Το σ3ξ αποτελεί ένα απ’ τα απαραίτητα και πικάντικα συστατικά μια υγιούς σχέσης κι είναι ένας απ’ τους πιο σημαντικούς τομείς πάνω στον οποίο πρέπει το ζευγάρι να τα βρίσκει και να κουμπώνει –ίσως είναι κι ο βασικότερος τομέας γιατί είναι αυτός που χαρακτηρίζει τη σχέση ως ερωτική και την ξεχωρίζει από κάθε άλλο είδος σχέσης. Ωστόσο, πολύ συχνά τα ζευγάρια φαίνεται πως έρχονται αντιμέτωπα με προβλήματα σ3ξουαλικής φύσεως που αφορούν τον έναν ή και τους δύο συντρόφους. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει διέγερση του ενός ή και των δύο, αλλάζουν οι προτεραιότητες πχ. με τον ερχομό ενός παιδιού ή είναι κάτι που πλέον τούς περνάει αδιάφορο σαν σκέψη και σαν πράξη.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που το συντροφικό κρεβάτι όχι απλώς περνάει κρίση αλλά είναι ανύπαρκτο, καθώς δεν υπάρχει καμία σ3ξουαλική δραστηριότητα μεταξύ των συντρόφων. Έτσι η σχέση ή ο γάμος αποκαλούνται λευκά. Λευκός γάμος ή λευκή σχέση είναι η σχέση όπου οι σύντροφοι δεν έχουν ολοκληρωμένη σ3ξουαλική επαφή μεταξύ τους αλλά επιλέγουν να μείνουν μαζί γι’ άλλους λόγους που τους δένουν ως ζευγάρι.

Για παράδειγμα, επειδή υπάρχουν παιδιά ή επειδή συμφωνούν σ’ άλλους τομείς. Ακούγεται κάπως οξύμωρο μα οι γάμοι αυτοί όχι μόνο υπάρχουν στις μέρες μας αλλά κυρίως αντέχουν στον χρόνο. Οι βαθύτερες αιτίες που οδηγούν τον γάμο να γίνει λευκός είναι πως οι σύντροφοι δεν έχουν εμπειρία πριν παντρευτούν ή είναι προσωπικότητες με χαμηλή αυτοεκτίμηση και τοποθετούν σε δεύτερη μοίρα τις ανάγκες τις δικές του ή του συντρόφου τους.

Συχνά στις βαθύτερες αιτίες που οδηγούν μια σχέση στο γίνει λευκή, εντοπίζονται θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις και προκαταλήψεις. Ενώ οι συνεχείς αποτυχημένες προσπάθειες για σ3ξουαλική επαφή προκαλούν προβλήματα στύσnς κι εγκλωβίζουν το ζευγάρι μέσα σ’ έναν φαύλο κύκλο όπου κάθε φορά που γίνεται προσπάθεια για μία νέα επαφή οι σύντροφοι είναι ήδη αρνητικά προκατειλημμένοι και τελικά γι’ ακόμα μια φορά απλά δε βγαίνει. Η επαφή χάνεται κάπου στη διαδρομή.

Το ότι δε βγαίνει δε σημαίνει πως οι σύντροφοι έχουν σταματήσει να έχουν σ3ξουαλικές ανάγκες. Η σ3ξουαλική δυσλειτουργία κι η αποχή απ’ το σ3ξ είναι κάτι που συμβαίνει απλώς μεταξύ τους, ενώ με κάποιο άλλο πρόσωπο ή στα πλαίσια του aυνaνισμού η σ3ξουαλική δραστηριότητα είναι φυσιολογική, το ίδιο κι η διέγερση.

Σίγουρα δεν είναι καθόλου ευχάριστο το να μην μπορεί το ζευγάρι να εκφράζει την αγάπη του ερωτικά. Κι αυτό με τη σειρά του μπορεί να δημιουργεί άλλα προβλήματα στο ζευγάρι. Μία λευκή σχέση μπορεί να είναι ανεκτή ή να θεωρείται ικανοποιητική απ’ τα μέλη της ή μπορεί τελικά να είναι μη αποδεκτή κι άκρως προβληματική. Στο σημείο αυτό ή έρχεται ο χωρισμός ή το ζευγάρι προσπαθεί να βρει λύσεις -με ή χωρίς τη βοήθεια συμβούλου σχέσεων και ν’ ανατρέψει την ερωτική συνθήκη της σχέσης.

Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις που ούτε λύεται η σχέση ούτε λύνεται το πρόβλημα. Αλλά υπάρχει ανοιχτός χώρος ώστε το σ3ξουαλικό κενό που έχει δημιουργηθεί να καλυφθεί από κάποιο τρίτο πρόσωπο. Κι εδώ θα λέγαμε πως στους δύο τρίτος άνετα χωράει. Γιατί πόσο ν’ αντέξει κανείς να μην απολαμβάνει την υπέροχη σ3ξουαλική πτυχή του εαυτού του;

Η ερώτηση που πρέπει να θέσουμε σ’ αυτό το σημείο είναι η εξής: «Θεωρείται κέρατο το να υπάρξει τρίτο πρόσωπο μέσα σε μια λευκή σχέση;». Σίγουρα αν κάποιος απ’ τους δύο ή και οι δύο θελήσουν ν’ αναπτύξουν σ3ξουλική σχέση με τρίτο πρόσωπο, καλό θα ήταν να υπάρξει μια ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση μεταξύ των συντρόφων. Το θέμα χρειάζεται να αντιμετωπιστεί ξεκάθαρα και με ωριμότητα.

Είναι σημαντικό το ζευγάρι να εντοπίσει το πρόβλημα ώστε να καταφέρει να το διαχειριστεί με τον κατάλληλο τρόπο ώστε και οι δύο σύντροφοι να συμφωνούν και να είναι εντάξει με την απόφαση που θα πάρουν. Θα ήταν επομένως οκ αν συμφωνούσαν πως το σ3ξουαλικό κομμάτι είναι κάτι που τούς τελείωσε αλλά υπάρχουν άλλα πράγματα που τούς δένουν στη σχέση. Έτσι κάθε σύντροφος μπορεί να συνεχίσει την ερωτική του ζωή και ν’ αναπτύξει ερωτική σχέση με πρόσωπο εκτός του γάμου και σ’ αυτή την περίπτωση αυτό δε θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε κέρατο αλλά μια κοινή απόφαση του ζευγαριού.

Όσο περίεργο κι αν μάς ακούγεται υπάρχουν αρκετά ζευγάρια που έχουν κάνει τέτοιου είδους συμφωνίες και μάλιστα η συμβίωση μεταξύ τους έχει βελτιωθεί κι έχουν πάψει οι εντάσεις που αφορούσαν το σ3ξουαλικό κομμάτι και υπήρχαν πριν απ’ την απόφαση του να συνεχίσει ο καθένας ξεχωριστά ερωτικά παρακάτω. Αν λοιπόν μια τέτοια απόφαση δώσει τη λύση που ψάχνετε στη σχέση σας, γιατί όχι; Εξάλλου η απιστία είναι επί της ουσίας η αθέτηση της πίστης προς τον σύντροφό μας κι εδώ η απόφαση θα είναι προϊόν κοινής συναίνεσης κι όχι αθέτησης.

Συντάκτης: Έλενα Τσιολάκη