Υψηλή ενσυναίσθηση και κατ’ επέκταση υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, δύο έννοιες που μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους και είναι αλληλένδετες. Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη μπορούν τόσο να κατανοήσουν και να διαχειριστούν τα δικά τους συναισθήματα με επιτυχία, όσο και τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων. Μπορούν να κατανοήσουν ευκολότερα μια άλλη θέση, ενώ συχνά έχουν την τάση να βυθίζονται μέσα στα συναισθήματα των γύρω τους και να έλκονται από αυτά. Συχνά, είναι περισσότερο περιποιητικοί, στοργικοί και συμπονετικοί συγκριτικά με άλλους.

Έτσι, καταστάσεις, περιστατικά και άνθρωποι γύρω τους λειτουργούν πολλές φορές ως triggers, ως εναύσματα, δηλαδή, που πυροδοτούν συναισθήματα ή και αντιδράσεις. «Χτυπάνε φλέβα» με λίγα λόγια και τους κάνουν να αναβιώνουν συναισθήματα του παρελθόντος, όταν βρέθηκαν ξανά κάτω από ίδιες ή από παρόμοιες συνθήκες. Το γεγονός αυτό τους ωθεί να πάρουν θέση, να αποχωρήσουν από το μέρος στο οποίο βρίσκονται γιατί δεν αντέχουν ή απλά να προβλέψουν τι μέλλει γενέσθαι.

Παρακάτω σου παρουσιάζω 10 καταστάσεις που πιθανόν να λειτουργήσουν ως triggers για κάποιον άνθρωπο που διαθέτει υψηλή ενσυναίσθηση.

 

1. Τα μέρη με πολύ κόσμο

Εδώ, ίσως μας έρθει στο μυαλό και ο όρος «αγοραφοβία». Τα πολυσύχναστα μέρη δημιουργούν σύγχυση στα άτομα με υψηλή ενσυναίσθηση, μπορεί να τους προκαλούν φόβο, έντονο στρες και να θέλουν να αποχωρήσουν άμεσα από το σημείο καθώς δε νιώθουν ασφαλείς ή μπορεί να νιώθουν πως χάνονται μέσα στα τόσα διαφορετικά ερεθίσματα.

 

2. Τα small talks

Μια απλή συζήτηση στην οποία υπάρχουν κουβέντες τυπικές ή κι αδιάφορες, μπορούν να κάνουν έναν άνθρωπο με υψηλή ενσυναίσθηση να μπλοκάρει εντελώς και να νιώσει πως υποχρεούται να βρει το νόημα αυτής της συνύπαρξης. Έτσι, μπορεί να γίνει υπερ- οικείος ή και πιεστικός γιατί νομίζει πως έτσι θα σπάσει πιο γρήγορα ο πάγος.

 

3. Ένα περιβάλλον βιασύνης

Έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με τον χρόνο και η σχέση αυτή μπορεί να τους βασανίζει σε σημείο που να τους δημιουργεί έντονο άγχος στην καθημερινότητά τους. Έχουν τους δικούς τους ρυθμούς κάτω από τους οποίους μπορούν να λειτουργήσουν κι αν αισθανθούν ότι βγαίνουν εκτός χρονοδιαγράμματος ή κάτι τους πιέζει να βιαστούν, μπλοκάρουν και δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τον τρόπο που επιθυμούν. Ενδεχομένως να παλινδρομούν σε γεγονότα και σε βιώματα του παρελθόντος, φέρνοντάς τα στο παρόν.

 

4. Οι random καβγάδες στον δρόμο

Ο άνθρωπος που διαθέτει υψηλή ενσυναίσθηση είναι αυτός που κουλουριάζεται σε μια γωνία όταν βρίσκεται μπροστά σε κάποιον καβγά γιατί δεν αντέχει, ή εκείνος που θα τρέξει να παρέμβει και να καταλάβει τι ακριβώς έχει συμβεί. Είναι μη ανεκτή κατάσταση γι’ αυτούς και μπορεί να τους αποδιοργανώσει για μέρες, ακόμα κι αν πρόκειται για ένα απλό μπινελίκι στο φανάρι.

 

5. Οι δυνατοί ήχοι

Κατά τον ίδιο τρόπο δεν αντέχει τους δυνατούς κι εκκωφαντικούς ήχους και προσπαθεί να απομονωθεί. Π.χ, αν ακούσει εκρήξεις, πυροτεχνήματα, κρότους ή αν βρίσκεται σε μέρη με πολύ δυνατή μουσική. Μπορεί να τον πιάνει ταχυκαρδία, σφίξιμο ή ακόμα και εφίδρωση. Ίσως τον ιντριγκάρουν επίσης παραπάνω οι δυνατές φωνές, το κλάμα ή οι ήχοι ζώων.

 

6. Η ακαταστασία

Συνήθως έχει πεντακάθαρο και συμμαζεμένο σπίτι. Ο χώρος του θέλει να είναι σε τάξη γιατί αυτό τον βοηθά να εστιάζει σε όλα τα υπόλοιπα. Όταν βρεθεί σ’ ένα ακατάστατο μέρος το πιθανότερο είναι να θελήσει να φύγει ή αλλιώς θα βάλει ένα χεράκι για να τακτοποιηθεί μιας και μαζί με το μέρος θα τακτοποιηθεί και η εσωτερική του κατάσταση.

 

7. Τα μαραμένα φυτά

Είναι άνθρωποι που αγαπούν τη ζωή και τη ζωντάνια κι από αυτή επιθυμούν να περικλείονται. Τα μαραμένα φυτά σίγουρα είναι κάτι που δε θα άντεχαν στον χώρο τους καθώς η σχέση τους με τη φύση είναι αρκετά ιδιαίτερη κι έχουν δυνατό δεσμό με κάθε έμβιο ον. Ίσως κάνουν την επιλογή να είναι οικολόγοι ή vegan.

Συντάκτης: Έλενα Τσιολάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου