Ποια είναι η μεγαλύτερη παγίδα στην οποία μπορείς να πέσεις αφότου δηλώσεις έτοιμος να ξαναμπείς στο παιχνίδι του έρωτα, μετά από ένα χωρισμό; Το να μπεις με τόση θέρμη σε κάτι καινούργιο, έχοντας ως γνώμονα την επιθυμία να βρεις στο νεό ταίρι, αυτό που δεν είχε το προηγούμενο. Και ξέρεις γιατί είναι μεγάλη παγίδα αυτό το κριτήριο αξιολόγησης; Γιατί επικεντρώνεσαι σ’ ένα χαρακτηριστικό και χάνεις το σύνολο. Κάπως έτσι ελλοχεύει ο κίνδυνος αποφεύγοντας τη μια λακκούβα να πέσεις μέσα σε μια άλλη.

Ένας συνειδητοποιημένος άνθρωπος γνωρίζει τι έλειπε από την προηγούμενη σχέση του, γι’ αυτό άλλωστε μπορεί και την αφήνει στο παρελθόν. Κι ίσως ο άνθρωπος αυτός να έδωσε μεγάλη μάχη για να αποκαταστήσει, να διορθώσει και να γεμίσει αυτή την έλλειψη στην εν λόγω σχέση. Ίσως να επικοινώνησε πολλές φορές την ανάγκη του αλλά να απευθυνόταν «εις ώτα μη ακουόντων», ίσως να απηύδησε και να εξάντλησε κάθε περιθώριο για να διορθωθεί κάτι που τελικά έμεινε ως είχε εξ αρχής, κενό. Κι ίσως τελικά, αυτός ο αγώνας που έδωσε στην προηγούμενη σχέση του, να τον φέρνει διψασμένο στη νέα μάχη, εξαντλημένο και κατακλυσμένο από την ανάγκη ο επόμενος σύντροφος να διαθέτει αυτό το στοιχείο που έλειπε από τον προηγούμενο.

 

Get Over It! | eBook


€5,00

-----

 

Το νέο άτομο για το οποίο μπαίνει στη μάχη, μπορεί να δείξει εξ αρχής πως όχι μόνο δεν παρουσιάζει την εν λόγω έλλειψη, αλλά διαθέτει αυτό το χαρακτηριστικό σε αφθονία! Τότε ενθουσιασμένος ο πρώτος, αρπάζεται από αυτό το στοιχείο, έχοντας την πεποίθηση ότι βρήκε αυτό που έψαχνε. Αυτό όμως μπορεί να φέρει το άτομο ενώπιον μιας νέας αποτυχίας, αν συνεπαρμένο από τον ενθουσιασμό για την παρουσία του χαρακτηριστικού που δεν είχε ο πρώην σύντροφος, δε δώσει τη δέουσα προσοχή σ’ άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά -αν π.χ. στην αξιολόγησή του υποτιμήσει τις άλλες αδυναμίες ή ελαττώματα, του εν δυνάμει συντρόφου.

Γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα του πάρει καιρό ν’ εντοπίσει και να συνειδητοποιήσει όλα όσα αρχικά αρνήθηκε να δει, γιατί γνωρίζει πώς θα χαλάσει η τέλεια εικόνα για τον νέο άνθρωπό του. Μέχρι που όλα αυτά τα οποία αγνοούσε κάποια στιγμή θα τον χτυπήσουν κατά πρόσωπο και θα του γκρεμίσουν την επένδυση σαν χάρτινο πύργο. Και αυτή η απογοήτευση μπορεί να είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη.

Αν κάποιος άνθρωπος είχε δεσμό με άτομο που θεωρούσε πως έχει ένα αφόρητο κουσούρι, την επόμενη φορά θα προσπαθήσει να βγει με κάποιον που δείχνει διαφορετικός και συμπεριφέρεται στο συγκεκριμένο θέμα με αντίθετο τρόπο απ’ ό,τι το πρώην ταίρι. Αυτός ο ενθουσιασμός λοιπόν, που συνοδεύει τη χαρά της εύρεσης ενός «διαφορετικού» ανθρώπου, μπορεί να επισκιάσει άλλα αρνητικά στοιχεία του, που κατά τ’ άλλα να είναι προαπαιτούμενα και σημαντικά, π.χ. αν είναι οξύθυμος, γκρινιάρης ή ασταθής. Σ΄αυτές τις περιπτώσεις τα άτομα αυτά θα ζήσουν το όνειρο, όμως δε θα κρατήσει για πολύ.

Επομένως, βγαίνοντας από μια σχέση πρώτα χρειάζεται να μείνουμε μόνοι μας για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, να πενθήσουμε, να ηρεμήσουμε και κατόπιν να κάνουμε έναν απολογισμό και μια αυτοκριτική, που θα μας βοηθήσουν να επαναπροσδιορίσουμε στόχους και προσδοκίες για τον εαυτό μας, για τη ζωή και τέλος για τον σύντροφο που θέλουμε να έχουμε πλάι μας. Κάπου εκεί, καλό είναι και να επικαιροποιήσουμε τη νοερή μας «λίστα αξιολόγησης» για τις σχέσεις, η οποία δεν πρέπει να περιλαμβάνει μόνο αυτά που δεν είχαν οι προηγούμενοι -και θέλαμε-, αλλά και αυτά που είχαν και μας άρεσαν, αυτά που μάθαμε να έχουμε στις σχέσεις μας και εξακολουθούν να θεωρούνται εξίσου σημαντικά για μας. Ας μη χάσουμε το δέντρο για το δάσος, πέφτοντας ξανά και ξανά σ’ επιλογές που τελικά δε μας ταιριάζουν.

Καμιά φορά ορμώμενοι από την ανάγκη συντροφικότητας, ειδικά σε περιπτώσεις που πέρασε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από τον χωρισμό, βιαστικοί να βρούμε τον επόμενο άνθρωπο που θα μας «κλείσει τις πληγές», οδηγούμαστε σε μια νέα παρορμητική επιλογή στηριζόμενοι στην εξιδανίκευση. Στον αντίποδα φοβούμενοι τη νέα αποτυχία προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε πιστά και αδιάλλακτα τη «λίστα αξιολόγησης», ξεχνώντας ότι κανείς δεν μπορεί να πληροί όλα τα κριτήρια και ότι το τέλειο δεν υπάρχει πουθενά.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαρία Πολυδώρου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου