d93

Είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι μερικές φορές να ξεχνάμε· όχι επειδή το θέλουμε, αλλά επειδή οι ρυθμοί στη ζωή μας είναι τόσο ασφυκτικοί, που, σχεδόν καθημερινά τρέχουμε έναν αγώνα δρόμου για να τα προλάβουμε όλα.

Σίγουρα θα έχει συμβεί στη σχέση σου, ειδικά αν μετράει και καιρό, να έχει ξεχάσει ένας από τους δυο σας σημαντικές ημερομηνίες- αναφορά κι ορόσημα για το μεταξύ σας. Το ζήτημα όμως εδώ δεν είναι στο αν θα ξεχαστεί μία φορά, ή αν είναι κάτι που γίνεται κατ’ εξακολούθηση και για πολλά χρόνια, δημιουργώντας δύο συνιστώσες. Ή θα είναι κάτι που από κοινού το ζευγάρι δεν το αφορά, επομένως κανένας δε θίγεται, είτε δημιουργείται το αίσθημα της αμφιβολίας για την αφοσίωση στο παραμελημένο μέλος από εκείνο που τείνει να ξεχνάει όλα αυτά τα χρόνια. Μα, ίσως αξίζει να τεθεί και η ερώτηση: είναι μόνο μια ημέρα, πώς μπορεί να κρίνει μια ολόκληρη σχέση;

Κι όμως μπορεί. Κι αυτό, όχι για το φαίνεσαι της υπόθεσης τύπου «έλα να γιορτάσουμε την αγάπη μας φορώντας όλα τα κλισέ του κόσμου ετούτου», μα κυρίως γιατί σηματοδοτεί ένα ορόσημο που για μερικούς είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει στη ζωή τους και να το υμνούν καθώς έχει ξεχωριστή σημασία. Κάτι σαν γιορτή, που να αφορά όμως μόνο τους δυο σας. Ίσως είναι ελάχιστοι εκείνοι που ποτέ δε θα ξεχάσουν εύκολα την ημερομηνία γέννησης του συντρόφου τους ή την επέτειο γάμου τους. Μα αν είναι κάτι ιερό για το ταίρι σου κι αν πράγματι καταφέρει να σου ξεφεύγει συστηματικά, είναι πολύ δύσκολο να σώσεις την κατάσταση μετά.

Πολλοί άνθρωποι έπειτα από μια τέτοια παράλειψη, περιμένουν τη στιγμή που ο σύντροφός τους θα ξεχάσει μια σημαντική ημερομηνία γι’ αυτούς για αντίποινα. Αυτή η τακτική, όχι μόνο δε θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά ίσως και να οδηγήσει μια σχέση στο χείλος του γκρεμού. Η ψυχολόγος Dan Kiley σε μία έρευνά της αναφέρει ότι το 50% των ζευγαριών χωρίζουν έπειτα από μια διαμάχη που μπορεί να έχει ως αφετηρία μια παράλειψη μιας ξεχωριστής ημερομηνίας ή γιορτής. Αυτό όμως δεν κάνει τον άλλον απαραίτητα και κακό σύντροφο. Πολλές φορές ο εγωισμός είναι αυτός που λειτουργεί αρνητικά κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι σχέσεις να φθείρονται με μεγαλύτερη ένταση στην πάροδο του χρόνου, ειδικότερα, αν ο άνθρωπος που έχουμε απέναντί μας είναι και ισχυρογνώμων.

Κι ίσως η λύση, είναι τόσο απλή και προφανής όσο κάθε άλλη στην αγάπη. Η φροντίδα που δίνουμε στο σύντροφό μας, λειτουργεί ως καταλύτης στο να κρατήσουμε το ενδιαφέρον του ζωντανό. Αν θυμίζετε ο ένας στον άλλον γιατί επιλέξατε ο ένας τον άλλον, τότε όλα τα σημαντικά δε θα ξεχαστούν. Κι ο επέτειοι και τα γενέθλια θα έρθουν και θα γιορταστούν κι ίσως τελικά να μην έχει και τόση σημασία ποιος θα το θυμίσει σε ποιον, αλλά να τα γιορτάσετε εν τέλει. Πολλές φορές, ο χρόνος, ο τόπος κι ο τρόπος είναι παράγοντες που παίζουν -κακώς- το σημαντικότερο ρόλο. Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να κάνεις το σύντροφό σου να θυμηθεί με το έτσι θέλω μια σημαντική ημέρα για εσένα. Άλλωστε σημαντική δεν κάνει μια μέρα ένας αριθμός στο ημερολόγιο, αλλά το ότι τελικά επιλέγετε να την περάσετε μαζί. Ακόμα όμως και να μη θυμηθεί ένας από τους δύο κάποια στιγμή σας, αυτό δεν τον κάνει απαραίτητα κακό σύντροφο, αλλά λίγο ξεχασιάρη- τι πειράζει; Άλλωστε, το θέμα είναι να είσαι εκεί και τις «απλές» μέρες, εκείνες είναι οι πραγματικά σπουδαίες, οι επέτειοι είναι μόνο άλλος ένα αριθμός στο χαρτί.

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου