Ο όρος «fexting» προκύπτει από τη φράση «fighting over text» και χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν, θέλοντας σε μία συνέντευξή της ν’ αναφερθεί στους καυγάδες μέσω γραπτών μηνυμάτων. Η ίδια δήλωσε πως τα γραπτά μηνύματα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους που χρησιμοποιούν ως ζευγάρι με τον Τζο Μπάιντεν για να καυγαδίσουν. Διαβάζοντας το, μάλλον ταυτιζόμαστε, διότι δεν είναι οι μοναδικοί που το κάνουν.

Το να καυγαδίζεις μέσω μηνυμάτων, αποτελεί έναν από τους πλέον συνηθισμένους τρόπους για τους περισσότερους αφού η τεχνολογία είναι πλέον σημαντικό κομμάτι της ζωής μας άρα έχει τη δύναμη να διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις μας. Η τεχνολογία μας φέρνει πολύ εύκολα κοντά αλλά μπορεί να μας απομακρύνει εξίσου ακαριαία. Ζούμε στην εποχή που οι περισσότερες σχέσεις ξεκινούν με ένα «έστειλε» και τελειώνουν με ένα «με μπλόκαρε». Τόσο απλά, λες και οι ανθρώπινες ζωές χωράνε μέσα σ’ ένα «πλητρολογήθηκε». Την ίδια ώρα, όλοι οι άνθρωποι μοιάζουν να έχουν το ίδιο ακριβώς πρόσωπο, την ίδια χροιά, την ίδια έκφραση που δηλώνεται μέσα από το ίδιο emoji. Οι άνθρωποι μοιάζουν να γελάνε άψυχα, να κλαίνε άψυχα, να θυμώνουν άψυχα, ν’ ανησυχούν άψυχα. Άψυχα κι ανέκφραστα την ώρα που πληκτρολογούν και γράφουν. Κι αυτό με κάνει ν’αναρωτιέμαι αν θα μπορούσε ποτέ άραγε η λαχτάρα, ο θυμός, το γέλιο, η στεναχώρια να χωρέσουν μέσα σ’ έναν απρόσωπο κόσμο να εκφραστούν όπως είναι ο κόσμος των μηνυμάτων. Όταν όλα αυτά απουσιάζουν, η γραφή θέλει τέχνη για να μεταδώσει το συναίσθημα.

Παρ’ όλο λοιπόν που δε χωράνε τα συναισθήματα μέσα σε μηνύματα, πόσες φορές πήρες το κινητό σου στο χέρι κι έστειλες ένα μήνυμα, με το οποίο πολλά ήθελες να πεις αλλά δεν είπες σχεδόν τίποτα ή άλλο νόημα ήθελες να ‘χεις μεταδώσει κι άλλο τελικά να κατάλαβε ο παραλήπτης. Έτσι οδηγηθήκατε σε περιττές παρεξηγήσεις και αντί να λύσετε το πρόβλημα, μάλλον αυτό διογκώθηκε;

Το «fexting» έχει γίνει μέρος των σύγχρονων σχέσεων και τις επηρεάζει σημαντικά. Δεν αφορά μόνο τις ερωτικές σχέσεις αλλά ακόμα και τις φιλικές, τις οικογενειακές, τις επαγγελματικές. Αφού το μήνυμα είναι ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος επικοινωνίας. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν τα μηνύματα αφού η άμεση επικοινωνία φαίνεται περισσότερο δύσκολη γι’ αυτούς. Τους αγχώνει, τους πιέζει, τους φοβίζει. Προβληματίζονται για το τι θα ακούσουν από τον συνομιλητή τους ή ποιες μπορεί να είναι οι αντιδράσεις του, αλλά ακόμα και το κατά πόσο θα καταφέρουν να ελέγξουν τις δικές τους λέξεις και αντιδράσεις στην κατά πρόσωπο επικοινωνία που χρειάζεται να είσαι άμεσος και συμμετοχικός. Ενώ το μήνυμα σου προσφέρει τον χρόνο που νιώθεις πως χρειάζεσαι για να καταγράψεις τις σκέψεις σου, όπως θεωρείς ότι θα ήθελες να τις εκφράσεις. Δε λείπει βέβαια και η παρορμητικότητα από των κόσμο των μηνυμάτων, ωστόσο οι περισσότεροι καταφέρνουν να είναι πιο συγκρατημένοι και στοχευμένοι στα σημεία της συζήτησης που θέλουν.

Αν και το «fexting» θεωρούμε ότι μας παρέχει αυτού του είδους την ευελιξία, στην πραγματικότητα βλάπτει βαθιά τις σχέσεις. Είναι πολύ πιθανό να δημιουργούνται παρεξηγήσεις μέσω μηνυμάτων αφού η επικοινωνία δεν είναι άμεση, και δεν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τον συνομιλητή μας με τον ίδιο τρόπο που το κάνουμε κατά την άμεση επαφή μαζί του. Έτσι, πολύ συχνά δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος μηνυμάτων και παρεξηγήσεων που μόνο στη λύση του προβλήματος δεν οδηγεί. Οι λέξεις μπορεί να παρερμηνευθούν, ο όγκος των μηνυμάτων προκαλεί δυσκολίες στην κατανόηση και η επικοινωνία δεν είναι αποτελεσματική ή αμοιβαία αποδεκτή και από τα δύο μέρη.
Ενώ μπορούν να παρερμηνευθούν κάθε είδους μηνύματα, ακόμα κι αυτά με τα οποία θέλει κανείς να εκφράσει τη στήριξή και την κατανόηση του προς τον συνομιλητή του, είναι πιθανό να θεωρηθούν πως εκφράζουν σαρκασμό ή ειρωνεία, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπήρχε καμία τέτοια πρόθεση. Κι αυτό είναι κάτι που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ένταση στη στιγμή. Αφού λόγω της απρόσωπης επικοινωνίας δεν είναι πάντα εύκολο ν’ αντιληφθεί κάποιος τον τόνο, τη χροιά, τη συναισθηματική κατάσταση και τις εκφράσεις του συνομιλητή του, ακόμα και αν χρησιμοποιεί emoji για να το καταφέρει.

Το αποτέλεσμα είναι η επικοινωνία να οδηγείται σε κρίση και να δημιουργεί σοβαρά χάσματα στις σχέσεις. Το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί σε αυτή την περίπτωση είναι να επιδιώκεται η άμεση επαφή κι επικοινωνία. Σε περίπτωση που υπάρχει η αίσθηση πως χρειάζεται χρόνος για να ηρεμήσετε και να συγκρεντρώσετε τις σκέψεις σας, είναι καλό να τον ζητήσετε, ώστε να καταφέρετε να έχετε και μια καλή επικοινωνία αργότερα και να είστε σε θέση να εκφράσετε όλα όσα σκέφτεστε και νιώθετε. Καλό θα είναι να εστιάσετε σε αυτό που σας έχει πληγώσει ή σας στεναχώρησε και όχι να οδηγείστε σε επιθέσεις και σε κατηγορίες προς τον συνομιλητή σας. Αυτό σίγουρα θα βοηθούσε σε μια πιο ομαλή επικοινωνία και στη λύση που θέλουμε.

Ακόμα όμως κι αν η άμεση επικοινωνία, λόγω αποστάσεων είναι δύσκολη, τουλάχιστον προτιμήστε την κλήση ή τη βιντεοκλήση ώστε ο τόνος της φωνής και οι εκφράσεις του προσώπου να μεταδίδουν το σωστό μήνυμα στον συνομιλητή σας.

Συντάκτης: Έλενα Τσιολάκη