Έχεις σκεφτεί ποτέ να κρατήσεις ένα ημερολόγιο για τη σχέση σου; Ποιες θα ήταν οι καλύτερες ημέρες, ποιες αυτές που θα ήθελες να διαγράψεις και ποιες αυτές που θα τις γιόρταζες σαν επέτειο;
Το ημερολόγιο αυτό θα μπορούσε να μετράει από πριν ακόμα δημιουργηθεί η σχέση, από το σημείο μηδέν, τότε που βγήκατε τα πρώτα ραντεβού, τότε που αρχίσατε να γνωρίζετε ο ένας τον άλλον από ‘κει ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση.

Από όταν καταλαβαίνεις ότι αυτός που βρίσκεται απέναντί σου σε ενδιαφέρει πραγματικά τότε προσπαθείς να δείξεις τον καλύτερό σου εαυτό. Τα ραντεβού είναι προσχεδιασμένα μελετημένα και πάντοτε με αυτή την επιτακτική ανάγκη να δείχνουν όλα στην εντέλεια. Προβάλεις αρετές και προτερήματα, καταχωνιάζεις κάπου ελαττώματα κι αδυναμίες: Κυρίως προσπαθείς να μη χαλάς χατίρια και να είσαι η απόλυτα ευχάριστη παρέα κι η επιλογή που υπόσχεται μια διαρκή αίσθηση ευτυχίας.

Σιγά-σιγά όμως ο καιρός περνάει και αρχίζετε μεταξύ σας να ανοίγεστε. Περνάμε έτσι στο επόμενο στάδιο της χαλάρωσης, ένα ανακουφιστικό στάδιο για πολλούς λόγους και πολλούς ανθρώπους. Κι ίσως εκεί να είναι και οι πιο όμορφες στιγμές. Όταν πια δεν φοβάσαι να είσαι εσύ. Όταν ένας μικρός καυγάς δε θα είναι και τόσο ανασταλτικός παράγοντας και δεν θα έχεις κατευθείαν το φόβο πως όλα τελείωσαν. Όταν με τόλμη θ’ αρχίσεις να εκφράζεις την αντίθετη γνώμη σου στη θέση του άλλου. Όταν δε θα δυσκολεύεσαι να παραδεχτείς πως απλώς βαριέσαι να κάνεις σήμερα αυτό που είχατε κανονίσει. Όταν θα περνάτε καλά μόνο αράζοντας στον καναπέ βλέποντας ταινία και τρώγοντας αηδίες.

Όταν ευχαρίστηση θα είναι το να ξυπνάς το πρωί και να αντικρίζεις το άτομο που αγαπάς να κοιμάται δίπλα σου. Να φτιάχνετε παρέα το μεσημεριανό και πριν από αυτό να αποχαιρετάτε ο ένας τον άλλο με βιαστικό αλλά καθόλου τυπικό, φιλί. Όταν περιμένεις να τελειώσει η μέρα για να ξαναβρεθείτε. Για να μοιραστέιτε τα νέα σας και τα σχέδια για την επομένη.

Πόσο πιο ωραία είναι η σχέση όταν δε σε απασχολούν πλέον μικροπράγματα, όταν δεν χρειάζεται να ανησυχείς για το πώς θα μιλήσεις και τι θα πεις, πώς θα αξιολογηθεί η εμφάνιση κι η κάθε συμπεριφορά σου. Όταν ο άλλος σε έχει μάθει, ξέρεις ότι σε δέχεται και σ’ αγαπάει γι’ αυτό που είσαι – κι ας επιχείρησες να τον παραμυθιάσεις κάπως στην αρχή, όπως οι περισσότεροι όταν είμαστε άμαθοι κάνουμε. Για πόσο όμως να διαρκέσει η κάθε αψεγάδιαστη εικόνα;

Πόσο πιο ωραία είναι σχέση όταν είστε κι οι δύο okay με τις μικροζημιές που γίνονται στο σπίτι και στο μεταξύ σας; Όταν οι μικρές σκηνές ζήλιας φαντάζουν περισσότερο σαν χαριτωμένα αστεία και δεν πυροδοτούν εντάσεις. Όταν ξαφνικά η πολυπλοκότητα και το μυστήριο που στην αρχή μας διεγείρουν δίνουν τη θέση τους στην απλότητα που όχι μόνο καθησυχάζει αλλά δημιουργεί κι αυτό το ανεκτίμητο αίσθημα της ασφάλειας.

Γι’ αυτό αξίζει εκείνο το ημερολόγιο που λέγαμε στην αρχή. Για εκείνες τις συζητήσεις που ξεκινάνε απ’ τα φαντεζί για να φτάσουν στα βαθιά. Για όταν δεν τρομάζεις, για όταν δεν πολυσκέφτεσαι, για όταν δεν προσχεδιάζεις. Γιατί αυτή είναι η πραγματική μαγεία μέσα στη σχέση. Όταν όλα κινούνται αβίαστα και τα συναισθήματα έρχονται αυθόρμητα. Και αυτή είναι στο κάτω κάτω και η ουσία της. Και μάλλον τότε είναι που ξεκινά στ’ αλήθεια και μια σχέση.

Συντάκτης: Αλίκη Ζωγράφου