Μια από τις βασικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια, είναι πώς θα καταφέρουν οι σύντροφοι να συγχρονίσουν τις ζωές τους ώστε να μπορούν να περπατήσουν στην ίδια πορεία. Ο καθένας κάνει όνειρα που εμπεριέχουν τον άλλον και τρέφει προσδοκίες για τη σχέση. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ υπάρχουν όνειρα και προσδοκίες, αργά ή γρήγορα ο ένας ή και οι δύο οδηγούνται στην απογοήτευση, αφού όσο κι αν είναι επιθυμητό, φαίνεται πως επί της ουσίας δε βρίσκονται σε κοινή πορεία.

Από τη μια, δεδομένης της ανθρώπινης διαφορετικότητας κι ιδιαιτερότητας, είναι φυσικό να υπάρχει δυσκολία στον συγχρονισμό δύο ανθρώπων, με την έννοια πως ο καθένας βαδίζει τον δικό του δρόμο στη ζωή, έχει το δικό του παρελθόν, τους δικούς του ρυθμούς, τις δικές του ανάγκες κι επιθυμίες. Και πόσο εύκολο είναι δύο διαφορετικές πορείες να συγκλίνουν; Έτσι, το ζευγάρι ίσως φτάσει σε σημείο που νιώθει ότι πέφτει πάνω σε τοίχο, που δεν του επιτρέπει να συνεχίσει τον κοινό δρόμο ή να τον χτίσει. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε λόγω επαγγελματικών ζητημάτων, είτε λόγω προσωπικών υποχρεώσεων και καταστάσεων, που φέρνουν στη ζωή την ανατροπή.

Ένα συχνό παράδειγμα είναι η επιθυμία του ενός για τη δημιουργία οικογένειας ενώ ο άλλος εστιάζει στην επαγγελματική του εξέλιξη. Κι εδώ ποιος θα έπρεπε να κάνει πίσω; Υπάρχουν «πρέπει»; Ή μήπως εκβιάζονται τα «θέλω»; Οι δυνατότητες και οι συγκυρίες είναι οι κατάλληλες; Κι άραγε υπάρχει η κατάλληλη στιγμή ή μήπως περιμένουμε αιωνίως να έρθει, μα αυτή δεν έρχεται ποτέ; Πρόκειται για καταστάσεις που κλονίζουν τη σχέση και κάνουν και τους δύο συντρόφους αρκετά ευάλωτους, ενώ είναι πιθανό να χαλαρώσουν οι δεσμοί που υπάρχουν μεταξύ τους. Τα κυρίαρχα συναισθήματα σε αυτή την περίπτωση είναι η απογοήτευση, η θλίψη, ο θυμός και η ματαίωση. Και οι δύο σύντροφοι νιώθουν πως γκρεμίζεται κάθε προσδοκία που είχαν χτίσει για την πορεία της σχέσης κι έρχονται αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα στο όποιο καλούνται να δώσουν τη λύση.

Η λύση σε κάθε περίπτωση είναι σχετική, αφού εξαρτάται από το πόσο στενή σύνδεση έχει αναπτύξει το ζευγάρι. Όσο πιο χαλαρή, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να μπατάρει η σχέση και να έρθει η λύση της ίδιας. Όσο πιο ισχυρή κι όση περισσότερη αγάπη υπάρχει στο ζευγάρι, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να βρεθεί όντως λύση στο πρόβλημα, ειδικά στην περίπτωση που ο ένας είναι πράγματι κομμάτι του άλλου.

Ας δούμε πώς -ενώ υπάρχει αγάπη-  μπορεί το ζευγάρι να διαχειριστεί το ότι ο καθένας βρίσκεται σε διαφορετική πορεία ζωής.

 

Δώστε χώρο και χρόνο

Όταν έρθει ο κλονισμός, είναι φυσικό οι σύντροφοι να νιώσουν πως χάνουν τη σταθερότητα τους, αφού περίμεναν μια διαφορετική εξέλιξη στην πορεία της σχέσης. Είναι σημαντικό να δοθεί χρόνος και χώρος στην κατάσταση ώστε να μπορέσουν και τα δύο μέλη να εκφράσουν τα δυσάρεστα συναισθήματα που νιώθουν. Ο χώρος και ο χρόνος είναι στοιχεία υποκειμενικά και μεταβλητά. Όποτε όσο χρειάζεται ο καθένας.

 

Επαναπροσδιορίστε τις προσδοκίες σας

Είναι αρκετά σημαντικό να υπάρξει συνειδητοποίηση και να τρέφονται ρεαλιστικές προσδοκίες και από τις δύο πλευρές. Το μυαλό έχει την τάση να αποπροσανατολίζεται και να χτίζει καταστάσεις που του είναι αρεστές και βολικές, θέλοντας να ικανοποιήσει τις ανάγκες της ψυχής. Ωστόσο, οι επιθυμίες και οι ανάγκες δεν μπορούν σε κάθε περίπτωση να ικανοποιηθούν με τον επιθυμητό τρόπο διότι οι εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη ζωή, είναι περισσότερο σύνθετοι και απαιτητικοί. Επομένως, καλό θα είναι οι προσδοκίες να χτίζονται με βάση τις ρεαλιστικές συνθήκες και όχι με βάση τις ιδανικές ή επιθυμητές.

 

Επικοινωνήστε κι ακούστε

Η καλή επικοινωνία είναι το Α και το Ω για την καλή πορεία της σχέσης. Είναι σημαντικό να μπορεί ο ένας να κατανοήσει τον άλλον, ακούγοντας και οι δύο με προσοχή και μ’ ενδιαφέρον τις ανησυχίες και τις σκέψεις του συντρόφου αλλά κι εκφράζοντας με σεβασμό τις δικές τους. Η επικοινωνία πρέπει να είναι αμφίδρομη κι όχι μονομερής. Καλό θα είναι να μη γίνει απόπειρα να δοθεί λύση εν βρασμώ διότι οι περισσότερες πιθανότητες σ’ αυτή την περίπτωση οδηγούν στο να αποκλίνουν οι δρόμοι παρά να συγκλίνουν, αφού όταν κυριαρχεί η σύγχυση είναι πιθανότερο να γίνουν λάθος κινήσεις. Είναι σημαντικό ο εγωισμός και ο θυμός να μπουν στην άκρη ώστε να διεξαχθεί ένας γόνιμος διάλογος.

 

Φροντίστε την ψυχική σας υγεία

Είναι σημαντικό να φροντίσετε για την ψυχική ασφάλεια και των δύο. Πρωτίστως είναι σημαντικό να είστε θωρακισμένοι και προετοιμασμένοι ψυχολογικά για να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν λιγότερο δυσάρεστα κάθε ματαίωση που είναι φυσικό να προκληθεί πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά το πέρας κάθε συζήτησης και προσπάθειας για να βρεθεί μια κοινή λύση. Χρειάζεται να γνωρίζει ο καθένας που βαδίζει αρχικά ο ίδιος. Αν δε γνωρίζετε τη δική σας πορεία, ίσως αποδειχθεί καταστροφικό να προσπαθήσετε να χαράξετε μια κοινή. Το να κάνετε ένα βήμα πίσω και με μία ολοκληρωμένη αυτοκριτική θα βοηθηθείτε αρκετά.

 

Αποδεχθείτε πως η αγάπη χρειάζεται ελευθερία

Η λύση για κάθε ζευγάρι είναι κάτι υποκειμενικό. Αν υπάρχει αγάπη μεταξύ σας σίγουρα χρειάζεται να υπάρξουν συμβιβασμοί από κάθε πλευρά. Αφού ζυγιστούν οι καταστάσεις κι είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει η διάθεση να συνεχιστεί η σχέση, τότε με αμοιβαίες υποχωρήσεις θα βρεθεί η χρυσή τομή. Αν από την άλλη, δεν μπορούν να γίνουν συμβιβασμοί, η αγάπη μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει σιωπηλά αλλά οι δρόμοι του ζευγαριού να χωρίσουν. Ο σκοπός της αγάπης δεν είναι να κρατήσει κανέναν σύντροφό δίπλα στον άλλον, εγκλωβίζοντάς τον και μετατρέποντας τον σε κτήμα, ούτε και να φτιάξει έναν δρόμο που θα μπορεί να περπατηθεί ευχάριστα μόνο από τον έναν. Δεν είναι μέρος της αγάπης να οδηγεί τον άνθρωπό μακριά από τη ζωή που επιθυμεί κι από όσα του κάνουν καλό. Ο δρόμος της αγάπης είναι μόνο καλός και το καλό είναι καλό και για τους δύο.

Συντάκτης: Έλενα Τσιολάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου