Χτυπάει τηλεφωνάκι κι είναι @ πρώην. Βλέπεις την οθόνη του κινητού σου να αναβοσβήνει και μαζί με τον ήχο κλήσης χτυπάει κι ένα καμπανάκι μέσα στο κεφάλι σου. Να απαντήσεις ή όχι; Κι αν το σηκώσεις πως θα πρέπει να μιλήσεις και τι στάση πρέπει να κρατήσεις, δεδομένου ότι πλέον βρίσκεσαι σε μία νέα σχέση;

Κάποιες φορές οι σχέσεις με τ@ς πρώην, μας ταλανίζουν και μας ταλαιπωρούν για αρκετό καιρό μετά τον χωρισμό, ακόμα και για ολόκληρα χρόνια. Επιδιώκουμε να τις κρατήσουμε, επιδιώκουν να τις κρατήσουν ή απλά είναι ένα αναγκαίο κακό, σε περίπτωση για παράδειγμα που υπάρχουν παιδιά στη μέση ή άλλου είδους θέματα που χρειάζονται διαχείριση ή επίλυση π.χ. το να σας συνδέει ένα κοινό επαγγελματικό περιβάλλον.

Όταν όμως αποφασίζεις να προχωρήσεις παρακάτω και να ξαναφτιάξεις τη ζωή σου, πόσο εύκολα διαχειρίσιμο είναι το να μπορείς να έχεις μια σωστά οριοθετημένη σχέση κι επαφή με τ@ν πρώην, ώστε αυτό να μην επηρεάζει τη νέα σου σχέση; Ποιές προυποθέσεις θα πρέπει να πληρούνται;

Η απλή λογική κι η εμπειρία μας, μας λέει λοιπόν πως είναι κομματάκι δύσκολο το να καταφέρεις να διαχειριστείς μια τέτοια κατάσταση με επιτυχία. Στις ερωτικές μας σχέσεις διεκδικούμε συχνά την αποκλειστικότητα. Και πάντοτε το θέμα «πρώην» αποτελεί ένα πεδίο ηλεκτροφόρο, θα λέγαμε. Η αλήθεια είναι πως μας καίει αρκετά –έως δηλαδή μας τσουρουφλίζει- κι επιδιώκουμε να μάθουμε πώς ήταν η σχέση με τ@ν πρώην, ποιά ήταν η αιτία χωρισμού του ζευγαριού και καταβάθος υποβόσκει μέσα μας ένας φόβος για ενδεχόμενο πισωγύρισμα τ@ νυν συντρόφου μας.

Βέβαια, αυτό που πολλές φορές μας διαφεύγει είναι το γεγονός πως «όταν ξέρεις γιατί φεύγεις, ξέρεις και γιατί δεν πρόκειται να επιστρέψεις.» Και πως με πολύ απλά λόγια, δε θα λεγόνταν «πρώην» αν υπήρχαν πράγματα να μας κρατήσουν κοντά τους. Βέβαια, μεταξύ μας όλοι ξέρουμε πως τα πράγματα συχνά δεν είναι ακριβώς έτσι. Είναι λοιπόν τα τρίτα πρόσωπα αυτά που απειλούν τη σχέση μας ή η πραγματική απειλή της σχέσης είμαστε εμείς οι ίδιοι κι ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε μέσα σε αυτήν;

Τα πάθη μας είναι αυτά που τείνουν να καθρεφτίζονται σε κάθε σχέση μας κι έτσι μας οδηγούν -αργά ή γρήγορα- στο τελικό φινάλε. Το πρόβλημα, δηλαδή, μιας σχέσης δεν είναι το αν @ σύντροφός μας διατηρεί επαφές με οποιονδήποτε άλλον άνθρωπό, όσο το ότι εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε αρχικά μια υγιή σχέση με τον εαυτό μας και με το ταίρι μας.

Από τη μία θα λέγαμε πως εάν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ώστε να πρέπει να κρατήσεις επαφές με πρώην, θα ήταν καλύτερο να διακόψεις κάθε επικοινωνία μαζί τους, διότι περισσότερο η επαφή σας θα τείνει να σε βασανίζει παρά να νιώθεις ευχάριστα μέσα από αυτήν. Το «μιλήσαμε καθαρά από ανθρώπινο ενδιαφέρον» πάντα κρύβει από πίσω του κι ένα «δεν μας έχει τελειώσει ακόμα». Οπότε, σε αυτήν την περίπτωση, το πρόβλημα είναι λιγάκι πιο βαθύ, καθώς προτού επιλέξεις να προχωρήσεις παρακάτω, καλό θα είναι να έχεις αφήσει στο παρελθόν όλα όσα θα έπρεπε να μείνουνε εκεί. Από την άλλη όταν αναγκαστικά πρέπει να υπάρξει επικοινωνία μεταξύ σας, θα ήταν προτιμότερο η επικοινωνία αυτή να παραμένει στα τυπικά πλαίσια κι η κουβέντα να περιοριστεί στα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν ή να συζητηθούν χωρίς να επεκτείνεται σε πιο προσωπικό περιεχόμενο κι επίπεδο, γιατί τότε πάλι δημιουργούνται θεματάκια που δεν είναι ευχάριστα για κανέναν. Οι νυν αρχίζουν κι ενοχλούνται, και με το δίκιο τους, λαθώς αν ήμασταν εμείς στη θέση τους, θα κάναμε χαμό και το ξέρουμε.

Ένα από τα βασικά συστατικά για την επιτυχία μιας σχέσης είναι η εμπιστοσύνη που υπάρχει ανάμεσα στο ζευγάρι κι όπως και να το κάνουμε οι πρώην σχέσεις είναι red flag, που λένε, και μπορεί κλωνίσουν την εμπιστοσύνη μας στον άνθρωπό μας. Πρέπει λοιπόν να υπάρχουν όρια στις επαφές μας και στην επικοινωνία που διατηρούμε μαζί τους, ειδικά όταν βρισκόμαστε σε νέα σχέση. Πρέπει να σεβαστούμε το άτομο που έχουμε επιλέξει να έχουμε δίπλα μας κια να βάλουμε και τον εαυτό μας στη θέση του. Προφανώς κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ή να ακυρώσει το παρελθόν του άλλου, αλλά εάν σεβόμαστε το παρόν μας οφείλουμε να σεβόμαστε και τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα μας σε αυτό.

Εάν η σχέση μας με τον σύντροφό μας είναι υγιής και μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα μας δείχνοντας κατανόηση ο ένας στον άλλο και αξιοποιώντας τον διάλογο, τότε σίγουρα η επαφή με τον πρώην ή και με κάθε άλλο άνθρωπο δεν την απειλεί και δεν την επηρεάζει. Όσο είμαστε ξεκάθαροι κι ειλικρινείς με τους ανθρώπους γύρω μας, τόσο αποφεύγονται κι οι παρεξηγήσεις. Αν όμως επιλέξουμε να τα κάνουμε όλα μαλλιά κουβάρια, τότε θα πρέπει να είμαστε ικανοί να υποστούμε και τις συνέπειες.

Συντάκτης: Έλενα Τσιολάκη
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κουτσουρά