Μία πρόταση, πολλά τα νοήματα από πίσω. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν και εφόσον αυτό είναι εφικτό, να διατηρεί κανείς μία όμορφη σχέση με τους γονείς του, καθώς είναι ένα είδος σχέσης που, η αλήθεια είναι, ότι είναι αναντικατάστατο και φυσικά όπως κάθε σχέση, περνά από πολλά κύματα. Αν το καλοσκεφτείς, είναι εκεί στη ζωή σου, για εσένα, σε όλες σου τις στιγμές, από όταν ήσουν μωρό ακόμα και σε ακολουθούν μέχρι την ενηλικίωση. Σε ξέρουν, κατά πάσα πιθανότητα, καλύτερα από όλους, καθώς ζείτε στο ίδιο σπίτι και σε ακολουθούν σε κάθε διαδρομή σου. Ακόμα και στο ίδιο σπίτι να μη ζείτε, πάντοτε, ακόμα και από τον τόνο της φωνής σου θα καταλάβουν αν είσαι καλά ή όχι.

Είναι ίσως ο πρώτος άνθρωπος που θα τρέξεις όταν θέλεις να ανακοινώσεις τη χαρά σου, αλλά και τη λύπη σου, δίχως να φιλτράρεις τίποτα και είναι λυτρωτικό να μπορείς να το κάνεις αυτό, καθώς είσαι άνθρωπος με συναισθήματα και σκαμπανεβάσματα και δεν θέλεις να παίζεις θέατρο για το πως νιώθεις και πως είσαι. Απλώς θα πάρεις το κινητό στα χέρια σου και θα τους καλέσεις ή θα πας στο άλλο δωμάτιο να τους ανακοινώσεις τα νέα. Πολλές είναι οι φορές που θα σε συμβουλέψουν όχι όπως θα ήθελες εσύ και εκεί είναι που έρχονται και οι διαφωνίες, όμως στο τέλος εσύ θα αποφασίσεις ποιο δρόμο και ποια επιλογή θα ακολουθήσεις στη ζωή σου και εκείνοι οφείλουν να είναι εκεί και να σε στηρίξουν. Πάντοτε θέλουν να σε προστατεύσουν, ίσως και με τον λάθος τρόπο, όμως αυτό δε θα το κάνουν με κακή πρόθεση, θα το κάνουν επειδή έτσι κρίνουν οι ίδιοι ότι πρέπει να λειτουργήσεις μέσα από τα βιώματά τους και μέσα από τη δική τους ζωή, συνεπώς πρέπει να αντιλαμβάνεσαι και να κατανοείς τη δική τους οπτική γωνία και στο τέλος να λειτουργήσεις όπως εσύ κρίνεις. Όπως φυσικά να κατανοούν και εκείνοι το λόγο που διάλεξες να κινηθείς προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση δίχως να σε κρίνουν αυστηρά ή να σε πιέσουν να αλλάξεις.

Πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί και αυτό (τώρα που το σκέφτομαι), όμως πάντοτε θα πρέπει να συνοδεύεται από απόλυτη στήριξη, ακόμα και αν κατά τη δική τους γνώμη κινείσαι λάθος. Άλλωστε μέσα από τις εμπειρίες και μέσα από τα λάθη θα μάθεις και δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει κάνει λάθη στη ζωή του και δεν έχει πονέσει, εκτός εάν έχει αποφασίσει να ζει στη στασιμότητα και να μην τολμά για τίποτα. Το θέμα είναι να υπάρχει αυτή η ιδιαίτερη σύνδεση και να μπορείς να συζητήσεις μαζί τους από το πιο απλό θέμα μέχρι το πιο σοβαρό. Οι γονείς είναι ίσως και οι μοναδικοί άνθρωποι που δεν πρόκειται να σε δουν ποτέ με ανταγωνιστική διάθεση, πάντοτε οι προθέσεις τους θα είναι αγνές και θα χαίρονται με τη χαρά σου, όπως και θα στεναχωριούνται με τις λύπες σου και θα είναι εκεί για να σε βοηθήσουν είτε να πας πιο ψηλά, είτε να σε στηρίξουν ακόμα και επαναλαμβάνοντας τα ίδια πράγματα ακόμα και εκατό φορές, εάν αυτό χρειαστεί.

Με κάποιο μαγικό τρόπο είναι ακούραστοι αυτοί οι άνθρωποι και, όπως εσύ έχεις τη δική τους ανάγκη, έτσι και εκείνοι έχουν τη δική σου και η έννοια που το λέμε αυτό είναι πολύ συγκεκριμένη, πολύ πιθανώς να μη θέλουν να σε χάνουν εντελώς από τη ζωή τους, ακόμα και όταν η δική σου ζωή προχωρά, όπως αυτό είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο και να θέλουν να πάτε για ένα φαγητό μαζί, ένα ταξίδι, έναν καφέ, να περάσετε, δηλαδή, όμορφο και ποιοτικό χρόνο παρέα, συζητώντας τα πάντα. Σίγουρα και είναι πλήρως κατανοητό και σεβαστό, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι καλές σχέσεις με τους γονείς τους ή άλλοι μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να τους έχουν στη ζωή τους, όμως όσοι τους έχουν, είναι όμορφο να προσπαθούν να διατηρούν μία υγιή σχέση μαζί τους και να απολαύσουν αυτό το συναρπαστικό ταξίδι της μοναδικής σχέσης γονέα – παιδιού.

Συντάκτης: Διατσέντα Μαράτου
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη