δυσκολίες στην τήρηση των προβλεπόμενων δικαιωμάτων, όπως τα ρεπό και οι άδειες. Το φαινόμενο της «μαύρης» ή υποδηλωμένης εργασίας, αν και έχει περιοριστεί σε σχέση με το παρελθόν, εξακολουθεί να αποτελεί υπαρκτό και βασικό πρόβλημα.

Σημαντικό ζήτημα παραμένει επίσης η πίεση της καθημερινότητας: τα γρήγορα ωράρια, η έντονη εξυπηρέτηση πελατών και οι απαιτητικές συνθήκες εργασίας, ειδικά σε τουριστικές περιοχές και περιόδους αιχμής, συνθέτουν ένα περιβάλλον που απαιτεί αντοχή και ευελιξία που συχνά δεν αναγνωρίζεται μισθολογικά.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η νέα συλλογική σύμβαση θεωρητικά έρχεται να δώσει μια ανάσα στον κλάδο. Το πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη και σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει την καθημερινότητα των εργαζομένων, είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία.