Χωρίζουμε! Πώς το λες αυτό στον άλλον με όμορφο τρόπο χωρίς να χρειαστεί στην ουσία να το πεις; Όπως και να έχει, ένας χωρισμός είναι δύσκολος, πολλές φορές και μη αποδεκτός. Υπάρχουν όμως τρόποι να δείξεις στο άλλο άτομο τι αισθάνεσαι και να βγεις από αυτή τη σχέση πιο ομαλά κι όμορφα.

Δεν παίζει ρόλο το πόση διάρκεια είχε η ιστορία σου, από 2 μήνες έως και 10 χρόνια, πόνος θα υπάρξει εφόσον υπάρξει απόρριψη. Όταν όμως έχουμε φτάσει σε σημείο που να μην επιθυμούμε άλλο αυτή τη συνθήκη, την αλλάζουμε. Το να μένουμε κάπου όπου δεν είμαστε ευτυχισμένοι είναι πιο δύσκολο, από το να βγούμε από τη δυστυχία. Διότι στην περίπτωση του χωρισμού, η θλίψη θα διαρκέσει ένα άλφα χρονικό διάστημα, αλλά σταδιακά θα τελειώσει. Αν όμως μείνουμε σε μια σχέση που μας λυπεί, η κατάσταση θα είναι μόνιμη. Ο δρόμος δεν είναι απλός, εφόσον όμως υπάρχει θέληση, υπάρχει και ο σωστός τρόπος.

Λοιπόν πώς χωρίζεις χωρίς να χωρίσεις;

 

1. Γράψε ένα γράμμα

Αρκετές φορές δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας με λέξεις. Όχι πως δεν ξέρουμε ποιες να χρησιμοποιήσουμε, απλώς δε βγαίνουν εύκολα από το στόμα γιατί στην από κοντά επικοινωνία κάπως το πράγμα δεν τσουλάει. Σε αυτή την περίπτωση καθόμαστε κι αποτυπώνουμε τις βαθιές μας σκέψεις στο χαρτί. Αν όχι στο χαρτί, στο μέσεντζερ. Αν και το χαρτί είναι λίγο πιο ρομαντικό, πώς να το κάνουμε.

 

2. Κοιμήσου στον καναπέ

Όταν θέλεις να ξεκαθαρίσεις το τοπίο, αλλά δεν καταλαβαίνει ο άλλος τι συμβαίνει, τότε προσπαθείς να το δείξεις με άλλους τρόπους. Η φυσική απόσταση από τις κοινές σας δραστηριότητες, πόσο μάλλον τον βραδινό κοινό ύπνο που δένει το ζευγάρι, είναι ξεκάθαρο σημάδι. Άρα το να αρχίσεις να κοιμάσαι στον καναπέ σύντομα θα φέρει αποτελέσματα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη λάβει το μήνυμα.

 

3. «Κάνε πράγματα για σένα»

Επαναπροσδιόρισε εμμέσως το πού στρέφει την προσοχή του το άτομο που είσαι μαζί. Στρέψε το προς νέες δραστηριότητες που δε σε συμπεριλαμβάνουν, ενώ μπορείς να του προτείνεις να βγει και να γνωρίσει νέο κόσμο. Στις τρεις, άντε τέσσερις αρνήσεις θα το πάρει πρέφα πως πας να βγεις από τη ζωή του βάζοντας στη θέση σου άλλα πράγματα και πρόσωπα.

 

 

4. Βγες πολύ και συχνά και δείξ’ το

Φυσικά και οι φίλοι παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό το κομμάτι. Οπότε ας τους αξιοποιήσουμε κατάλληλα. Με μια έξοδο για ποτό, μια μονοήμερη, ένα φαγητό σε εστιατόριο. Και φυσικά η αντίστοιχη κοινοποίηση παρουσίας στα σόσιαλ. Ίσως είναι λίγο απότομος τρόπος, οπότε στην περίπτωση αυτή δε μιλάμε για μια σχέση χρόνων, μα για ένα φλερτάκι που θες να τελειώσει γιατί δεν πάει και πολύ καλά.

 

5. Προετοίμασε το έδαφος

Εδώ κάνουμε μια προετοιμασία χωρισμού. Αρχίζουμε να πετάμε πράγματα, να διαγράφουμε φωτογραφικό υλικό από το κινητό και να κάνουμε χώρο για νέα στοιχεία στη ζωή μας. Αρχίζουμε βήμα βήμα και φτιάχνουμε μια καθημερινότητα χωρίς το άλλο άτομο, σταδιακά χάνουμε τη συναισθηματική μας εμπλοκή μέχρι να καταφέρουμε να κάνουμε μια ξεκάθαρη συζήτηση χωρίς την αγωνία μήπως μας τουμπάρουν τα ίδια μας τα αισθήματα.

 

6. Λίγος χρόνος εκτός

Φύγε μακριά. Καλύτερα μόνος. Σε αυτές τις περιπτώσεις η απομόνωση συνδυαστικά με τη φυγή ίσως είναι κλισέ τρόπος για να τρέξεις έναν χωρισμό, μα είναι κλισέ γιατί πάντα πιάνει. Για ένα Σαββατοκύριακο, ακόμη και βδομάδα μπορείς να πας κάπου να ξεσκάσεις, να αλλάξεις παραστάσεις. Η αλλαγή τοπίου καθαρίζει τον νου, τον κάνει πιο δυνατό κι αποφασιστικό. Επίσης γεμίζεις μπαταρίες και λειτουργείς καλύτερα.

 

7. Άλλαξε συνήθειες (κι εσύ)

Μπήκες σε μια ρουτίνα την οποία έχεις βαρεθεί και δεν αντέχεις άλλο. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις λοιπόν είναι να αλλάξεις κάποιες βασικές σου συνήθειες. Μπορεί να είναι κάτι υπερβολικά απλό, όπως το να αρχίσεις να σηκώνεσαι πιο νωρίς, να ξεκινήσεις μια νέα δραστηριότητα. Με αυτό τον τρόπο θα φανεί μια αλλαγή. Ταυτόχρονα θα υπάρξουν αλλαγές και στη διάθεσή σου, οπότε εστίασε σε εσένα, επένδυσε στον εαυτό σου.

 

8. Δώσε έμφαση στις διαφορές σας

Με έξυπνο και μεθοδικό τρόπο πρέπει να φανεί πως δεν ταιριάζετε κι ούτε θα ταιριάξετε.  Μερικές φορές βλέπουμε εμείς πράγματα που ο άλλος δεν τα βλέπει, οπότε χρησιμοποίησε την πειθώ σου. Δώσε έμφαση στις διαφορές σας, να βγει προς τα έξω το χάσμα ανάμεσά σας. Μέσω τις συζήτησης είτε μέσω κάποιας αναφοράς θα σταλεί το μήνυμα.

Συντάκτης: Δέσποινα Ζαρπίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου