Και να, που έχεις μια πολύ σημαντική συνέντευξη για δουλειά. Μια δουλειά που σου αρέσει και θέλεις να πάνε όλα καλά και να την πάρεις! Αν χειριστείς σωστά όλες τις παρακάτω συμβουλές και πουλήσεις σωστά τον εαυτό σου, τότε η επιτυχία είναι δεδομένη κι έχεις τη θέση στο τσεπάκι σου!  Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορείς να πουλήσεις τον εαυτό σου και να εντυπωσιάσεις τους recruiters.

 

Για σένα νοιάξου κι ετοιμάσου

Η προετοιμασία για μια συνέντευξη είναι το Α και το Ω. Ανάλυσε τις απαιτήσεις της θέσης και το brand της εταιρίας. Κατανόησε τον ρόλο που αναζητούν αυτοί που θα βρίσκονται απέναντί σου, αλλά και σε τι στοχεύουν. Αν καταφέρεις να ενσωματώσεις αυτές τις πληροφορίες στην αντίληψή σου, θα είσαι έτοιμος να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις τους και να τους δείξεις την καλύτερη πτυχή του εαυτού σου. Να εστιάσεις στην δεξιότητα που σε κάνει καλύτερο από όλους τους άλλους που διεκδικούν την ίδια θέση με εσένα, αλλά και τι είναι αυτό πού σε διακρίνει ως προσωπικότητα.

 

Δείξε πάθος, κι ας είναι λάθος

Όταν μιλάς για τον εαυτό σου, τις δεξιότητές σου και την εργασιακή σου εμπειρία, άφησε το πάθος σου να λάμψει. Είναι αυτό που ξεχωρίζει τους καλούς από τους πολύ καλούς επαγγελματίες. Εξήγησε πώς η προσωπική σου αφοσίωση κι αγάπη για τον τομέα σου σ’ έχει κατατάξει ανάμεσα στους καλύτερους. Ακόμη κι αν δείξεις υπερβολικό πάθος για τη δουλειά σου, σε κάποιους μπορεί να φανεί λάθος, αλλά μόνο έτσι θα πουλήσεις σωστά το προϊόν σου, δηλαδή τον ίδιο σου τον εαυτό!

 

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

Κράτησε την αυτοπεποίθησή σου ψηλά. Οι recruiters σε κάλεσαν για συνέντευξη για να δουν τι μπορείς να προσφέρεις στην εταιρία τους. Μέσα από τη δυναμική προσωπικότητά σου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης θα τους περάσεις το εξής μήνυμα: «Είμαι εδώ γιατί το αξίζω». Πρέπει να πιστεύεις σε αυτό και μια καλή ώρα για να το εξασκήσεις είναι το πρωί πριν τη συνέντευξη να σταθείς μπροστά στον καθρέπτη σου και να του πεις δυο λογάκια, σαν να μιλάς σε αυτούς. Στην τελική, μη φοβηθείς αυτό που θα βγει προς τα έξω, μόνο προς όφελός σου θα λειτουργήσει.

 

Μα, έχουμε δικιά μας γλώσσα επικοινωνίας

Πρόσεξε τον τρόπο που επικοινωνείς και αλληλεπιδράς με τους άλλους και πούλησε έξυπνα κάθε λεπτό που σου δίνεται. Μπορεί να θέλουν να σε πείσουν ότι έχουν δική τους γλώσσα επικοινωνίας και να προσπαθήσουν να σε ψαρέψουν για θέματα που δε σε αφορούν καν. Εσύ προσπάθησε να μιλάς με σαφήνεια κι αυτοπεποίθηση, ώστε να βρουν στο πρόσωπό σου τον κατάλληλο υποψήφιο. Τόνισε τη σημασία της ενεργητικής ακρόασης, αφού αυτό δείχνει πόσο σε ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων.

 

Γίνε ο απόλυτος χαμαιλέων

Σίγουρα θα έχεις αντιμετωπίσει πολλά στην εργασιακή σου πορεία όλα αυτά τα χρόνια! Αν έχεις αντιμετωπίσει κι άλλες προκλήσεις στο παρελθόν, απλώς πες το. Ανάφερε παραδείγματα για το πώς αντιμετώπισες τις δυσκολίες που χτύπησαν την πόρτα της προηγούμενης εταιρίας και πώς προσαρμόστηκες σε νέες καταστάσεις. Αυτό δείχνει πως είσαι έτοιμος να διαχειριστείς πολύπλοκες καταστάσεις και να διαχειριστείς το λεγόμενο crisis management με το οποίο γαλουχείσαι όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και να γίνεις ο απόλυτος χαμαιλέων.

 

Ρωτώντας, πας στην πόλη

Μην ξεχνάς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης να κάνεις ερωτήσεις. Αυτό δείχνει πόσο ενδιαφέρεσαι για την εταιρεία και τη θέση που θες να προσεγγίσεις. Όπως σου κάνουν αυτοί ερωτήσεις για την προϋπηρεσία σου και τις θέσεις εργασίας που κατείχες στο παρελθόν, έτσι να κάνεις κι εσύ. Να προσέχεις οι ερωτήσεις σου να είναι συγκεκριμένες και σχετικές με τον τομέα της εργασίας, την κουλτούρα της εταιρίας και τις ευκαιρίες εξέλιξης που παρέχονται μέσα σ’ αυτή.

 

Την πιο σημαντική συμβουλή στην κράτησα για το τέλος, κι αυτή δεν είναι άλλη από το να είσαι απλά ο εαυτός σου. Να είσαι αυθεντικός και να μην προσπαθείς να γίνεις κάποιος που δεν είσαι. Εσύ είσαι εκεί γιατί έχεις κάτι μοναδικό να προσφέρεις σε αυτούς και το ξέρουν πολύ καλά. Και πάνω απ’ όλα, να θυμάσαι πως πουλάς αυτό που θέλουν να αγοράσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κι αυτό δεν είναι άλλο απ’ την προσωπικότητά σου.

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου