Ζούμε, αδιαμφισβήτητα, στην εποχή που οι γνωστές εφαρμογές γνωριμιών έχουν εντρυφήσει για τα καλά στη ζωή μας. Μέσα, λοιπόν, σε όλες αυτές τις απίστευτες επιλογές που προσφέρουν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε γνωριμίες, να βρούμε ερωτικό σύντροφο και να έχουμε ανοιχτές τις επιλογές μας ως το σημείο που θα βρούμε το ιδανικό ταίρι για εμάς. Όλα τα γνωστά Apps που -οι περισσότεροι- γνωρίζουμε, είναι πολύ χρήσιμα ως προς την αναζήτηση μιας απλής συνεύρεσης ή κι ερωτικής σχέσης χωρίς να συμπεριλαμβάνουν στις επιλογές τους τη λέξη φιλία. Κι ενώ αυτή η λέξη φέρει βαρύ νόημα κι υπόσταση ανά τους αιώνες -γιατί οι φίλοι είναι ως γνωστόν κι η οικογένεια που επιλέγεις- δεν υπάρχει καμία τέτοιου είδους εφαρμογή που να υποστηρίζει αποκλειστικά και μόνο γνωριμίες με σκοπό να καταλήξουν σε μια καλή φιλία.

Γιατί να μην υπάρχουν τέτοιες υποστηριζόμενες εφαρμογές, ίσως περνά από το μυαλό σου και ταυτόχρονα, για όλους μας πιθανότατα, να παραμένει ένα άλυτο μυστήριο.
Ίσως, μια θεωρία εδώ να έχει να κάνει με τις ανθρώπινες σχέσεις και την συμπεριφοριστική δράση του καθενός σαν μια ανεξάρτητη οντότητα που να έχει καταλήξει πως όσο σε αυτές τις σχέσεις υπάρχει η φθορά, ο ζήλος κι η ανταγωνιστικότητα, άλλο τόσο οι περισσότεροι στρέφονται στην αναζήτηση επιτυχημένων σχέσεων –εξίσου δυσεύρετων- παρά στην αναζήτηση φίλων.
Μια άλλη θεωρία προβάλλει τον κόσμο του διαδικτύου ως σκοτεινό ή δύσκολο και δείχνει πως μερικές φορές το άτομο με το οποίο συνομιλείς ίσως να μην είναι αυτό που φαίνεται, χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, ψεύτικα προφίλ, αναληθή στοιχεία ή ό,τι άλλο μπορεί να σκαρφιστεί κάποιος που σε κάνει θύμα catfishing στο διαδίκτυο.

Πόσο χρήσιμο να μπορούσαν να υπάρχουν εφαρμογές φιλίας με σκοπό να συναναστραφείς με άλλους ανθρώπους και να δεις διαφορετικά τον κόσμο, μέσα από τα μάτια των συνομιλητών σου. Να καταπολεμήσεις τη μοναξιά με όσους τρόπους μπορείς κι αφού η τεχνολογία σου παρέχει την άμεση εικονική κοινωνικότητα που δεν κερδίζεις μέσω την αποξένωσης του σήμερα, γιατί να μην αξιοποιήσεις τις δυνατότητές της; Ίσως, όμως, να δίνουμε τελικά τόση σημασία στον έρωτα σαν αποκούμπι να πιαστούμε τόσα χρόνια που να μη μας απασχολεί καθόλου η ύπαρξη τέτοιων εφαρμογών που αφορούν οτιδήποτε εκτός του πώς να έρθουμε ρομαντικά κοντά. Βέβαια, εδώ υπάρχουν και γενικότερα τα social media που το σώζουν λίγο το πράγμα, καθώς μέσα από αυτά έχεις τη δυνατότητα εκτός από εύρεση ερωτικού παρτενέρ να ξεκλέψεις λίγο χώρο για μια φιλική γνωριμία.

Κι έτσι, μπορεί να αποκτήσεις ένα φίλο στα σόσιαλ που να ανταλλάσσετε νέα κι απόψεις για τη ζωή σας, να ταιριάζετε σε περισσότερα επίπεδα και να αναπτύξετε μια δυνατή φιλία, ακόμα κι αν δεν έχετε ιδωθεί ποτέ σας. Και αυτό δεν είναι παράλογο, γιατί ακόμα κι αν πολλοί επιλέγουμε φίλους από την κανονική μας ζωή δεν είναι αδύνατο να γνωρίσουμε ένα άτομο το οποίο να είναι τόσο ενδιαφέρον όσο και ιδιαίτερο στην καρδιά και τη ζωή μας, προσφέροντάς μας όσα πράγματα δύναται με την επικοινωνία και μόνο, κι ας μην τον έχουμε αντικρίσει κι ας μην έχουμε δώσει μια φιλική αγκαλιά ή ανταλλάξει ένα άγγιγμα στον ώμο, ποτέ.

Κι ας μην υπάρχουν αυτά τα apps για τους φίλους, υπάρχουν άτομα εκεί έξω που μπορεί να ταιριάζουν πιο πολύ στα μέτρα, τις ανάγκες και τα γούστα σου. Κι ας μην τους έχεις γνωρίσει ακόμα. Για εκείνους που ήρθαν κι έφυγαν, γι’ αυτούς που πήγαν μακριά για να ξανάρθουν, αυτούς τους ανθρώπους μπορείς να ονομάζεις φίλους.

Συντάκτης: Δέσποινα Δημησιάνου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου