Για τον αριθμό 7 έχουν γραφτεί πάρα πολλά. Αριθμός μαγικός και τυχερός. Οι αρχαίοι Έλληνες υποστήριζαν πως είναι ο αριθμός που αντιπροσωπεύει την αρμονία μιας κι αποτελείται από το 3 και το 4, ή αλλιώς ένα τρίγωνο κι ένα τετράγωνο. Με μια γρήγορη σκέψη μπορούμε αμέσως ν’ απαριθμήσουμε πάρα πολλά εφτάρια μέσα στην καθημερινότητά μας και στην ιστορία του κόσμου. Από τις 7 ημέρες της εβδομάδας και τα 7 χρώματα του ουράνιου τόξου, μέχρι τις 7 μέρες της δημιουργίας, τα 7 μυστήρια και τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα. Για να μην παραλείψουμε τις 7 τέχνες, τα 7 θαύματα του κόσμου, τις 7 νότες, τις 7 φάσεις της σελήνης και τέλος, τα 7 τσάκρα. Στην αρχαία Ελλάδα και την Κίνα το 7 θεωρείται τυχερός αριθμός. Το ίδιο ισχύει και για την Ιταλία. Επίσης, μια πρόσφατη έρευνα ενός μαθηματικού έδειξε πως 44.000 άτομα έχουν τον αριθμό 7 ως αγαπημένο τους. Τι γίνεται λοιπόν στην περίπτωση που μια σχέση και συγκεκριμένα μια φιλική σχέση, καταφέρνει να φτάσει τα 7 χρόνια;

Πιστεύεται λοιπόν πως αν μια φιλία κρατήσει πάνω από 7 χρόνια, θα κρατήσει για πάντα. Και λαμβάνοντας υπόψιν όλα όσα κουβαλάει αυτός ο αριθμός, μάλλον οι έρευνες έχουν δίκιο. Σε αντίθεση με τις ερωτικές σχέσεις οι οποίες μετά από μερικά χρόνια μπορεί να πέσουν σε τέλμα, μια φιλική σχέση, όσο πιο πολλά χρόνια υφίσταται, τόσο περισσότερο δένει τους ανθρώπους μεταξύ τους. Έρευνες που αφορούν στις ερωτικές σχέσεις, λένε ότι τα 3,5 χρόνια είναι ένα κομβικό σημείο στο οποίο φαίνεται αν τελικά θα κρατήσει ή θα διαλυθεί η σχέση. Όταν όμως μιλάμε για μια φιλία, μετά τα τρία χρόνια είναι το σημείο που είτε θ’ αρχίσουν τα κοινά ενδιαφέροντα να μειώνονται ή που θα καταλάβεις ότι αυτή η επαφή αξίζει.

Τα 7 χρόνια φαγούρα που θα μπορούσαμε να συναντήσουμε σε μια σχέση μεταξύ δύο εραστών, δεν πρόκειται να επηρεάσουν μια φιλική σχέση, μιας και στα 7 χρόνια ξέρεις ήδη τον άλλον τόσο καλά, έχετε περάσει τόσα όμορφα αλλά κι άσχημα μαζί, που μπορείς να θεωρείς ότι είναι ένας δικός σου άνθρωπος. Ξέρεις, απ’ αυτούς τους ανθρώπους που δεν πρόκειται ν’ απομακρυνθούν ακόμα κι αν ο χρόνος που βρίσκεστε μαζί αρχίζει να περιορίζεται. Μετά τα 7 χρόνια, ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου δε φοβάται τη σιωπή κι εσύ δε νιώθεις αμηχανία με τη δική του. Δε φοβάται να τσαλακωθεί μπροστά σου κι εσύ δεν ντρέπεσαι να του μιλήσεις για τα πιο σοβαρά αλλά και τα πιο χαζά κι ασήμαντα πράγματα που σ’ απασχολούν. Κι αυτά είναι τα στοιχεία που περιγράφουν μια αληθινή φιλία.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως η φιλία που φτάνει τα 7 χρόνια είναι σαν να έχει τερματίσει την προγραμματισμένη διαδρομή της και βαδίζει σιγά σιγά προς τη θέωση. Ξεκίνησε από το ένα, τη μονάδα, και μπήκε στο δύο της ανιδιοτέλειας. Πέρασε μπροστά από την ιερότητα του 3 και περιπλανήθηκε στους δρόμους και στον τέλειο σχηματισμό του 4. Δεν εγκλωβίστηκε στο 5 που συνδέεται με την ελευθερία και την αλλαγή. Κέρδισε την αγάπη και τη στοργή πού εμπερικλείει μέσα του το 6, για να καταφέρει τελικά ν’ αγγίξει το μαγικό 7. Η πορεία από ‘δω και πέρα δείχνει μια σχέση που θα κρατήσει στον χρόνο, μια σχέση που έχει περάσει απ’ όλα τα στάδια, μια σχέση που τελικά άξιζε και να δημιουργηθεί, αλλά και να παραμείνει ζωντανή.

Συντάκτης: Αλίκη Ζωγράφου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου